Reportatge

Els paisatges de l'oli

Gastronomia i territori s'uneixen en aquesta ruta per Ventalló i els municipis del Baix Fluvià amb motiu de la XX Fira de l'Oli

Les oli­ve­res poblen, des de fa mil·len­nis, bona part de les ter­res cata­la­nes i cons­ti­tu­ei­xen, jun­ta­ment amb les vinyes, una de les mar­ques dis­tin­ti­ves del pai­satge medi­ter­rani. A més, els seus fruits han estat i són encara l'essència pri­mera de la nos­tra cuina tra­di­ci­o­nal. L'oli enri­queix, dia rere dia, els plats prin­ci­pals de la dieta medi­terrània, però també els pai­sat­ges, els pobles i les fes­tes dels indrets on s'ela­bora. És el cas de Ven­talló, a l'Alt Empordà, una terra esquit­xada d'exten­sos camps d'oli­ve­res i trulls o molins en els quals s'uti­litza encara el procés tra­di­ci­o­nal de la premsa i on es pot veure com s'ela­bora l'oli i, de pas­sada, també se'n pot com­prar.

La comarca de l'Alt Empordà, en aquest sen­tit, ha sabut pre­ser­var com poques els seus pai­sat­ges i els seus pobles, sense entre­gar-se –o, si més no, resis­tint-s'hi– a la mas­si­fi­cació i al domini del ciment. Dei­xant la capi­tal a banda, els poblets que la for­men, petits, soli­ta­ris i entre­gats a les fei­nes del camp, són una prova eloqüent d'aquesta acti­tud.

Fira de l'Oli de Ven­talló

Per tant, una bona manera de des­co­brir la ves­sant agrícola de l'Alt Empordà és visi­tar aquest cap de set­mana Ven­talló, on se cele­bra, diu­menge, la 20a edició de la Fira de l'Oli, amb prop de noranta para­des de pro­duc­tes arte­sans, de les quals sis són exclu­si­va­ment d'olis pro­ce­dents de Siu­rana, Caba­nes, Palau-saver­dera, Agu­llana, la Jon­quera i Ven­talló. Durant la mos­tra el visi­tant pot fer tas­tets dels diver­sos olis que s'hi pre­sen­ten, amb un bocí de pa, i visi­tar el trull de Sal­va­dor Sala, situat dins del recor­re­gut de la fira, que en una jor­nada de por­tes ober­tes mos­tra el sis­tema d'ela­bo­ració tra­di­ci­o­nal a base de mola de pedra.

El Baix Fluvià

La visita a la fira de l'oli, que s'emmarca dins el pro­grama de la festa major en honor de sant Miquel, pot ser­vir d'excusa per des­co­brir també el pai­satge agrícola del Baix Fluvià, for­mat per Sant Miquel de Fluvià, Tor­ro­e­lla de Fluvià i Ven­talló, situ­ats a la conca baixa d'aquest riu, i que ama­guen petits tre­sors del romànic de l'Alt Empordà. Del muni­cipi de Ven­talló, situat entre la plana i els ter­renys aspres dels ter­ra­prims, vora els ves­sants de la serra de Vall­davià, en des­taca l'església de Sant Miquel, cons­truïda l'any 1673, amb el seu gran i curiós cam­pa­nar, de qua­tre badius allar­gats, que es veu de lluny, per damunt de les teu­la­des de les cases del poble. És interes­sant també la presència, a la plaça major, d'un casal dels segles XVI i XVII que segons els his­to­ri­a­dors podria pertànyer a un antic cas­tell medi­e­val i que anti­ga­ment es conei­xia pel nom de Casa del Delme, ja que segu­ra­ment era aquí on els mon­jos del mones­tir de Sant Miquel de Fluvià cobra­ven els del­mes als page­sos.

Pocs quilòmetres al nord de Ven­talló es troba Tor­ro­e­lla de Fluvià, un petit poblet de vocació agrícola i rama­dera que amaga una petita mera­ve­lla del romànic: l'església de Sant Cebrià (segle XII), interes­sant sobre­tot per la seva por­ta­lada, amb tres arcs en degra­dació, llin­dar i timpà.

Seguint per la car­re­tera GIV-6216, dos quilòmetres més enda­vant, hi ha a mà dreta el des­vi­a­ment que mena a Sant Tomàs de Fluvià, poblet minúscul, de poc més d'una dot­zena de masies que, no obs­tant, guarda una de les prin­ci­pals joies del romànic de l'Alt Empordà: l'església de Sant Tomàs, un antic pri­o­rat de canon­ges agus­ti­ni­ans, sepa­rat per pocs quilòmetres del mones­tir bene­dictí de Sant Miquel de Fluvià, del segle XI, l'església del qual, decla­rada monu­ment naci­o­nal, acaba d'ini­ciar un impor­tant procés de res­tau­ració.

FITXA DE LA RUTA

El terme municipal de Ventalló, a la comarca de l'Alt Empordà, té una extensió de 25 km² i 28 metres d'altitud. S'hi arriba, des de Girona, per l'AP-7 en direcció a Figueres. A l'altura de Vilademuls cal agafar la sortida 5 i enllaçar amb la carretera GI-623, en direcció a l'Escala.

DADES D'INTERÈS

Ajuntament de Ventalló. Plaça Major, 1. Tel. 972 79 31 56 www.ddgi.cat/ventallo/ ventallo@ddgi.cat
Trull de Ventalló. Carrer Major, 13. Tel. 972 793 187

Altres festes de l'oli a Catalunya

Són moltes les festes relacionades amb l'oli que se celebren arreu de Catalunya durant els mesos de novembre, desembre i gener, que és quan té lloc la campanya de recollida, la premsada i, finalment, l'embotellament del primer oli de l'any, l'oli novell. Algunes de les més populars són la Festa de l'Oli Nou de Reus (Baix Camp), la Fira de l'Oli de Castelldans (Garrigues), la Fira de l'Oli Novell de Santa Bàrbara (Montsià), la Fira de l'Oli a l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà), la Fira de l'Oli Verd de Maials (Segrià), la Festa de l'Oli de Belianes (Urgell), la Fira de l'Oli de les Garrigues, a les Borges Blanques, la Fira de l'Oli i l'Olivera d'Espolla (Alt Empordà) o la Fira de l'Oli de les Terres de l'Ebre.

Oli de l'Empordà

L'elaboració d'oli és una tradició que s'ha transmès de generació en generació a l'Alt i el Baix Empordà, on abunden els trulls i molins que fan servir encara la premsa com a mètode per obtenir l'oli. En concret, a la demarcació hi ha sis trulls i dos envasadors, repartits per municipis com Garriguella, Pau, Palau-saverdera, Cabanes, Espolla, Peralada o Torroella de Fluvià. Cal destacar que fa tres anys es va crear la denominació d'origen protegida de l'Oli de l'Empordà, en la qual s'integren també productors del Gironès i del Pla de l'Estany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.