Societat

3.500 obres menors i botiguers revoltats amb el pla Zapatero

Els comerciants reclamen una planificació millor per evitar que els treballs es concentrin i foragitin els clients, especialment en temps de crisi

El fons estatal d'inversió local creat per Zapatero ha destinat, fins a l'agost, 830 milions a Catalunya per finançar 3.469 obres menors, que han donat ocupació a 57.929 persones, segons dades de la delegació del govern espanyol. Tot i que aquestes iniciatives suposen haver tret temporalment de l'atur oficial un bon nombre de desocupats, els comerciants afectats per les obres davant dels seus establiments han fet sentir les seves queixes. Els botiguers denuncien que, a més de patir la crisi general, han hagut de suportar unes obres que posen obstacles insalvables als potencials compradors, cosa que fa perdre en alguns casos fins a la meitat de la facturació i posa en perill l'ocupació del comerç.

Les obres del pla especial contra la crisi s'afegeixen a les ja hi ha cada estiu per aprofitar la caiguda de l'activitat i de la mobilitat. Dels 3.469 projectes comptabilitzats, 2.293 s'estan realitzant a les comarques de Barcelona per un valor total de 611 milions, i han ocupat 41.521 persones; 603 a les comarques gironines, amb una inversió de 81 milions i 7.164 treballadors; 405 als territoris de Ponent, amb un valor de 48 milions i 6.062 operaris; i per últim 168 al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, amb una dotació de 89,6 milions i 3.182 treballadors.

Tanques a les voreres
Però aquesta ocupació temporal, que suavitza momentàniament la crisi en sectors com ara la construcció, perjudica, almenys en el primer moment, el comerç, ja que les obres, les tanques i tots els obstacles i incomoditats que provoquen foragiten els clients. O almenys aquesta és la percepció dels botiguers.

Tot i admetre la necessitat que es facin les obres, "perquè milloren la qualitat del carrer", els comerciants reclamen més informació prèvia del calendari d'obres i que es facin amb més rapidesa.

Benet Boix, secretari adjunt de la Confederació de Comerç de Catalunya, ha manifestat que tot i que les obres són necessàries s'ha de tenir en compte que aquest any els inconvenients que generen s'afegeixen a la crisi que ja estan patint els botiguers.

Boix explica que una possible solució seria anunciar mesos abans l'inici de les obres, accelerar la seva execució i senyalitzar adequadament la zona afectada amb rètols informatius on s'indiqui els comerços oberts, tot i les obres.

El secretari adjunt de la Confederació de Comerç ha manifestat que amb l'Ajuntament de Barcelona s'ha tancat un acord per obrir aquest setembre una taula de treball entre operadors d'obres, Ajuntament i botiguers per arribar a un acord sobre els anuncis previs d'un calendari d'obres i models de senyalització informativa. Boix diu que aquest acord es podria traslladar a altres municipis catalans, si els comerciants ho demanen.

Ricard Gaset, encarregat d'una botiga d'esports de la Gran Via de Barcelona, afectat per les obres d'arranjament de la vorera del cantó muntanya, creu que si aquestes obres afectessin el trànsit de la Gran Via es farien "molt més ràpid". Gaset explica que en fer-se a la vorera i només afectar les botigues "s'ho prenen amb més calma" i pots veure molts dies que gairebé no hi ha ningú treballant.

Obres "interminables"
Assumpció, una dependenta d'una botiga de moda del carrer València, a l'altura del passeig de Gràcia, coincideix amb Gaset i denúncia que molts cops no hi ha cap treballador a l'obra, cosa que fa "interminable" uns treballs que es podrien acabar en la meitat del temps. Assumpció es queixa que, a més d'aguantar la crisi, amb les obres d'aquest mes d'agost s'està impedint que els turistes que passen pel passeig de Gràcia es desviïn com han fet altres anys fins a les botigues del carrer València.

Aquesta dependenta, que com altres comerciants consultats també reconeix la necessitat de què es facin les obres, resumeix les seves reclamacions en dos punts: informació prèvia de l'Ajuntament per saber amb antelació quan es faran les obres, cosa que permetria, per exemple, fer coincidir les obres del carrer amb alguna reforma de la botiga; i la segona reclamació seria que escurcin el temps d'execució de les obres.

Menys facturació
Després de reconèixer que és difícil fer un càlcul de les pèrdues que suposa tenir bloquejada la botiga per una tanca d'obres, Gaset assegura que, tot i que la incidència depèn de la zona i el tipus de negoci, la reducció de vendes pot estar entre el 25% i el 50%.

El president de la associació Sanllehí Comerç, Jesús Soriano, creu que cal una planificació de les obres per impedir la concentració d'obres en una àrea, com passa aquest estiu a la zona de Mare de Déu de Montserrat,  que "sembla la zona zero del districte Horta-Guinardó".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.