Societat

Menors romanesos en vigilància intensiva

La tren­tena de menors roma­ne­sos que acos­tu­ma­ven a arri­bar cada mes als ser­veis d’atenció imme­di­ata de la direcció gene­ral d’Atenció a la Infància i l’Ado­lescència (DGAIA) perquè havien estat enxam­pats pido­lant o fent petits furts per des­cuit s’han reduït a la mei­tat. És el resul­tat d’un nou pro­grama d’acom­pa­nya­ment a aquests menors que encara està en fase de pro­ves –va començar l’octu­bre pas­sat– i par­teix de la base que si la mun­ta­nya no va a Mahoma, Mahoma va a la mun­ta­nya: una tre­ba­lla­dora social i una medi­a­dora roma­nesa fan un segui­ment inten­siu tant dels nens i nenes com de tota la família.
Es tracta, doncs, d’una actu­ació específica amb els roma­ne­sos d’ètnia gitana, sen­zi­lla­ment perquè l’experiència ha demos­trat que aquest col·lec­tiu no s’ade­qua als cir­cuits habi­tu­als de pro­tecció. “Els pro­to­cols d’actu­ació que s’apli­quen a la població autòctona o altres col·lec­tius d’immi­grants són clara­ment ine­ficaços amb els gita­nos roma­ne­sos. No només en el cas d’atenció a la infància, també hi ha mol­tes difi­cul­tats perquè es vin­cu­lin als ser­veis soci­als perquè no tenen aquests hàbits per la seva tra­dició nòmada”, indica el res­pon­sa­ble de la DGAIA, Xavier Soley.

Es tro­ba­ven amb situ­a­ci­ons greus, perquè els Mos­sos tras­lla­da­ven noies de només 12 o 13 anys com a mínim un cop per set­mana a Atenció a la Infància perquè eren uti­lit­za­des per les famílies per pido­lar pel car­rer, algu­nes esta­ven emba­ras­sa­des i no tenien cap tipus de segui­ment mèdic, ni tam­poc quan patien malal­ties greus. Quan ingres­sa­ven en un cen­tre d’aco­llida s’hi esta­ven un o dos dies i fugien. “Havíem de tro­bar solu­ci­ons per anar més enllà –explica Soley– i això volia dir un pla de tre­ball amb cada família”.

Així, la pri­mera funció de la tre­ba­lla­dora social i la medi­a­dora roma­nesa va ser veure qui era qui dins de cada família –perquè s’orga­nit­zen a través de clans– i a par­tir del conei­xe­ment actuar de pont entre la família i els ser­veis soci­als muni­ci­pals. “No es pot tirar enda­vant cap pla de tre­ball sense convèncer els adults. I, un cop con­vençuts, és una feina de dies i temps”, indi­quen les res­pon­sa­bles del pro­grama. Acon­se­guir que un menor de 16 anys vagi a escola, per exem­ple, pot ser feina de mesos.

Aquesta des­con­fiança, a més de l’alta mobi­li­tat ter­ri­to­rial del col·lec­tiu que els porta a can­vis cons­tants de domi­cili, és un dels grans entre­bancs amb què es troba la tre­ba­lla­dora social i on té un paper clau la medi­a­dora roma­nesa. Cada cop que els Mos­sos duen un menor a la Fis­ca­lia o a la DGAIA, tre­ba­lla­dora i medi­a­dora hi par­len, després par­len amb la família quan el va a bus­car i al cap d’uns dies es des­pla­cen fins al domi­cili fami­liar per con­ti­nuar amb el segui­ment del cas. Només així s’acon­se­gueix esta­blir una relació de prou con­fiança mútua per ini­ciar un pla d’inclusió social.

Soley valora molt posi­ti­va­ment els pri­mers mesos del nou pro­grama, tot i que adver­teix que els grans pas­sos poden sem­blar des de fora petits perquè es tracta, per exem­ple, d’acon­se­guir l’esco­la­rit­zació d’un menor o que una ado­les­cent faci segui­ment mèdic del seu embaràs.

Els números també par­len d’èxit: dels 36 menors ate­sos per la DGAIA el febrer del 2008 es va pas­sar a 15 a l’octu­bre, a 12 al desem­bre, a 14 al gener i a 19 al febrer. La set­mana del 23 al 29 de març no n’hi va arri­bar cap. “Fa un any, era impos­si­ble que en set dies no n’arribés ni un”, asse­gura Soley.

Les inter­ven­ci­ons de la tre­ba­lla­dora social i l’edu­ca­dora roma­nesa es van ini­ciar l’octu­bre del 2008: s’han atès 47 menors entre 11 i 18 anys (el 70% noies) i s’han coor­di­nat amb set ser­veis soci­als. Con­cre­ta­ment, durant el gener es van fer setze entre­vis­tes i es va inter­ve­nir en vuit famílies, i al febrer, dis­set entre­vis­tes cor­res­po­nents a deu famílies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.