Societat

Boscos per netejar

Veïns i alcaldes de la zona dels Ports denuncien la insuficiència dels treballs de desbrossament, que per exemple a Collserola només han permès retirar la meitat dels 80.000 arbres caiguts en la forta ventada del gener

Un cop els efec­tius d’emergències van acon­se­guir ahir con­tro­lar l’incendi d’Horta de Sant Joan (Terra Alta), al muni­cipi van començar a escol­tar-se veus molt crítiques amb la insu­ficiència de tre­balls de neteja al bosc que, segons els veïns, ha dut a terme el depar­ta­ment de Medi Ambi­ent els últims mesos.

Fa dos anys, el govern va fer un talla­foc de 60 metres al perímetre del parc natu­ral, a la zona dels Reguers, una de les àrees que ha arra­sat el foc on també hi ha explo­ta­ci­ons agrícoles. Tan­ma­teix, a l’hora de la veri­tat, diuen resi­dents de la zona, el talla­foc no va ser­vir de res “perquè no s’havia nete­jat sufi­ci­ent­ment” des que es va fer.
Altres alcal­des de pobla­ci­ons que han vist d’aprop les fla­mes van insis­tir en aquesta qüestió. Xavier Pallarès, alcalde de la veïna loca­li­tat d’Arnes, va asse­gura que al seu terme “pràcti­ca­ment no s’ha fet res”. Les abun­dants neva­des de l’hivern van fer créixer molt sota­bosc a tota la zona dels Ports. “Quan ho con­trac­tava l’ajun­ta­ment, la cosa anava millor”, va dir Pallarès, que també és pre­si­dent de la Fede­ració de CiU a les Ter­res de l’Ebre.

El con­se­ller de Medi Ambi­ent, Fran­cesc Bal­ta­sar, va negar, en canvi, cap relació entre l’incendi i el tem­po­ral de vent i neu que va dei­xar molts arbres cai­guts als bos­cos i va des­ta­car que aquest any “s’ha fet un esforç molt nota­ble” per inten­si­fi­car els tre­balls de neteja, si bé va adme­tre que “sem­pre es pot millo­rar”.

Al Parc de Coll­se­rola, per exem­ple, ven­tada va arren­car 80.000 arbres dels quals sols se n’han reco­llit la mei­tat perquè no dis­po­sen de recur­sos per fer-ho més ràpid. La Gene­ra­li­tat i la Dipu­tació de Bar­ce­lona han pro­por­ci­o­nat per­so­nal i maquinària a la bri­gada de neteja, però fins a finals d’any el bosc no que­darà lliure d’arbres cai­guts.

Neteja a Coll­se­rola
El tècnic del ser­vei de Medi Natu­ral, Joan Cap­de­vila, que lidera el dis­po­si­tiu de pre­venció d’incen­dis d’aquest espai natu­ral, va expli­car que la tasca de reti­rada dels arbres està sent molt com­plexa perquè “la ven­tada va ser molt forta”. I va afe­gir que “si a finals d’any no queda cap arbre al terra, ja serà molt”.

Cap­de­vila va coin­ci­dir amb Bal­ta­sar, no obs­tant, que el risc d’incendi és el mateix que si els arbres estes­sin en peu. “Si la cli­ma­to­lo­gia és bona, no hi ha d’haver cap perill”, va afir­mar. De moment, només s’estan reti­rant els arbres cai­guts als camins perquè hi puguin pas­sar els vehi­cles de bom­bers en cas d’incendi: “Estem pri­o­rit­zant. No els tra­iem tots perquè no aca­baríem mai. La nos­tra feina és obrir camins”.

Els arbres es podien haver tret abans de l’estiu si el Parc tingués més recur­sos i pogués con­trac­tar empre­ses, “que són les que por­ten la maquinària ade­quada”, va adme­tre el tècnic. Els arbres cai­guts, la fusta dels quals “no genera cap bene­fici”, ocu­pen una superfície apro­xi­mada de 500 hectàrees.

Pel que fa als incen­dis, el Parc de Coll­se­rola porta una bona ratxa aquest estiu, ja que fins ara només s’han decla­rat 19 ini­cis de foc “que es van detec­tar molt ràpida­ment des de les tor­res de vigilància”. Segons va indi­car, “la mit­jana a l’estiu és de 60 focs i en el temps que por­tem només s’ha cre­mat una hectàrea de matolls”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.