Neucat, Inuncat i ara Ventcat
Temporal d'hivern
El departament d’Interior enllestirà al llarg d’aquest any un pla de protecció específic que s’activarà en cas de temporals de vent. Les ratxes superiors als 100 km/h i generalitzades a tot el país van obligar a activar, aquest passat cap de setmana, el pla de protecció civil de Catalunya (Procicat) per primera vegada a causa del vent.
Això juntament amb l’advertència de diversos meteoròlegs que les fortes ventades seran cada vegada més habituals, ha posat sobre la taula del departament dirigit per Joan Saura la necessitat d’elaborar un pla específic per als temporals de vent, tal com existeix per les nevades (Neucat) o per les inundacions (Inuncat).
Aquesta decisió, però, no significa que Interior consideri que es va actuar incorrectament. “El Procicat és un pla multirisc que s’activa si una situació de risc no disposa d’un pla concret”, explica Montserrat Font, cap de servei de Gestió del Risc i de Planificació del departament. “Vam activar l’alerta amb suficient antelació perquè tothom estigués preparat, però ens vam trobar amb Ajuntaments que fins dissabte mateix no van activar el pla municipal”.
Font també insisteix que no es va passar a situació d’emergència únicament pel tràgic accident de Sant Boi sinó perquè en aquell moment “la situació a tot el país era complicada amb sinistres, trens que no funcionaven, etc.”.
Tot i que amb el Procicat n’hi hauria d’haver prou, ara els responsables d’Interior consideren necessari que aquest fenomen meteorològic tingui un equivalent al Neucat. “Els meteoròlegs estan dient que les ventades fortes seran més habituals a Catalunya. És com els tornados, que abans gairebé no es veien i des de fa dos anys les mànegues de vent són habituals en indrets com el Maresme o la Costa Brava”, argumenta la cap de gestió del risc i de planificació.
El paper dels municipis
Encara que és aviat per parlar de continguts específics del futur pla de protecció, és clar que s’incidirà en l’autoprotecció. En aquestes situacions de risc, “hi ha una part important que depèn del ciutadà i dels municipis que s’han de fer cura d’elements perillosos del mobiliari urbà, tal com vam alertar divendres”, assegura Font.
Pel que fa a la comunicació efectiva de la situació d’alerta, la cap de gestió del risc i de planificació considera que s’ha de millorar, però el més important és que s’ha de guanyar en credibilitat. “Abans quan s’activava el Neucat hi havia queixes de les estacions d’esquí, ara la gent surt a comprar cadenes i això és el que hem d’aconseguir amb el vent”. En l’àmbit més general, Font també augura canvis en la normativa de construcció.