Societat

Bolonya esquerda la universitat

Fa deu anys que els minis­tres euro­peus van apro­var la Decla­ració de Bolo­nya, que esta­bli­ria les bases per a la cons­trucció de l'espai euro­peu d'edu­cació supe­rior (EEES), una reforma edu­ca­tiva que en ter­mes gene­rals per­metrà l'homo­lo­gació dels títols uni­ver­si­ta­ris a tot Europa. Aquest pla Bolo­nya ha cen­trat l'actu­a­li­tat infor­ma­tiva aquesta set­mana arran de les càrre­gues dels Mos­sos d'Esqua­dra després del desa­llot­ja­ment dels estu­di­ants que des del 20 de novem­bre pas­sat esta­ven tan­cats al Rec­to­rat de l'Edi­fici Històric de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB).
La cris­pació d'aquests dies pot com­pli­car encara més l'apli­cació d'aquesta reforma uni­ver­sitària, que s'intro­duirà de forma gene­ra­lit­zada a totes les facul­tats a par­tir del curs que ve.

Pro­fes­sors i alum­nes coin­ci­dei­xen de forma unànime en qua­li­fi­car l'actu­ació poli­cial de "total­ment des­pro­por­ci­o­nada". El des­a­cord arriba en el desa­llot­ja­ment del Rec­to­rat. Els pro­fes­sors i alum­nes anti-Bolo­nya cri­ti­quen l'actu­ació i ho veuen com una manera de silen­ciar les veus contràries al pla. Els  pro­fes­sors pro-Bolo­nya i els alum­nes con­tra­ris als mètodes uti­lit­zats pels anti-Bolo­nya defen­sen la decisió del rec­tor de la UB Dídac Ramírez perquè estan en con­tra de "l'ocu­pació de l'espai públic per a ús pri­vat" i es quei­xen de la "brutícia i la degra­dació" de l'espai després de qua­tre mesos.

Júlia Rosell és estu­di­ant de la Facul­tat de Lle­tres de la UAB i tot i posi­ci­o­nar-se en con­tra de Bolo­nya denun­cia el mètode uti­lit­zat pels estu­di­ants: ocu­pació, pin­ta­des, vaga... També con­si­dera que amb aquesta lluita s'han bar­re­jat ide­o­lo­gies polítiques d'esquerra, anar­quis­tes i anti­sis­tema que no tenen res a veure amb Bolo­nya i que no repre­sen­ten a tot­hom. Les veus crítiques dins de l'assem­blea d'estu­di­ants aca­ben essent silen­ci­a­des i per la Júlia la pro­testa con­tra Bolo­nya ha deri­vat en un "anti-tot".

Exem­ple de pro­testa pacífica
Per Manuel Del­gado, pro­fes­sor d'antro­po­lo­gia de la UB, l'ocu­pació dels estu­di­ants al Rec­to­rat era "un exem­ple d'actu­ació pacífica". Per Del­gado, que forma part de l'Assem­blea de PDI-PAS (Per­so­nal Docent i Inves­ti­ga­dor i Per­so­nal d'Admi­nis­tració i Ser­veis) de les uni­ver­si­tats cata­la­nes que estan en con­tra de Bolo­nya, l'apli­cació de la reforma uni­ver­sitària tal com s'està duent a terme a l'Estat repre­senta un "des­ba­lles­ta­ment de la uni­ver­si­tat pública" perquè "s'està supe­di­tant el fun­ci­o­na­ment als dictàmens del  mer­cat i s'està mal­ba­ra­tant el conei­xe­ment en la mesura que és trac­tat com una mer­ca­de­ria". 

Una de les crítiques més repe­ti­des entre els anti-Bolo­nya és la "mer­can­ti­lit­zació" de la uni­ver­si­tat i la supe­di­tació del conei­xe­ment a les empre­ses pri­va­des i al mer­cat labo­ral; també es cri­tica la reducció de les clas­ses magis­trals i la "infan­ti­lit­zació" del procés uni­ver­si­tari, qüesti­ons que els pro-Bolo­nya neguen.

I és que amb el nou model, és cert que s'aposta pels semi­na­ris i es poten­cia el tre­ball autònom de l'alumne i la seva impli­cació en el procés d'apre­nen­tatge. Així es posa l'accent en el desen­vo­lu­pa­ment de com­petències i habi­li­tats. Si abans calia saber les coses, ara cal saber on tro­bar-les. Les lli­cen­ci­a­tu­res i les diplo­ma­tu­res des­a­pa­rei­xen i es con­ver­tei­xen en graus que tin­dran una durada de tres anys i que, un cop aca­bats, es pot acce­dir a l'espe­ci­a­lit­zació a través de la titu­lació de màsters i post­graus.

Arnau Mallol, del Sin­di­cat d'Estu­di­ants dels Països Cata­lans (SEPC), amb repre­sen­tació a totes les uni­ver­si­tats, denun­cia que amb el nou model uni­ver­si­tari "es donarà habi­li­tats adap­ta­bles al mer­cat labo­ral", amb uns conei­xe­ments bàsics que et "per­me­tin" adap­tar-te al món can­vi­ant i al ritme de les empre­ses. Per ell, la uni­ver­si­tat ha de for­mar per­so­nes i poten­ciar el conei­xe­ment crític no pas con­ver­tir-se en un punt on l'apre­nen­tatge esti­gui supe­di­tat a l'empresa.

