Societat

La contra

La gent del Montnegre

L'Ajuntament de Sant Iscle de Vallalta edita un DVD protagonitzat per alguns dels seus veïns, que reflexionen sobre l'evolució del poble els últims anys i el seu futur

En Tomàs Rocosa i la seva dona recor­den la vida de pagès en un Sant Iscle de Vallalta que no té res a veure amb l'actual. Les qua­tre cases que for­ma­ven el nucli urbà esta­ven ales­ho­res envol­ta­des de vinyes. Com diu ell mateix “tre­ba­lla­ven de sol a sol i no es pen­sava en res més”. En alguna ocasió espe­cial sor­tien del poble i bai­xa­ven a peu fins a Arenys de Mar. La vida rural es va anar com­pli­cant quan a pagès les coses no van rut­llar. Lla­vors en Tomàs va ser un més dels que van mar­xar a tre­ba­llar a les mines de carbó del Mont­ne­gre.

Aquesta és part de la història del muni­cipi que es recull en el DVD que s'ha fet sobre el poble. Al peu del Mont­ne­gre pre­senta fins a vuit per­so­nat­ges del poble que expli­quen la seva arri­bada i com s'han inte­grat en un muni­cipi que en els dar­rers dotze anys ha arri­bat quasi a tri­pli­car la seva població. La ini­ci­a­tiva, tal com explica el regi­dor de Ciu­ta­da­nia i Par­ti­ci­pació, Josep Puig­her­ma­nal, va sor­gir amb la intenció de fomen­tar la cohesió social i estrènyer els lli­gams amb els qui fa poc que han arri­bat.

La trans­for­mació social en aquest poble ama­gat a la falda del Mont­ne­gre es va ini­ciar fa anys quan molts esti­ue­jants que vivien a la gran ciu­tat van deci­dir ins­tal·lar-se defi­ni­ti­va­ment al poble. “Tenien una visió molt tan­cada”, explica una de les pro­ta­go­nis­tes, que fa trenta anys va deci­dir dei­xar Bar­ce­lona. Ara està satis­feta del munt d'acti­vi­tats i les amis­tats que ha fet des del casal d'avis del poble. D'altres han arri­bat fa molt poc. És la dar­rera immi­gració que se sent ben aco­llida en aquest racó de món. Alguns, com un jove que fa uns anys va arri­bar de Gàmbia, estan bata­llant per acon­se­guir un cen­tre cul­tu­ral que es puguin fer seu les colles. Com molts dels veïns, aquest noi reclama que la gent s'impli­qui més per tirar enda­vant el poble. Els que aca­ben d'arri­bar, com l'actriu Rosa Gàmiz, que molts recor­den fent de Berta a Vent­delplà, es con­si­de­ren pri­vi­le­gi­ats per l'entorn que els envolta. Al mateix temps, però, apun­ten punts febles que tro­ben, com ara la manca de trans­port públic que els obliga a aga­far el cotxe per tot. Aques­tes refle­xi­ons en veu alta d'una repre­sen­tació dels veïns tindrà una con­tinuïtat, segons explica el regi­dor, ja que abans no acabi l'any es vol apro­var el pla estratègic, que ha de mar­car les línies a seguir tant pel que fa a cohesió social com al model econòmic que es vol seguir. En el repor­tatge ja s'apun­ten algu­nes de les alter­na­ti­ves a la page­sia, com serien les acti­vi­tats rela­ci­o­na­des amb la natura o els ser­veis i l'oferta de cases rurals. Per això, Josep Puig­her­ma­nal, creu que és impor­tant tirar enda­vant el catàleg de les masies. El DVD que ha edi­tat l'empresa Creat i que té el suport del Con­sell Comar­cal mos­tra una gale­ria de fotos anti­gues del poble que han cedit els veïns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.