Societat

Els polítics reclamen que es tingui en compte el clam del territori contra el cementiri nuclear

Tots els representants dels partits polítics que han assistit a la manifestació contra el cementiri nuclear han reclamat al govern espanyol que tingui en compte el clam del territori contra la ubicació del magatzem de residus nuclears a Ascó (Ribera d'Ebre). Així, tant des d'ERC, ICV, PSC com de CiU, es creu que seria una "irresponsabilitat" que el ministeri d'Indústria escollís Ascó entre els candidats.

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha denunciat la forma de fer política del govern espanyol "imposant decisions al marge del que vol la gent"; mentre que la portaveu del grup parlamentari d'ERC, Anna Simó, ha rebutjat que la decisió pugui recaure en un únic ajuntament.

El dirigent ecosocialista ha recordat que no es pot prendre la decisió d'on ubicar el cementiri nuclear fins que el govern espanyol no decideixi fins quan s'han de generar aquests residus –en relació amb la vigència de les tres nuclears que hi ha a Catalunya–.

Per la seva part, la portaveu del grup parlamentari d'ERC, Anna Simó, ha qualificat "d'incomprensible" que un ajuntament decideixi "per tot un país", i ha recordat que s'està treballant perquè es tingui en compte el consens territorial.

Així, el diputat al Congrés per ERC, Joan Tardà, ha adreçat unes paraules al president de la Generalitat, José Montilla, recordant-li "que faci honor a la seva paraula i no renegui" d'aquesta oposició al cementiri nuclear. Tardà ha assegurat que la paraula "la té Catalunya" i ha demanat al govern que "planti cara davant una possible decisió d'Espanya" d'ubicar el cementiri nuclear a Ascó. "No val argumentar que el problema és Espanya. Posem sobre la taula el compromís del país", ha reblat.

Per part del PSC, el diputat ebrenc i alcalde de Batea (Terra Alta), Joaquim Paladella, també ha volgut tornar a manifestar-se contra el cementiri nuclear. Així, ha recordat que fa més d'un any que la federació del partit a l'Ebre es va manifestar contra la instal·lació del cementiri al territori. Paladella també ha insistit que el president de la Generalitat ja es va manifestar en contra d'aquesta instal·lació, i ha recordat que ja va enviar una carta a Zapatero per dir-li que no hi havia consens al territori sobre aquesta ubicació.

Per últim, com a representant de CiU, ha assistit el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), Joan Pere Gómez, que ha insistit que una instal·lació d'aquestes característiques "no només afecta Ascó". Així, ha reivindicat un model "no basat" en les nuclears sinó en la diversificació econòmica, i ha assegurat que ubicar el cementiri a les Terres de l'Ebre "seria un greuge comparatiu amb la resta de l'Estat". A més, Gómez ha insistit que la decisió d'ubicar el cementiri nuclear en un lloc o en un altre és "política" i que si el president Montilla i el govern espanyol no ho volen "no es farà".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.