Pro­testa "estra­nya"
En aquest sen­tit, el pro­fes­sor de química física de la Facul­tat de Química de la UB, Xavier Giménez Font, asse­gura que no entén la pro­testa estu­di­an­til, que qua­li­fica "d'estra­nya" perquè "mai ningú ha sabut argu­men­tar" les crítiques a Bolo­nya, fet que el porta a par­lar de la desin­for­mació d'una gran part dels estu­di­ants. Ell, que ha vis­cut amb aquesta tres refor­mes uni­ver­sitàries, con­si­dera que Bolo­nya per­met actu­a­lit­zar les matèries, homo­lo­gar les titu­la­ci­ons i ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zar el màster. Sobre la "pri­va­tit­zació" de la uni­ver­si­tat, Giménez defensa la inversió de les empre­ses pri­va­des en recerca, però nega que això com­porti cap tipus d'inter­ven­ci­o­nisme a l'hora d'ela­bo­rar els plans d'estudi tot i que remarca que si les empre­ses posen diners sem­bla lògic que hi puguin dir la seva.

Sobre la supressió de les clas­ses magis­trals per d'altres més pràcti­ques i semi­na­ris, Josep Maria Cas­tellà, pro­fes­sor del depar­ta­ment d'Huma­ni­tats de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra (UPF), apunta una reflexió: "És curiós i con­tra­dic­tori que els sec­tors més d'esquer­res política­ment defen­sin les posi­ci­ons pedagògiques més de dre­tes".

Beques
Cas­tellà també apunta un dels aspec­tes clau en l'apli­cació del pla Bolo­nya i una de les man­can­ces més recla­ma­des: les beques. Per ell, si els estu­di­ants poses­sin l'èmfasi de les seves pro­tes­tes a rei­vin­di­car una més gran inversió de l'Estat en beques, "tin­drien tot el pro­fes­so­rat al seu cos­tat". També reco­neix que és difícil amb l'apli­cació de Bolo­nya com­pa­gi­nar feina i estu­dis, una qüestió que con­si­dera "dis­cu­ti­ble com a con­cepte pedagògic" i defensa que per rebre una edu­cació cal tenir una dedi­cació exclu­siva en els estu­dis. Si hi hagués un bon sis­tema de beques, apunta, segu­ra­ment no hi hau­ria la neces­si­tat de tre­ba­llar.

Per Xavier Villalba, pro­fes­sor de filo­lo­gia cata­lana a la UAB, "el que és estric­ta­ment la decla­ració de Bolo­nya em sem­bla per­fecta perquè és una opor­tu­ni­tat per refor­mar la uni­ver­si­tat". "Hi ha alguns punts en què no hi estic d'acord", afe­geix, però per això no con­si­dera que s'hagi de para­lit­zar.

Hi ha divisió?
Per Villalba l'Assem­blea de PDI-PAS i els 2.000 o 3.000 estu­di­ants que van a les mani­fes­ta­ci­ons no són repre­sen­ta­tius de la comu­ni­tat uni­ver­sitària. De la mateixa manera pen­sen Giménez Font i Cas­tellà. Per tant, per a ells la "divisió" dins la comu­ni­tat uni­ver­sitària és irreal, fins i tot mal­grat el resul­tat dels referèndums rea­lit­zats en què la majo­ria d'uni­ver­si­ta­ris s'han posi­ci­o­nat a favor de para­lit­zar Bolo­nya.

Retar­dar l'apli­cació dos anys
Ermen­gol Gas­siot, pro­fes­sor de la Facul­tat de Lle­tres de la UAB i mem­bre de l'Assem­blea PDI-PAS, denun­cia la "falta de trans­parència i espai de debat", fins i tot en seu par­la­mentària, ja que l'apli­cació del Pla Bolo­nya va ser apro­vat el 2007 per reial decret. A Gas­siot li "pre­o­cu­pen" els con­tin­guts, que vénen pre­fi­xats, i cri­tica que els pro­fes­sors no hagin par­ti­ci­pat en el dis­seny de les assig­na­tu­res, també alerta de la pos­si­ble des­a­pa­rició de les car­re­res d'Huma­ni­tats, que tin­dran futur segons el número de per­so­nes matri­cu­la­des. "Es deixa la uni­ver­si­tat a les mans de l'oferta i la demanda", remarca.

Gas­siot denun­cia la "impro­vi­sació" amb què s'està apli­cant el pla i demana que es retardi un o dos anys la seva entrada en vigor, per poder aca­bar de polir tots els aspec­tes que gene­ren dub­tes, a més de rei­vin­di­car "l'incre­ment de dotació de beques i l'oferta de màster a preu públic".

Des del SEPC, Mallol reclama la para­lit­zació de l'apli­cació de Bolo­nya durant dos anys per poder obrir el debat i inten­tar bus­car solu­ci­ons als pro­ble­mes actu­als de la uni­ver­si­tat de forma "con­sen­su­ada amb pro­fes­sors i alum­nes". Mallol recorda que Bolo­nya fixa com a data límit per apli­car el pla el 2011 i que, per tant, l'Estat espa­nyol encara pot retar­dar-ne l'apli­cació. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.