barcelona
Nova extracció d'uralita sense avís a Can Ricart
Els veïns lamenten que el districte no els hagi notificat que es procediria al desmuntatge de les plaques
Dimarts al matí els veïns de l'antiga fàbrica de Can Ricart, al Poblenou, van veure des dels seus balcons com una desena d'operaris, vestits segons les normes per retirar peces d'amiant, començaven a desmuntar part d'un sostre d'uralita. L'àrea en què actuaven és la que correspon a la nau coneguda com hangar i que, en un futur han d'instal·lar-s'hi tallers d'artistes. Segons els veïns, els operaris van iniciar els treballs a primera hora del matí i van acabar a mitja tarda, tot i que les mateixes fonts no van poder confirmar a quina hora van marxar els camions que carregaven el material retirat. L'actuació de desmuntatge d'aquest material va causar alarma entre els veïns més propers, ja que alguns d'ells tenen les finestres al davant de la zona tractada. Lamenten, segons han explicat, que altre cop no se'ls hagi comunicat, almenys, diuen, des del districte, que es pensava procedir a fer l'extracció de les plaques.
Empreses especialitzades en aquest tipus de treball han explicat a aquest diari que només hi ha obligació d'avisar els veïns en cas que l'actuació es faci dins de la mateixa comunitat. En casos com els de Can Ricart, només cal instal·lar un cartell a l'entrada del recinte que ho comuniqui.
Des del districte, però, ahir no es va concretar a quin tipus d'acció correspon aquest desmuntatge, ni quan durarà. Per la seva part, l'Agència de Residus va recordar que només és competència seva a partir del moment en què els residus es traslladen a l'abocador de Castellolí. El Departament de Treball, que emet el permís del desmuntatge, no va respondre ahir a aquest diari.
Patrimoni protegit gràcies als veïns
Les alertes de veïns a Can Ricart van ser les que van fer aturar el procés d'enrunament del recinte que va desembocar en la protecció de l'antiga fàbrica. El 2005 ja es va iniciar un desmuntatge d'uralita sense avís als veïns que en aquell moment va ser interpretat com una mesura de pressió als treballadors i als artistes que encara hi havia als tallers.