Medi ambient

Els edificis sense acabar, un nou focus de mosquits

La manca d'una pista d'aterratge al Delta dificulta la tasca del Code

El Con­sorci de Ser­veis Agro­am­bi­en­tals de les comar­ques del Baix Ebre i el Montsià (Code) va pre­sen­tar ahir els resul­tats de la cam­pa­nya d'enguany con­tra el mos­quit al Delta. Una cam­pa­nya molt sem­blant a la del 2009 pel que fa al nom­bre de trac­ta­ments anti­lar­va­ris efec­tu­ats i hectàrees trac­ta­des, però que ha estat espe­ci­al­ment com­pli­cada a par­tir de la segona quin­zena de juliol, a causa de les bai­xes pres­si­ons. “Puja el nivell del mar i l'aigua es queda estan­cada; això pro­voca eclo­si­ons larvàries molt impor­tants i en alguns moments hem neces­si­tat les dues avi­o­ne­tes per trac­tar les zones inun­da­des”, explica Montse Macià, tècnica del Code. A grans trets, l'orga­nisme encar­re­gat de com­ba­tre el mos­quit del Delta ha dut a terme 621 trac­ta­ments en zones natu­rals, on s'han trac­tat 2.208 hectàrees. Als arros­sars s'han trac­tat 7.317 hectàrees amb un pro­ducte nou, el Diflu­ben­zu­ron. Final­ment, s'han dut a terme trac­ta­ments als perímetres urbans, on enguany s'ha detec­tat un altre focus de mos­quits: les cases a mig cons­truir. “S'hi acu­mula aigua i nosal­tres no hi podem acce­dir”, va expli­car el direc­tor del Code, Raul Escosa, i va pre­ci­sar que, després del boom de la cons­trucció, n'han que­dat un bon gra­pat dins els nuclis urbans del Delta, espe­ci­al­ment a Del­te­bre.

Pro­ble­mes pen­dents

El Code haurà aca­bat la cam­pa­nya d'enguany sense resol­dre un dels pro­ble­mes que arros­sega des de fa anys: la manca d'una pista d'ater­ratge. La que uti­litza està a la platja del Ser­ra­llo, a Sant Jaume d'Enveja, però s'inunda quan plou. “Vam estar dos dies sense poder treure els avi­ons, i això no ens ho podem per­me­tre perquè el cicle del mos­quit, d'ou a adult, només tarda tres dies”, va mani­fes­tar Escosa. Per la seua banda, el pre­si­dent de l'orga­nisme, Antoni Mon­ta­gut, va asse­nya­lar que estan en nego­ci­a­ci­ons amb diver­sos ajun­ta­ments per habi­li­tar una pista d'ater­ratge que no s'inunde cada vegada que plou. A més, Mon­ta­gut també va pre­ci­sar que hau­ran d'arri­bar a algun tipus d'acord amb el Parc Natu­ral del Delta de l'Ebre pel que fa a la impos­si­bi­li­tat de fer trac­ta­ments fins ben entrat el juliol per res­pec­tar el període de nidi­fi­cació. “És un retard que no ens podem per­me­tre”, afirma.

L'altre tema que pre­o­cupa el Code és la nova direc­tiva euro­pea, que vol limi­tar els trac­ta­ments aeris. “En el cas de la lluita del mos­quit, no en podem pres­cin­dir, si no és que ens expli­quen com podem trac­tar 250 hectàrees en un dia ”, va lamen­tar Escosa. També caldrà bus­car pro­duc­tes alter­na­tius al Diflu­ben­zu­ron. “Enguany ens ha fun­ci­o­nat molt bé, però hem de tin­dre alguna alter­na­tiva per si de cas el mos­quit s'hi fa resis­tent”, va indi­car Mon­ta­gut, que una vegada més va lamen­tar que no s'hagen apro­vat els nous esta­tuts del Code, que pro­po­sen la incor­po­ració a l'orga­nisme dels depar­ta­ments de Medi Ambi­ent, Agri­cul­tura, Salut, Política Ter­ri­to­rial i Turisme. “Ens seria més fàcil fer arri­bar a Madrid i a Europa els nos­tres pro­ble­mes”, va afir­mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.