Ernest Maragall destaca el paper clau de l'educació per aconseguir una societat plenament laica
El conseller d'Educació diu que per entendre la societat actual cal conèixer el llegat religiós.
Ricard Gomà elogia que es puguin fer debats públics en contra de la visita del Papa
El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha destacat aquest divendres l'important paper que té l'educació, sobretot la pública, per arribar a una societat laica. Durant la inauguració del Fòrum Espai de Llibertat, a la Facultat d'Economia de la Universitat de Barcelona, Maragall ha lligat la laïcitat a la llibertat i l'ha equiparat a l'educació. Segons ell, la societat ha de ser laica per convicció, i no per imposició. “Si ho féssim, perdríem la raó que diem defensar”, ha explicat. Per això, creu que els ciutadans han de ser lliures per arribar a la convicció que una societat laica és el millor model possible i la llibertat dels ciutadans, segons ell, s'aconsegueix a través de l'educació. “Cal llegir per conèixer i per entendre, per ser lliure s'ha d'entendre i sent lliure es pot decidir”, ha exposat.
El conseller també ha dit que per entendre la societat actual cal conèixer el llegat religiós, catòlic, que té.“Si volem ser lliures hem de conèixer la nostra història religiosa, no l'hem d'amagar, l'hem de mirar de cara, entenent-la”, ha opinat.
Maragall ha tancat la inauguració de les jornades en nom del president de la Generalitat, José Montilla, que li ha demanat que el representés, i diumenge serà a la missa del Papa a la Sagrada Família. Les jornades, organitzades pel Moviment Laic i Progressista i la Fundació Ferrer i Guàrdia, s'allargaran tot el cap de setmana i Maragall ha explicat que actes com aquest serveixen per avançar cap a la laïcitat, ja que l'actual Constitució espanyola només garanteix l'aconfessionalitat, i, segons ell, encara es pot anar enrere, com voldrien alguns sectors.
La inauguració també ha anat a càrrec del segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà (ICV-EUiA), que ha destacat l'extraordinària pluralitat de la capital catalana pel que fa a orígens, religions, llengües i cultures, cosa que provoca que l'Ajuntament hagi de promoure polítiques públiques que afavoreixin la laïcitat en la quotidianitat. Gomà ha discrepat de la posició d'Hereu davant la visita del Papa, però precisament ha elogiat el fet que es puguin organitzar debats com el d'aquest cap de setmana criticant la presència del Sant Pare, cosa que, segons ell, hagués estat més difícil fa deu o quinze anys.
Raimon Goberna, del Moviment Laic i Progressista, s'ha mostrat “sorprès” pel ban de l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, donant la benvinguda al Papa, i ha opinat que segurament es deu a la “pressió de la caverna mediàtica” o a una estratègia de màrqueting per vendre la Sagrada Família com a destí turístic. Tot i això, ha assegurat que li consta que el consistori està “compromès” amb laïcitat. Goberna ha criticat el “terrorífic” dispositiu de seguretat i organitzatiu que suposa la visita del Pontífex, que, segons ell, suposa un “trencament amb l'austeritat cristiana”.
Crítics amb la visita del Papa
L'objectiu de les jornades és establir un punt de trobada, debat i reflexió per a persones que treballen des de diferents àmbits per aconseguir un espai públic laic. Els impulsors del fòrum s'han mostrat crítics amb la visita del Papa, no pel fet de ser la visita d'un líder religiós sinó perquè aquesta es “transvesteixi de visita de cap d'estat”.
Tot i això, els impulsors del fòrum consideren que s'ha avançat cap a la laïcitat i que s'ha passat “de la vivència pública d'una religió forçada a una vivència privada”.