Societat

CiU alerta que el català pot esdevenir "residual" a  Barcelona

Xavier Trias Critica la falta "d'interès institucional i polític" de l'Ajuntament de Barcelona per potenciar l'ús social del català

El president del grup de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, ha declarat que el català "corre un risc d'esdevenir una llengua residual" a la ciutat davant "la manca d'interès institucional i polític" de l'Ajuntament de Barcelona. Trias, que ha lamentat "la situació d'indiferència del govern municipal" envers aquest tema, ha fet un repàs de la situació de l'ús social del català a Barcelona.

El convergent creu necessari fer un canvi de ritme en les polítiques de normalització del català a la cuitat de Barcelona i destinar-hi més recursos econòmics. Trias ha conclòs que "l'ús social del català té un problema a Barcelona".

Trias veu amb preocupació com la promoció de l'ús social del català no figura en l'agenda del govern municipal i per això ha criticat la "reculada" de l'Ajuntament de Barcelona. Ha explicat que "s'acumulen més de deu anys de retard en la confecció del reglament d'ús lingüístic de l'Ajuntament de Barcelona, amb incompliments reiterats dels terminis" i ha dit que "les partides pressupostaries són insuficients". També ha criticat que la política corresponent al 2009 destinada a la normalització lingüística és de 2,4 milions d'euros, una xifra que considera 'insuficient' comparada per exemple amb les del gabinet de l'alcaldia o publicitat.

El convergent considera que la promoció de l'ús social del català "no figura en l'agenda política del govern municipal" ja que mai ha sentit l'alcalde o algun altre responsable municipal referir-se a aquesta qüestió. A més, critica que el pressupost del Consorci de Normalització Lingüística de Barcelona (CNLB) per a l'acolliment lingüístic no s'executi en la seva totalitat". El convergent creu que l'Ajuntament no pot reduir la seva política en aquest camp aportant el 34,1% dels recursos al Consorci de Normalització Lingüística de Barcelona i "no fer res més".

Trias creu que l'ajuntament no s'ha "assabentat" dels canvis que ha comportat el nou marc legal, en referència a que l'Estatut de Catalunya aprovat al 2006 dóna un nou rang al concepte d'oficialitat al català, exigint "més recursos i noves polítiques" davant aquesta nova situació.

CiU proposa fer un canvi de ritme en les politiques de normalització del català a Barcelona, més recursos econòmics doblant les partides pressupostaries que l'Ajuntament de Barcelona hi destina, fins arribar, el primer any, als 5 milions d'euros. Trias creu necessari més "conscienciació i compromís" en les politiques actives, posar-les pressupostàriament i tirar-les endavant perquè "en una capital de país no podem tenir un problema amb la nostra llengua".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.