Societat

Més de cent efectius van estar en greu perill al foc d’Horta

Tots els flancs en què es combatia l’incendi van registrar situacions de risc durant un interval de més d’una hora

El dia que van morir a Horta de Sant Joan els cinc bombers del Grup de Reforç d’Activitats Forestals (GRAF) de Lleida, tots els flancs desplegats pels Bombers de la Generalitat per atacar l’incendi van registrar situacions de greu perill. Segons l’informe elaborat per la direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, al qual ha tingut accés l’AVUI, es van comptabilitzar 16 atrapaments o situacions de risc que van afectar més d’un centenar de persones, concretament 124 efectius (bombers funcionaris i voluntaris, auxiliars forestals i bombers del GRAF, entre d’altres).

Les situacions de risc es van viure entre les 15.15 hores i les 16.24 hores. En una zona pròxima a la dels GRAF de Lleida també es van veure envoltats pel foc els de Barcelona juntament amb 35 efectius més (bombers i auxiliars). En un flanc diferent, els GRAF de Tarragona es van haver de protegir amb mantes ignífugues en dues ocasions. Un vehicle del parc es va veure envoltat pel foc durant el trajecte, però després d’entrar en zona segura, el personal només va patir cremades lleus. I així fins a 16 casos.

Tot i aquests elements, les conclusions de l’informe consideren que l’estratègia d’extinció va ser “correcta” i atribueix la mort dels cinc GRAF i les ferides greus patides per un cinquè a un “maleït accident”.

Tres dels quatre elements claus que, segons l’informe, expliquen l’accident no són nous i ja van ser defensats pel conseller d’Interior, Joan Saura, en la seva compareixença al Parlament, el 28 de juliol, una setmana després de la tragèdia. L’informe torna a insistir en l’excepcionalitat de les condicions meteorològiques, en la consegüent aturada dels mitjans aeris a causa del vent i en l’aparició de nous petits incendis.

Com a element clau s’incorporen les maniobres de rescat de les brigades estatals BRIF, que, segons l’informe, fan aparèixer “una nova prioritat”. La petició de les BRIF d’evacuació aèria –que es va fer malgrat la meteorologia adversa– no és l’única que qüestiona l’informe. També es conclou que els GRAF de Lleida no van prendre “la millor decisió” i que “la dimensió de la zona segura” va ser insuficient, tot i que “no podem pensar que no van tenir temps per fer-la”.

Des dels sindicats dels bombers, Antonio del Río, d’UGT, va titllar ahir d’“indignants” les conclusions “polítiques” de l’informe i destaca que en cap moment s’entona “un mea culpa” dels comandaments. Manel Ferré, de CCOO, també va trobar a faltar que no es parli dels protocols que s’hauran de modificar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.