L'accés a Montserrat, tallat almenys durant dues setmanes
Successos
El govern ha demanat que s'impulsi un pla d'actuació "global" al massís de Montserrat davant l'última esllavissada, que ha deixat unes 200 tones de pedra a la carretera d'accés al monestir. L'accés a la muntanya per carretera i pel cremallera estaran tallats almenys dues setmanes.
En una visita sobre el terreny, el secretari per a la Mobilitat del departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP), Manel Nadal, ha instat el Patronat de la Muntanya a elaborar una diagnosi acurada de l'estat del massís, que permeti engegar tasques de consolidació de la pedra per evitar nous despreniments. Nadal ha reconegut que aquest pla és "necessari" perquè Montserrat és una "prioritat" i ha ofert la col·laboració del departament i l'Institut Geològic de Catalunya per elaborar-lo.
El secretari per a la Mobilitat del PTOP, acompanyat del director general de Carreteres, Jordi Follia, ha visitat aquest matí la zona del massís de Montserrat afectada per l'esllavissada. Nadal no s'ha aventurat a donar un calendari exacte sobre el moment precís en què es podrà obrir la carretera perquè l'inici dels treballs se supedita al temps i a l'estat de la paret afectada pel despreniment.
"En aquests moments, amb la pluja, encara hi ha moviments a la muntanya, per tant, no volem que ningú pugi per evitar accidents", ha indicat Nadal. A partir del moment en què les màquines comencin a desenrunar, la Generalitat compta que en uns dotze dies es podrà obrir un accés provisional al monestir de Montserrat.
Tercera esllavissada
L'esllavissada a la muntanya de Montserrat, la tercera en tan sols dos mesos, va tenir lloc aquest diumenge al migdia. La caiguda de pedres, que no va causar danys personals ni materials, va tenir lloc a la zona dels Degotalls.
Nou rocs voluminosos, d'uns 15 metres cúbics, van cedir de la paret de la muntanya i van caure a la carretera, que va quedar totalment tallada. En el transcurs de la caiguda, els rocs també van afectar la catenària del cremallera.
Les dues vies d'accés al monestir de Montserrat, la de can Massana (BP-1103) i la de Monistrol de Montserrat (BP-1121), van quedar totalment tallades a conseqüència de l'esllavissada. Durant tota la tarda, els efectius d'Emergències van treballar per evacuar les 1.800 persones que hi havia a la muntanya.
Les tasques d'evacuació, que es van fer a través de l'Aeri de Montserrat, van acabar poc després de tres quarts de deu de la nit. En total, es van fer 64 viatges d'un recorregut de 1.350 metres de dalt a baix.