Medi ambient

La CHE preveu tancar el cabal ecològic del riu a finals d'any

L'esborrany inicial no inclou de moment cap proposta ni per al Delta ni per al Segre

La plataforma denuncia que el govern català i la Confederació pactaran un cabal de mínims després de les autonòmiques

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ja té tancats els cabals ecològics de la conca de l'Ebre, excepte el del Segre i el del tram final del riu, el qual és imprescindible per garantir la pervivència del Delta. El president de la CHE, Rafael Romeo va dir ahir que espera a finals d'any haver consensuat amb els usuaris del riu i les comunitats autònomes de la conca una proposta concreta. Aquesta declaració d'intencions, Romeo la va fer després de la reunió del Consell de l'Aigua de l'Ebre a Saragossa. Una reunió que va servir per emetre un informe preceptiu sobre l'esquema de temes importants de planificació hidrològica (ETI), un document previ al pla hidrològic de la demarcació de l'Ebre, la nova denominació del pla de conca. Amb el vistiplau majoritari a l'esquema de temes importants, l'elaboració del pla hidrològic arriba a la seua fase final. Així en la reunió d'ahir també es va fer arribar als 86 membres del Consell de l'Aigua (comunitats autònomes, usuaris, sindicats i entitats socials, entre d'altres) un resum de l'esborrany d'aquest pla. L'esborrany definitiu no es presentarà fins que s'hagen consensuat els cabals ecològics per al tram final del riu i per al Segre, segons va admetre ahir Romeo.

Els grups ecologistes amb representació al Consell de l'Aigua van votar en contra de l'informe preceptiu de l'ETI “perquè no posa fre al desenvolupament de nous regadius”, va manifestar Susanna Abella, de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). Abella va recordar que cap de les al·legacions de la PDE a aquest document s'han acceptat. Entre altres temes s'havia demanat una moratòria per a nous regadius mentre no s'hagessen establert els cabals ecològics. “Els últims anys el cabal del riu ha minvat 2.500 hm³ l'any i això no es té en compte”. Abella també ha remarcat que l'ETI no inclou cap referència a la proposta de cabals que va aprovar el Parlament de Catalunya i per contra sí que fa referència “més de set vegades” a la reserva de 5.600 hm³ d'aigua per a Aragó.

En la mateixa línia que Abella, es va manifestar el director de la unitat d'ecosistemes aquàtics de l'IRTA, Carles Ibáñez. “És obvi que l'esquema de temes importants hauria d'incorporar una proposta de cabals”, va dir, tot denunciant que la CHE està incomplint les obligacions que li marca la directiva marc d'aigües.

Des de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) s'ha alertat que el govern català no defensa prou la proposta de cabals aprovada pel Parlament de Catalunya i sospita, tal com ha manifestat en reiterades ocasions el seu portaveu, Manolo Tomàs, que hi ha una proposta pactada de mínims que s'acabarà fent pública després de les autonòmiques, una sospita que des del Departament de Medi Ambient han negat reiteradament.

10.000
propostes
són les que han fet entitats i administracions al pla hidrològic de l'Ebre.
9.540
hectòmetres cúbics
d'aigua ha portat el riu Ebre durant l'últim any hidrològic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.