La fiscalia arxiva la denúncia per les fuites d'aigua de la canonada de Badalona
La Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha arxivat la denúncia per les fuites d'aigua en una canonada de Badalona, d'acord amb un informe dels Mossos d'Esquadra que descarta que aquestes fuites hagin suposat "un risc greu" per al medi ambient i els recursos naturals.
El fiscal de Medi Ambient, José Joaquín Pérez de Gregorio, va obrir diligències d'investigació el mes de març passat per descobrir si hi havia delicte en l'actuació dels gestors públics de l'aigua, arran d'una denúncia presentada per l'Associació de Veïns del barri de Canyet de Badalona i el regidor del PP en aquesta població, Miguel Jurado.
Aquestes diligències s'han arxivat ara perquè, segons les dades recollides per l'atestat elaborat pels Mossos d'Esquadra, no hi ha "responsabilitats penals", ni tan sols per imprudència o negligència greus, segons la fiscalia.
En el seu atestat, la policia descarta l'existència d'un risc greu per als recursos naturals, però admet que s'han pogut incórrer en "incompliments administratius" pels retards en la reparació de la canonada.
La policia ha comprovat que actualment es mantenen les fuites d'aigua, gestionada per Aigües del Ter-Llobregat (ATLL), i que hi ha onze punts de fuita, per on es perden almenys 24.768 litres cada dia.
Segons l'informe policial, en no existir una infraestructura alternativa, les actuacions per reparar i mantenir les fuites d'aigua s'han executat des de l'exterior i han resultat "poc fructíferes" per no afectar el subministrament d'aigua potable.
De fet, segons els Mossos, les reparacions integrals que Aigües del Ter-Llobregat planteja des de l'interior de la canonada resulten de moment "inviables", sigui perquè la interrupció del servei implicaria desproveir la població durant més de 48 hores o perquè aquest tall obligaria a indemnitzar els abonats.
Això no obstant, l'informe policial assenyala els "esforços" iniciats per Aigües Ter-Llobregat per a reaprofitar l'aigua de les fuites, mitjançant la instal·lació de dipòsits per a aigua d'ús potable.
Miguel Jurado assegura sentir-se "incrèdul, frustrat i decebut" per l'arxivament de la denúncia que va presentar l'any passat contra Aigües del Ter-Llobregat i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).
Jurado ha qualificat de "patètica" la decisió de la fiscalia i ha recordat que l'associació veïnal no pot portar el cas al jutjat pel seu compte perquè no té prou diners per "pagar un procés judicial d'aquest abast".
També ha recordat que ATLL tenia previst acabar el desdoblament de la canonada en direcció a Barcelona l'any 2007 però que els treballs s'han anat endarrerint i encara falten per acabar 10 dels 30 quilòmetres previstos.
Fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) han explicat que l'estiu que ve, complint amb els terminis previstos, estarà acabat el nou aqüeducte, que permetrà compartir la conducció de l'aigua amb la canonada actual.
Fins aleshores, segons les mateixes fonts, s'ha descartat reparar la canonada que presenta les fuites perquè implicaria tallar el subministrament d'aigua a Barcelona i la comarca del Maresme.
Per aquest motiu, mentre s'inaugura aquesta nova infraestructura, l'Agència Catalana de l'Aigua ha invertit 750.000 euros per aprofitar l'aigua procedent de les fuites en el reg i la neteja de carrers.