Societat

Marcats per la mili

"El poble de Cata­lu­nya (...) vol­dria que la joven­tut fos alli­be­rada de l'escla­vatge del ser­vei mili­tar". Així s'expres­sava la volun­tat cata­lana res­pecte a la mili a l'Esta­tut de Núria l'any 1931, un sen­ti­ment que va per­du­rar i evo­lu­ci­o­nar soci­al­ment fins a la publi­cació de la llei de la sus­pensió –i no pas abo­lició– del ser­vei mili­tar obli­ga­tori, el maig del 1999. Ara fa deu anys.

Tot i que la majo­ria de movi­ments con­tra el ser­vei mili­tar eren clara­ment anti­mi­li­ta­ris­tes, un gruix de joves es negava a fer la mili per la qüestió naci­o­nal, ja que havien de ser­vir un exèrcit "espa­nyol". Sobre­tot a Cata­lu­nya, el ter­ri­tori amb més per­cen­tatge d'objec­tors, hi havia una lluita social molt activa que després es va tras­lla­dar al debat polític. Fins al punt que la llei que esta­blia la fi de la mili es va sig­nar arran d'una llarga i dura nego­ci­ació entre CiU i PP.

10 anys de la llei

La llei va fixar que tots els joves nas­cuts l'any 83 ja no serien cri­dats a files i, per tant, ja no hau­rien de fer la mili, ni la pres­tació social subs­ti­tutòria (PSS). Els joves con­si­de­ra­ven la mili com la pèrdua d'un any de vida, a més de ser una herència del pas­sat sense sen­tit i una difi­cul­tat més en la incor­po­ració al món del tre­ball. Deu anys després, la mili només suposa un reguit­zell d'anècdo­tes per expli­car als bars i a les reu­ni­ons fami­li­ars, sim­ple­ment perquè el cer­vell humà ten­deix a obli­dar els mals moments

Els joves d'ales­ho­res rebut­ja­ven la mili­ta­rit­zació pels valors de la jerar­quia i l'auto­ri­tat. A la mili, n'hi havia que ho pas­sa­ven tan mala­ment que deci­dien treure's la vida. Segons les estadísti­ques ofi­ci­als, entre l'any 1984 i 1987, a l'Estat 742 nois van morir per cau­ses "acci­den­tals", tal com ho argu­men­ta­ven, i 126 es van suïcidar. Eren temps d'arres­tos, bro­mur, pallis­ses i olor d'huma­ni­tat cons­tant. Fins i tot, diver­ses orga­nit­za­ci­ons estu­di­a­ven si es com­plien els drets humans. "Per a mol­tes per­so­nes, la mili va ser el pit­jor de la seva vida", explica el pro­fes­sor i peri­o­dista Xavier Rius Sant, expert en objecció mili­tar.

La mili, en crisi
Durant els anys 90, una con­jun­tura social va fer que el model del ser­vei mili­tar entrés en una pro­funda crisi i que cada any fos més difícil de man­te­nir. La pri­mera causa va ser la pro­gres­siva tec­ni­fi­cació de la defensa, que feia per­dre sen­tit al sol­dat de lleva. Els exèrcits euro­peus ten­dien a la pro­fes­si­o­na­lit­zació, que impli­cava més for­mació per als seus mem­bres i pres­su­pos­tos més alts, en sin­to­nia amb la nova rea­li­tat de l'OTAN i l'ONU.

En segon lloc, l'impa­ra­ble aug­ment del nom­bre d'objec­tors de consciència i de pla­ces de la PSS. Des dels ini­cis de la PSS, als anys setanta, a tot l'Estat es van decla­rar més d'un milió d'objec­tors, les xifres més ele­va­des d'Europa.

Alguns par­tits polítics com CiU i IC-EV i dese­nes d'asso­ci­a­ci­ons com el Movi­ment d'Objecció de Cons­ci­en­cia (MOC) i Mili KK, este­nien el mis­satge de l'objecció per infor­mar els joves. A més, amb la llei regu­la­dora de l'objecció de consciència de l'any 1984, la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya va acon­se­guir par­ti­ci­par en l'oferta de pla­ces per a la PSS a través dels seus cen­tres i enti­tats soci­als, cosa que faci­li­tava enor­me­ment l'objecció als joves. "El movi­ment anava qua­llant, crei­xia i es popu­la­rit­zava", segons explica el dipu­tat Car­les Cam­pu­zano. "Quan fèiem con­ferències amb les Joven­tuts de Con­vergència venien sobre­tot mares, àvies i ger­ma­nes", recorda.

Els insub­mi­sos
En ter­cer lloc, el paper dels insub­mi­sos, entre els quals hi havia els Tes­ti­mo­nis de Jehovà. En total, des dels anys setanta uns 60.000 joves de tot l'Estat es van decla­rar insub­mi­sos i la majo­ria van aca­bar a la presó per les seves con­vic­ci­ons: i sense haver atemp­tat con­tra les per­so­nes o la pro­pi­e­tat, que són les raons per les quals la soci­e­tat entén que s'empre­soni algú. Les con­dem­nes oscil·laven entre els sis i els divuit mesos, si no es tenien ante­ce­dents. Pepe Beúnza, un dels pri­mers insub­mi­sos de l'Estat, explica: "Els mili­tars esta­ven molt pre­o­cu­pats perquè temien que arribés un dia que ningú anés a la mili. Havia cai­gut el patri­o­tisme barat".

Final­ment, l'any 2002, en apli­cació de la llei 7/1999 de la qual ara es com­pli­ran deu anys, va aca­bar el ser­vei mili­tar obli­ga­tori i la pres­tació social subs­ti­tutòria. Els últims objec­tors de consciència que com­plien la PSS van aca­bar les seves tas­ques el 31 de desem­bre del 2001, men­tre que des del 13 de desem­bre ja no que­dava cap sol­dat de lleva en actiu a Cata­lu­nya.

Segons Beúnza, ara que fa deu anys de la sus­pensió del ser­vei mili­tar obli­ga­tori, "cal recor­dar la lluita perquè demos­tra que les soci­e­tats poden can­viar i perquè s'han de con­ser­var les con­ques­tes soci­als, que mai són per sem­pre".

La mili es va aca­bar, però va dei­xar gene­ra­ci­ons i gene­ra­ci­ons mar­ca­des: per haver-la fet i patit o per haver-hi llui­tat en con­tra.

Si for­meu part d'aques­tes gene­ra­ci­ons i ens voleu expli­car per què us va mar­car la mili –per a bé o per a mal, per haver-la fet o perquè no la vau fer, perquè vau llui­tar per abo­lir-la o perquè vau esca­po­lir-vos amb una malal­tia fin­gida–, escri­viu-nos un cor­reu electrònic a l'adreça avui­cat@​avui.​cat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.