Societat

Bracons surt del túnel

Mobilitat

La polèmica del túnel de Bra­cons ja és història. Des d'avui els cot­xes ja podran cir­cu­lar pels 4.556 metres del que és el ter­cer túnel més llarg de Cata­lu­nya. El viatge entre Vic i Olot, dues de les capi­tals de la Cata­lu­nya inte­rior, s'ha reduït a la mei­tat. Només mitja hora de cotxe les separa.

La sinu­osa car­re­tera del coll de Bra­cons, esce­nari ideal per als ral·lis, dóna pas a una via de comu­ni­cació moderna, molt segura i amb deu túnels i 6 via­duc­tes que ser­vei­xen per sal­var els enor­mes des­ni­vells del Coll­sa­ca­bra. Prova de les difi­cul­tats orogràfiques que la nova infra­es­truc­tura salva és l'alt cost que ha tin­gut. Només 19 quilòmetres d'asfalt han cos­tat 300 mili­ons d'euros. Sobre­tot a la banda de la Gar­rotxa la inte­gració pai­satgística que s'ha acon­se­guit és molt alta. El 60% del tram entre la boca nord del túnel i Sant Esteve d'en Bas trans­corre en túnel o via­ducte.

De fet, el de Bra­cons no és l'únic túnel llarg que entra en ser­vei avui. El de la Codina, amb 1.470 metres, per­metrà també ama­gar la car­re­tera als ulls dels veïns de la Vall d'en Bas. En aquest tram, també cal des­ta­car el via­ducte del Mas Rubió, de 565 metres, que salva una vall de 30 metres de pro­fun­di­tat.

La nova car­re­tera, per la qual està pre­vista una cir­cu­lació diària de 9.000 vehi­cles, és de dos car­rils, però en la mei­tat del seu recor­re­gut hi haurà un car­ril addi­ci­o­nal per faci­li­tar els avançaments. Sobre­tot a la banda d'Osona, els des­ni­vells són alts, ja que la car­re­tera arrenca en una cota infe­rior als 600 metres i s'ha d'enfi­lar fins als 767 metres de la boca nord del túnel. Això fa que tot i ser una car­re­tera per on està pre­vista en un futur la cir­cu­lació de cami­ons -un 20% del trànsit- hi hagi pen­dents que arri­ben al 6,5% de des­ni­vell.

Pre­ci­sa­ment els vehi­cles pesants que facin llarg recor­re­gut tin­dran res­trin­git el pas pel túnel fins que no es cons­tru­ei­xin les vari­ants de les Pre­ses i Olot. Sí que hi podran cir­cu­lar els cami­ons i tràilers que facin tra­jec­tes entre Osona i la Gar­rotxa o les comar­ques del seu vol­tant.

De fet, les dimen­si­ons de la car­re­tera faran de la C-37 una via inter­co­mar­cal i no pas per a trànsit de llarg recor­re­gut, tal com havia estat pla­ni­fi­cada en època de CiU. Sor­gida del pla gene­ral de car­re­te­res de 1985, el pro­jecte de l'Eix Vic-Olot no es va apro­var fins a l'any 2000. A diferència del que s'ha aca­bat cons­truint, aquest pro­jecte pre­veia la cons­trucció d'una via de qua­tre car­rils entre la boca nord del túnel i Olot, fet que va des­fer­mar les crítiques dels sec­tors eco­lo­gis­tes de la comarca, lide­rats per la pla­ta­forma Sal­vem les Valls. Tot i les pro­tes­tes, el govern de CiU va optar per tirar enda­vant l'obra. La fede­ració ha sos­tin­gut sem­pre que si la via tingués aques­tes carac­terísti­ques no hau­ria cal­gut el des­do­bla­ment de l'Eix Trans­ver­sal entre Vic i Girona, i s'hau­ria estal­viat un gran impacte ambi­en­tal a les Gui­lle­ries.

L'arri­bada del tri­par­tit va can­viar les coses. Tot i que ERC i ICV pre­te­nien atu­rar com­ple­ta­ment el túnel mal­grat que ja havien començat les obres, final­ment el con­se­ller Nadal va acon­se­guir tirar enda­vant el pro­jecte modi­fi­cant-ne el traçat per reduir l'impacte ambi­en­tal. El resul­tat -tot i que cal dir que el sí d'ERC i ICV ha enca­llat altres obres com el Quart Cin­turó- es podrà com­pro­var avui després que el pre­si­dent Mon­ti­lla talli la cinta inau­gu­ral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.