Medi ambient

MEDI AMBIENT

El segon abocador comarcal també podria anar a Cerdanyola

Els ecosocialistes ho plantegen dient que les finances municipals millorarien i que no caldria aplicar la taxa de residus

Si es manté el preu que es cobra pel primer, suposaria el futur ingrés mínim de 9 milions

Les malmeses finances de l'Ajuntament de Cerdanyola podrien disposar d'un mínim de 9 milions d'euros extres si finalment tira endavant la proposta que ICV-EUiA ha fet a l'equip de govern (PSC-CiU) d'aprofitar el futur rebliment de l'argilera de l'empresa Almar per demanar a l'Agència de Residus de Catalunya un cànon per cada tona de residus inertitzats d'ecoparc que s'hi dugui. La proposta dels ecosocialistes està inclosa dins del pla de viabilitat econòmica del consistori cerdanyolenc per al període 2010-2013, aprovat dijous.

En cas que es materialitzi la proposta, Cerdanyola acabaria tenint també el segon abocador comarcal de residus d'ecoparc, després del rebliment de l'argilera Elena –al Centre Direccional– iniciat el novembre del 2007. El futur d'aquesta nova instal·lació, però, es podria debatre en el consell d'alcaldes de la comarca, que versarà sobre residus i que es fa demà a Sabadell.

Ni l'equip de govern de Cerdanyola ni l'alcaldable i portaveu d'ICV-EUiA, Toni Morral, no volen parlar de xifres, però consideren que els 3 euros per tona que l'Ajuntament rep actualment per reblir l'argilera Elena és el preu mínim que acceptarien per reblir l'argilera d'Almar. Tenint en compte que el futur dipòsit controlat de residus té una capacitat d'uns 3 milions de tones, la previsió seria ingressar un mínim de 9 milions d'euros.

Fonts del govern municipal asseguren que aquest projecte només és una proposta i que “no hi ha res concret”. Morral ha explicat a El Punt que la proposta forma part del “full de ruta de la gestió econòmica” de quan els ecosocialistes governaven la ciutat i que la considera “una mesura encertada” mentre des de l'àmbit metropolità no es prengui una decisió sobre l'emplaçament de la futura incineradora de residus.

Fonts de l'Ajuntament han explicat que en cap cas el rebliment de l'argilera d'Almar no començarà fins que s'hagi enllestit el rebliment de l'argilera propietat de l'empresa ceràmica Sugrañes. La previsió inicial era tenir-ho enllestit el desembre d'aquest any, després que les primeres bales amb residus inertitzats es van dur el novembre del 2007.

Projecte gairebé a punt

La gerent d'Almar, Anna Margenat, ha explicat a El Punt que la gestió del rebliment de l'argilera la faran conjuntament Almar i Puigfel, i que el projecte de rebliment està gairebé enllestit. La proposta inicial d'Almar era recuperar el clot amb terres i runes provinents de la construcció. Finalment, i a petició de l'exalcalde Toni Morral –segons va explicar ell ahir–, es farà amb residus d'ecoparc. L'activitat extractiva d'Almar va començar el 1963 i en fa gairebé dos que l'activitat és pràcticament nul·la.

LA XIFRA

3
milions és el que ingressa ara Cerdanyola
amb el cànon per reblir de residus l'argilera Elena de Sugrañes

LA DATA

30.11.2007
es comencen a dur residus d'ecoparc a l'argilera Elena.
Els treballs han d'acabar el desembre d'aquest any

Sense taxa de residus des del 2004

C.A.F.

L'Ajuntament de Cerdanyola va decidir l'any 2004 no instaurar la taxa de recollida de residus al municipi. La decisió d'implantar la taxa s'ha anat ajornant any rere any i el 2008 els grups municipals van arribar a l'acord de suspendre'n l'aplicació fins al 2012. Si el projecte del dipòsit controlat de residus d'Almar tirés endavant, l'arribada de nous ingressos podria suposar un altre ajornament d'aquesta taxa. La suspensió de la taxa de residus va coincidir en el temps amb els detalls de la posada en marxa de la recuperació de l'argilera Elena. Aquesta operació es va entendre com una oportunitat per ingressar diners extres a les arques municipals i eximir els contribuents de pagar pel cost de la recollida de residus. Paral·lelament als tres milions que l'Ajuntament de Cerdanyola rebrà com a cànon de l'argilera Elena, el consistori i l'Agència de Residus de Catalunya també van acordar el 2006 que Cerdanyola rebria 1,65 milions per fer programes de gestió de residus. Els diners s'han invertit en impulsar la recollida de residus voluminosos, la implantació de la recollida de la brossa orgànica, campanyes de sensibilització ambiental i un programa pioner a l'Estat per a la recollida de restes d'amiant en l'àmbit domèstic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.