Terra d'arròs dins la mar

Fa més d'un any que Costes negocia la compra de finques privades a la zona de la Marquesa per frenar la regressió

Mar­cela Ota­mendi té unes 43 hectàrees de terra d'arròs a tocar de la punta del Fan­gar i la seua ger­mana regenta el cone­gut res­tau­rant Els Vas­cos de la platja de la Mar­quesa. Asse­gura que de moment ningú de Cos­tes s'ha posat en con­tacte amb la seua família per expro­piar-los la finca o el res­tau­rant, però sap que té una espasa de Dàmocles pen­jada damunt del coll. De fet, el que de moment sí que l'Estat li vol expro­piar és un camí pri­vat que creua la seua finca i que desem­boca en una caseta de camp on a part de guar­dar els estris també passa llar­gues tem­po­ra­des a l'estiu. Cos­tes té damunt la taula un pro­jecte per con­ver­tir aquest camí d'uns dos quilòmetres i escaig en el nou camí d'accés a la punta del Fan­gar, un dels prin­ci­pals atrac­tius turístics del parc natu­ral del Delta, ja que l'actual camí a cada lle­van­tada que bufa es fa inac­ces­si­ble. L'última va ser el dia de Sant Esteve i el camí cap al Fan­gar va estar imprac­ti­ca­ble fins Set­mana Santa. «Si m'expro­pien el camí tindré dese­nes de cot­xes pas­sant just per davant de la caseta», va lamen­tar Ota­mendi, que ha pre­sen­tat un con­tenciós admi­nis­tra­tiu con­tra l'expro­pi­ació. Li paguen la irrisòria xifra d'1,95 euros el metre qua­drat.

Però al marge del pro­blema del camí, aquesta pro­pietària es nega en rodó que li expro­pien la terra d'arròs que va here­tar del seu pare per dei­xar-hi entrar el mar, per filo­so­fia de vida. «Jo l'únic que vull és que em dei­xen tre­ba­llar la meua terra com he fet sem­pre», diu. Per a Ota­mendi, la solució que defensa Cos­tes no com­plix la nova llei del pla hidrològic que obli­gava l'Estat a pren­dre mesu­res per fre­nar la regressió. «El que pro­po­sen és com­prar ter­renys per dei­xar entrar el mar. Això és fre­nar la regressió?», es pre­gun­tava indig­nada. Ella, com la majo­ria de pro­pi­e­ta­ris afec­tats –a la vora de set–, pro­posa altres mesu­res com ara cons­truir una escu­llera sub­mer­gida a certa distància de la costa per fre­nar la força del mar i murs de pedra tapada per sepa­rar la platja dels arros­sars. A més de dra­gar la badia del Fan­gar i uti­lit­zar-hi l'arena per rege­ne­rar les plat­ges.

«No som par­ti­da­ris de fer murs de for­migó o de solu­ci­ons dures com se'ns acusa», va afir­mar Ota­mendi, que va lamen­tar que després de tants anys –té retalls de premsa de l'any 1983 en què ja es parla de la regressió a la Mar­quesa– no s'haja dut a terme cap actu­ació a la zona del Fan­gar per fre­nar l'avanç impa­ra­ble del mar. «Fa trenta anys des del res­tau­rant fins a la platja hi havia gai­rebé un quilòmetre i avui en dia la tenim a pocs metres», va recor­dar Ota­mendi, tot pre­ci­sant que durant aquest temps el mar també se'ls ha men­jat almenys uns cinc jor­nals d'arros­sars.

Negociacions per Bombita

Amb qui sí que manté negociacions Costes és amb el propietari de la finca Bombita, que amb 466 hectàrees és la més gran del Delta i inclou la llacuna del canal Vell. Propietat de Ricardo Torres, l'únic dels set propietaris afectats que està disposat a vendre. A l'agost de l'any passat va saber-se que l'Estat havia arribat a un preacord amb Torres per comprar la finca per deu milions d'euros, però vuit mesos després no s'ha tornat a saber gaire cosa més. Com tampoc s'ha sabut res més dels 14 milions d'euros que l'Estat va reservar el 2008 per a l'adquisició des terrenys compresos entre la Marquesa i Riumar –una franja d'uns 4,5 quilòmetres lineals– com una mesura prèvia i necessària per frenar la regressió al Delta. De fet, aquesta compra s'inclou dins d'un projecte encarregat per Costes a l'empresa Taller d'Enginyeria Ambiental SL. de Ramir Aurín, que preveu una millora mediambiental en tota aquesta zona i proposa adquirir de 700 metres a 3,5 quilòmetres des de la franja costanera a terra endins per crear una zona de maresmes que frenen l'avanç del mar, a més d'un centre d'interpretació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.