Societat

Les obres per tancar el perímetre del Parc Güell, al setembre

S’establirà un màxim de 7.000 visitants diaris. Els veïns del barri quedaran exempts de la restricció

El pla integral de tancament del perímetre del Parc Güell, com a mesura per atenuar l’allau de visitants, no només avança en l’adequació dels entorns com el camí de Sant Josep de Cottolengo o de l’aparcament d’autobusos, tal com va explicar l’AVUI, sinó que ara ja hi ha calendari definitiu per a la presentació del nou sistema de control i de començament i final de les obres.

La regidora de Medi Ambient i cinquena tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Imma Mayol, ha detallat aquesta setmana, en una reunió que va tenir lloc dilluns en el marc del pla comunitari del barri de la Salut, que a l’abril es presentarà el nou sistema d’accessos i que al setembre començaran les obres.

Abans que acabi l’any, tal com va afegir Mayol, el Parc Güell estrenarà el nou sistema de visites, que limitarà l’afluència a 7.000 tiquets –que s’hauran de reservar de manera prèvia però que seran gratuïts. Ara mateix, cada dia els visitants –sobretot turistes i gent del barri d’entitats i escoles de la zona, com l’IES Baldiri Reixac, o el CN Catalunya– són justament el doble, 14.000.

Durant el període 2010-2011 també hi ha previstes altres actuacions del pla integral del Parc Güell com l’adequació de la reixa perimetral, l’arranjament de camins interns i il·luminació, la millora del drenatge, la recuperació dels jardins d’Àustria i la incorporació d’àrees infantils en punts com l’accés del carrer Farigola. La inversió prevista per als dos anys és de 4,8 milions d’euros.

Un dels punts més polèmics del pla integral és l’afectació de les limitacions per als veïns dels altres barris de Gràcia, d’Horta o de Barcelona que no limiten amb el parc. Medi Ambient estudia la possibilitat d’unes targetes o d’un mecanisme tàctil, com els que incorporen alguns poliesportius, però només per als veïns de la Salut i el Carmel.

Veïns enfadats i alumnes amb bones intencions
“Són propostes surrealistes. A més, el perill és que, un cop tancat, facin el parc de pagament”, assegura Quim Torres, portaveu de la comissió La Salut - Parc Güell. Així de clara s’expressa una de les veus que generen més consens entre els veïns afectats pel projecte de tancament perimetral del Parc Güell, un cop coneguts amb més detall els plans de l’Ajuntament de Barcelona.

Malgrat que des que es va presentar el pla hi ha hagut dues votacions en comissió a Barcelona i en ple de districte a Gràcia que han deixat en minoria l’equip de govern en aquesta qüestió, els plans tiren endavant però els veïns no afluixen en la seva desconfiança.

Més càndidament ho veuen els alumnes de sis escoles de l’entorn del Parc Güell que han participat recentment en l’elaboració d’un decàleg de bones pràctiques al Parc Güell.

En un document, fruit de l’observació sobre el terreny dels 250 alumnes involucrats, prioritzen la necessitat de tenir cura tant de la vegetació com de l’obra arquitectònica de Gaudí, encara que també es recullen idees sobre abaixar el to de veu i ser amables amb els altres visitants. També diuen que caldria demanar permís a algú si se li vol fer una foto.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.