Reus estudia prohibir la prostitució al carrer tal com ja s'aplica a Lleida
En cas que s'executi, la ciutat es coordinarà amb els municipis de l'entorn per no traspassar-los el problema
La carretera de Salou continua sent el nucli d'intervenció de la prostitució a la ciutat de Reus. L'explicació de per què es concentra aquesta pràctica en aquesta via és el club privat que hi ha uns quilòmetres més enllà del municipi, i que exerceix d'efecte crida a la zona. Segons el regidor del cos policial municipal, Eduard Ortiz, eradicar la prostitució amb les eines que tenen ara és pràcticament impossible. «Com a molt podem parlar amb les prostitutes i dir-los que no embrutin, i que no es posin sota els balcons, i normalment fan cas, però hi ha un sector de la prostitució, els transvestits, que no tenen tan de respecte per l'entorn», explicava Ortiz. Per aquest motiu, el consistori reusenc està en contacte amb l'Ajuntament de Lleida i altres agents socials d'aquesta ciutat catalana per estudiar com els funciona la nova ordenança que prohibeix aquesta pràctica a la via pública. «De moment estem en contacte amb la ciutat, i analitzem l'evolució de la normativa. Fins avui, sembla que els resultats són molt positius. Tot i així, esperarem una mica a decidir si l'apliquem a la ciutat de Reus o no. Ara, encara és aviat. La prova de foc serà d'aquí a uns mesos, quan a Lleida ja no hi hagi tanta pressió policial darrera d'aquesta qüestió, i es pugui veure si realment continua eradicat aquest ofici al nucli de la ciutat o no», argumentava el primer tinent d'alcalde de Reus.
Una vessant més social
Durant aquest mes d'abril, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va comentar que des que havia entrat en vigor l'ordenança que no permet exercir la prostitució a la via pública s'havien aixecat fins a 47 expedients administratius, sense arribar mai a sancionar. Ros també va detallar que 19 dones s'havien interessat per reinserir-se en el món laboral, atès que la normativa, a banda de tenir una vessant més de seguretat, també aborda l'assistència social i la integració laboral de les prostitutes.
El problema es trasllada
Tot i que als carrers de Lleida ara mateix no hi ha prostitució, s'ha comprovat que aquesta activitat es trasllada al seu entorn, i que per tant afecta els municipis que hi ha més a prop.
En cas que a Reus s'apliqués aquesta ordenança en el futur, el regidor de la Guàrdia Urbana té clar que caldria treballar coordinadament amb els municipis del voltant, com Vila-seca o Riudoms, per no traspassar-los el problema.
Reinserció d'una dona
A Reus, sense tenir aquesta normativa, la Guàrdia Urbana ha aconseguit reinserir en els últims dos anys una sola noia. Tot i així, ells ho valoren com una gran fita, atès que no tenen gaires recursos ni eines per actuar en aquest sentit. Ara mateix, el cos policial local i el seu grup de mediació treballen amb el diàleg per minimitzar els problemes que aquesta pràctica pugui generar als veïns. Fa dos anys, aproximadament, es va iniciar una campanya que sancionava els conductors que obstruïen la circulació mentre rebien serveis sexuals, per la inseguretat viària que provocaven.