Montserrat Tura: "Reclamo una visió oberta per modernitzar la justícia"
Entrevista a la Consellera de Justícia
Dimecres vinent es viurà la primera vaga de jutges de la història. La consellera Montserrat Tura analitza les causes del malestar creixent que es viu als jutjats i fa diverses propostes de millora de l’administració de justícia.
El servei públic de justícia depèn de diverses administracions. Dels problemes que té actualment, quins són atribuïbles a la gestió del ministeri de Justícia?
Al ministeri se li ha de retreure la manca de disseny final d’una política global. És molt difícil determinar exactament què correspon a cada una de les administracions que intervenim en aquest àmbit. Voldria sentir del ministeri una proposta global de reforma de la justícia. Fa vint anys que estem parlant de la reforma de l’oficina judicial i no es pot pensar que només amb això solucionarem el gran problema de la justícia.
Fa pocs dies les comunitats autònomes amb competències en justícia es van reunir a Barcelona i van acordar demanar una reunió urgent amb el ministeri per abordar la modernització de la justícia.
S’ha cursat la petició i de moment no n’hem obtingut resposta. La trobada va ser molt important i vam fer evident la necessitat que es fes efectiu el traspàs de les competències en matèria de personal.
Com valora les reivindicacions dels jutges i magistrats?
En el moment que han de fer propostes o bé són a molt curt termini o bé continuen sent per parapetar-se. Jo els dic que els podríem treure diversos problemes de damunt la taula com per exemple els derivats d’impagaments, per passar-los a l’àmbit administratiu i aleshores diuen “no!”. Si encarreguem a la justícia que resolgui tots els litigis aleshores és evident que estarà congestionada.
Quins afers trauria de l’àmbit judicial per donar-li més agilitat?
Jo em pregunto, per exemple, si els registres civils han de ser necessàriament un jutjat. Si els ajuntaments porten el padró, també poden portar els registres civils.
Està posant damunt la taula la necessitat de fer canvis en profunditat.
El que jo vull és que s’aprofiti l’etapa actual, en què la justícia s’ha posat en primer pla del debat, per replantejar moltes coses. Hem de fer aquest replantejament i tots hi hem d’intervenir.
És evident que la conselleria ha fet una inversió important en infraestructures judicials. ¿No li queda la sensació que l’únic que pot fer és vestir la mona de seda?
És la nostra competència, per ara no en tenim cap més. Les comunitats autònomes hem de ser molt més que simples gestores que millorem un edifici o contractem una persona amb caràcter d’interí, perquè no tenim competències per aprovar aquella plaça de forma definitiva.
A la conselleria sempre se la critica per la falta de provisió de personal als jutjats. L’última crítica en aquest sentit la va fer Maria Eugènia Alegret dimarts a Tarragona referint-se a un jutjat amb dèficits de personal.
No tinc cap inconvenient a discutir amb la senyora Alegret sobre les dotacions de personal necessàries per als jutjats, però demano un debat que miri una mica més enllà de si en un jutjat concret hi falta un funcionari.
Dels interins sempre se’n critica la falta de formació i experiència.
Hi ha de tot. N’hi ha que fa més de quinze anys que són interins en un jutjat petit, al Ripollès o la Cerdanya, perquè són d’allà i hi estan bé i encara no s’ha creat la plaça definitiva. No es pot generalitzar.
El ciutadà fa un ús i abús dels tribunals. Com es pot combatre l’excés de litigiositat?
Al ciutadà li hem de dir, per exemple, que utilitzi el recurs d’alçada administratiu per una sanció de trànsit i no se’n vagi als tribunals. Hi ha qui no s’entén amb el veí i en comptes de buscar una entesa va de dret al jutjat. A Catalunya hi ha 49 ciutats amb palau de justícia, els altres 890 municipis tenen un jutge de pau i caldria tenir present la possibilitat que aquests jutges portin temes d’una importància judicial menor. Així ja descarregaríem i evitaríem que arribessin tants temes a la taula del jutge.
Però un dels punts de la plataforma de reivindicació dels jutges és la seva oposició a la justícia de proximitat?
Ens queixem que estem congestionats per un costat i per un altre ens oposem als canvis. Una vegada més, reclamo una visió més oberta en els plantejaments per emprendre la modernització de la justícia.
Tenen dret a fer vaga els jutges?
Són un poder de l’Estat i crec que no. La seva patronal és el Consell General del Poder Judicial però n’hi ha que diuen que el sou els hi paga el ministeri, i si pensen així es rebaixen a la condició de funcionaris.