Transport escolar en 'stand-by' a Piera i Cabrera
La notícia del lector
Negociacions a corre-cuita a Cabrera d'Anoia i Piera per salvar el transport escolar no obligatori, és a dir, aquell que utilitzen els alumnes que estudien al seu municipi però viuen en urbanitzacions o nuclis allunyats -casos molt habituals en poblacions com Piera, de més de 57 km2 de superfície-.
Les alarmes es van disparar dijous a la tarda, quan els pares de l'escola i l'institut públic van rebre una notificació del Consell Comarcal de l'Anoia en què s'indicava que a partir de demà dilluns quedarà anul·lat el transport dels seus fills. El problema ve de lluny.
Aquest servei, juntament amb el de menjador, és competència de la Generalitat, però està delegat al consell comarcal i des de l'any 2003 el govern ha congelat els recursos que hi destina. Com expliquen des del Consell Comarcal de l'Anoia, el cost anual d'aquest transport és de 1.105.908 euros, però d'Educació només en reben 594.194,47.
La conseqüència directa d'aquesta diferència és que aquest curs els ajuntaments de cinc municipis de la comarca -Cabrera d'Anoia, Masquefa, Òdena, Piera i la Torre de Claramunt- han d'assumir un cost de més de mig milió d'euros per poder mantenir el transport, tot i que no en tenen la competència.
En aquests moments tres dels municipis afectats ja han firmat un conveni de pagament, però ni Piera ni Cabrera d'Anoia estan disposats a fer-ho.
Després de l'amenaça inicial d'anul·lar el transport no obligatori demà mateix als municipis que no fessin el pagament, hi va haver una reunió extraordinària entre el departament d'Educació de la Generalitat, el Consell Comarcal de l'Anoia i els cinc ajuntaments afectats, i la junta de govern del consell comarcal va decidir aprovar una moratòria de l'acord de suspendre el servei de transport escolar no obligatori -que fan servir més de 1.300 nens a la comarca- i donar a les parts un termini màxim de quinze dies per estudiar totes les possibles vies de solució.
Els pares, però, no estan disposats a "acceptar mitges solucions". En aquest sentit, Pere Ricard, portaveu de l'AMPA de l'IES Guinovarda de Piera explica que demà "els nens no aniran a classe en senyal de protesta, perquè volem solucions definitives".
A més a més, lamenta que les diferents parts implicades "no s'hagin assegut a negociar fins que la situació ja era urgent". Els pares coincideixen a remarcar la necessitat de mantenir aquest transport en municipis tan dispersos.
Aquesta informació ha estat elaborada gràcies a la trucada de Francesc Pedreny, veí de Piera.