Societat

7 detinguts en la segona fase de l'operació Wei contra les màfies xineses

L'operació va començar el mes de maig passat amb l'objectiu de desarticular una organització criminal que explotava treballadors xinesos mitjançant una àmplia xarxa de tallers de confecció clandestins de la capital del Maresme

Els Mossos d'Esquadra han tancat la segona fase de l'anomenat cas Wei amb la detenció de set persones per explotació laboral i immigració clandestina. 

S'han fet les detencions i s'han registrat gestories i domicilis de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Mataró i Calella.

Dels set detinguts, quatre han ingressat a la presó per ordre del jutjat que dirigeix la investigació, acusats dels delictes d'immigració clandestina, contra els drets dels treballadors, falsedats documentals i associació il·lícita.

La investigació, que es va iniciar el mes de maig del 2008 i ha estat dirigida pel jutjat d'instrucció número 2 de Mataró, tenia com a objectiu la desarticulació d'una organització criminal d'origen xinès, ubicada a Catalunya, dedicada al tràfic d'immigrants clandestins i a l'explotació laboral de treballadors xinesos, mitjançant una àmplia xarxa de tallers de confecció clandestins de la localitat de Mataró.

La investigació va tenir una primera fase que va culminar amb un operatiu policial a la localitat de Mataró on es van practicar un total de 77 detencions per delictes contra els drets dels treballadors, associació il·lícita i immigració clandestina i es van realitzar un total de 72 entrades i registres en diferents tallers il·legals de confecció.

Després d'aquesta primera fase, la investigació va continuar amb un operatiu policial el 24 de novembre a Barcelona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet i Calella de Mar, on es van practicar entrades i escorcolls a tres gestories i es va procedir a la detenció de sis persones. Dies abans es va detenir un altre individu relacionat amb el cas.

La investigació ha permès ara identificar els mecanismes de funcionament i l'estructura de l'organització que s'amagava darrere de la xarxa de tallers intervinguts el passat mes de juny a Mataró.

Tres dels detinguts que van ingressar a la presó eren els responsables de l'aparell organitzatiu del grup investigat i se'ls imputen delictes d'immigració clandestina, contra els drets dels treballadors, falsedats documentals i associació il·lícita.

L'altre detingut que va ingressar a la presó, identificat com a cap de serp, col·laborava amb l'organització en el transport dels immigrants il·legals, i se li imputa un delicte de tràfic il·legal d'estrangers i immigració clandestina.

Es coneix amb el nom de cap de serp els membres d'organitzacions criminals xineses dedicats al transport de ciutadans xinesos il·legals esquivant els controls fronterers. L'ara empresonat s'encarregava de transportar treballadors dels tallers intervinguts a Mataró a d'altres de similars característiques ubicats en diferents ciutats europees.

La xarxa que formaven aquests tallers de Mataró basava els seus grans beneficis econòmics en les condicions abusives a què sotmetien els seus treballadors, obligats per la seva condició d'il·legals i pel fet d'estar sotmesos al pagament de deutes generats per haver-los introduït al país i per l'obtenció de documents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.