Societat

El besavi de Rita, un vell conegut

UNA MIQUETA DE TOT

Rita Bar­berà Nolla, alcal­dessa perpètua de la ciu­tat de València i incom­bus­ti­ble política en temps de crisi i de cor­rupció en el par­tit a què per­tany, té una part dels seus orígens arre­lats a Cata­lu­nya via Meli­ana. M'expli­que; el seu besavi matern fou Miquel Nolla i Brui­xet, un burgés de Reus que va casar-se al Cap-i-casal i que va dedi­car-se als tei­xits i, poste­ri­or­ment, als mosaics.

Rita, com tants altres valen­ci­ans d'avui, té una part de les seues arrels al Prin­ci­pat, alhora que prové del ranci patri­ciat urbà capi­talí del segle XIX, cir­cumstàncies que pot­ser hagen mar­cat la seua per­so­na­li­tat i, perquè no, la seua valen­ci­a­nia tan pecu­liar.

De tots és cone­guda la pre­di­lecció de l'alcal­dessa valen­ci­ana per la llen­gua cas­te­llana, la que adop­ta­ren segu­ra­ment els seus pre­de­ces­sors per allò de guar­dar les for­mes i dis­tin­gir-se de les clas­ses popu­lars i la vul­ga­ri­tat dels seus cos­tums i de la seua parla. Queda clar que, fins ací, Bar­berá (1948) no té cap pecat que por­gar, ja que la inèrcia edu­ca­tiva fami­liar s'encar­regà de pro­por­ci­o­nar a la jove eixe segell de dis­tinció propi del seu rang i pas­sat.

Una altra cosa, clar està, és que —inde­pen­dent­ment de les idees que pre­co­nitze i de la forma en què ho faça (del tot res­pec­ta­bles, com­par­ti­des o no)— només empre la llen­gua mare comuna dels seus avant­pas­sats cata­lans i valen­ci­ans per a actes pun­tu­als, folklòrics major­ment, i no com a tret natu­ral en la seua vida pública.

Una ver­ta­dera llàstima, ja que acti­tuds dis­pli­cents com la seua fan més mal que una pedre­gada en sec. Què li cos­tarà a Bar­berà Nolla donar-li una mica de llus­tre a l'idi­oma casolà? Ningú li demana que es pro­nun­cie sobre la uni­tat de la llen­gua, per la qual cosa, és tan difícil emprar-la amb certa freqüència?

Les llengües, el valencià també, són un extra­or­di­nari vehi­cle de comu­ni­cació; però alhora també un ins­tru­ment que iden­ti­fica una cul­tura, un poble arre­lat a una geo­gra­fia i una manera de pen­sar i fer. Llàstima que una política com Rita done l'espatla durant quasi dues dècades a la prin­ci­pal senya del poble a què repre­senta, llàstima que el seu par­tit no li ho demane, llàstima que els seus votants li ho con­sen­tis­quen.

En fi, Miquel Nolla fou un pròcer i un avi­sat nego­ci­ant, empre­sari i indus­trial que —en 1862— fundà «Mosai­cos Nolla» en el terme de Meli­ana (l'Horta Nord); un empori que con­ti­nua en peus mercè a la seua por­ten­tosa arqui­tec­tura encara que haja pas­sat per diver­ses mans i haja tin­gut vari­ats usos. En la seua vil·la annexa encara es con­serva l'efi­gie, ela­bo­rada amb finíssims mosaics, del besavi de l'alcal­dessa valen­tina, encara que ella ape­nes haja mos­trat cap interés per recor­dar on estan una part de les seues arrels. Una pena, tot siga dit de pas­sada. Sobre­tot, quan la fàbrica donà nom a tot un barri obrer meli­a­ner: Nolla.

Però Rita Bar­berà Nolla sap que Meli­ana, el meu poble, encara guarda més històries que tenen a veure amb la seua nis­saga i de refiló, per des­comp­tat, amb ella. Tan­ma­teix, són altres els que les saben, no jo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.