Obliguen un ramader de Das a allunyar el femer d'una casa perquè molesta els veïns

Ell diu que l'explotació hi és des del 1600

Pere Rosell té 50 vaques en una de les dues explotacions que gestiona al nucli de Tartera del municipi cerdà de Das. Els veïns d'un edifici de la urbanització d'aquest sector, que són de segona residència, fa tres anys que es queixen perquè tenen el femer del ramader molt a prop de casa seva i això els comporta pudors i la molèstia de les mosques que van a aquest femer. «De mosques, n'hi ha hagut tota la vida, però ells només veuen que vénen de les vaques d'en Pere», afirma el ramader de Das.

Pere Rosell manté que els veïns fa cinc anys que van comprar l'immoble, però que els problemes no van començar fins en fa tres. De fet, fins i tot, els fills de dues de les famílies que hi viuen, anaven a veure les vaques amb el ramader i hi havia una bona relació. Per això, quan un advocat en nom d'ells el va anar a trobar per demanar-li que arreglés el problema del femer, no s'ho podia creure.

El representant legal dels veïns va dur el cas a l'Ajuntament de Das i a l'oficina comarcal d'Agricultura. L'única cosa que va quedar clara és que el ramader ha de construir un nou femer –l'actual no té les parets de formigó que mana la llei actual– i que ho ha de fer a 250 metres d'on el té ara. Mentrestant, Agricultura li mana que retiri les vaques de les quadres fins que no s'arregli el conflicte. «Encara netejo les quadres com abans, transportant els fems amb carretó i jo no puc anar fent aquest trajecte de 250 metres cada vegada», ha indicat. Per això, ha demanat als veïns que li comprin un petit tractor amb carro, cosa a la qual no han accedit, o bé que puguin fer el femer legalitzat allà mateix.

El ramader recorda que l'explotació data del 1600 i que quan van comprar l'edifici ja sabien que allà a prop hi havia una granja i un femer.

Tant l'Ajuntament com Agricultura mantenen que Pere Rosell té l'explotació legalitzada i que tot plegat es tracta d'un conflicte entre particulars.

Qüestió d'esquelles, a Llanars

El cas del ramader de la Tartera de Das no és el primer conflicte entre ramaders i els veïns de segona residència. L'any passat a l'estiu transcendia a l'opinió pública el cas de l'eugasser de Llanars, Joan Moret, que havia hagut de precintar les esquelles de les seves eugues perquè els veïns pròxims al camp on pasturaven no podien dormir. Moret explicava que només els té al camp quan han de parir a la primavera, ja que durant la resta de l'any o bé estan pasturant a les muntanyes de la Vall de Camprodon i del Vallespir o bé estan en una explotació que té al municipi veí de Camprodon. El fet de tenir les eugues al camp del costat de casa seva, a Llanars, li permet ajudar-les a parir i evitar els riscos per als pollins en els casos complicats.

En el cas del ramader de Das, també es dóna el cas que només té les vaques a l'estable i, per tant, fa servir el femer tres mesos a l'any, els de l'hivern. La resta dels mesos de l'any o bé estan pasturant a les muntanyes de la Cerdanya o bé les té en un camp a l'aire lliure, on no molesten ningú.

Un grup de camprodonencs es va manifestar fa poc a favor del ramader.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Es disparen les denúncies per discriminació a Barcelona

Barcelona
xarxes socials

Instagram crea un nou “compte adolescent” amb control parental

barcelona
Societat

Mor Jaume Ribas, un dels últims faroners d’Eivissa i Formentera

Ryanair manté nou rutes hivernals a Girona però amb un 33% més de vols

GIRONA

El Ripollès instal·larà càmeres als accessos de la comarca

ripoll
europa

La CE demana prohibir en espais a l’aire lliure tabac i cigarretes electròniques

barcelona
salut

Es redueixen un 15% els treballadors que van amb cotxe a l'Hospital d'Olot

olot
Sanitat

El nou CAP Florida Sud de l’Hospitalet de Llobregat obrirà el dia 25

L’Hospitalet de Llobregat
MEDI AMBIENT

Neumàtics, plàstics i ferros, els principals residus del fons marí al port de la Ràpita

La Ràpita