Reportatge

Bons torrons fets al sud

La Fira de Nadal de Xixona és una bona oportunitat per visitar la població que concentra la producció torronera més gran de l'àmbit territorial català

Les dates de Nadal ens trans­por­ten cada any cap als men­jars més ela­bo­rats de la cuina tra­di­ci­o­nal i és per això que en aquesta ocasió ens veiem obli­gats a tras­lla­dar-nos cap a la loca­li­tat on s'ela­bora el torró més cone­gut de tots els que es fan arreu del nos­tre ter­ri­tori: Xixona.

L'acti­vi­tat econòmica més impor­tant d'aquesta loca­li­tat de l'Ala­cantí des del segle XIX ha estat l'ela­bo­ració de tor­rons, mas­sa­pans i dolços, tot i que aquesta acti­vi­tat té arrels en l'edat mit­jana.

El torró, cone­gut a Xixona amb el mot terró, és unes postres d'ori­gen àrab, ela­bo­ra­des amb sucre, mel i amet­lla, que han trans­cen­dit fron­te­res i han con­que­rit pala­dars arreu del món. És típic de Nadal, però es con­su­meix al llarg de tot l'any i de mol­tes mane­res dife­rents.

Par­lar de Xixona és par­lar de torró, encara que la seua cuina té una gran vari­e­tat de plats, que també s'endin­sen en la història d'aquesta terra. Entre les recep­tes tra­di­ci­o­nals des­ta­quen el gira­boix, el lle­gum i l'arròs amb conill.

La rebos­te­ria xixo­nenca està far­cida de sucu­len­tes men­ges que s'ela­bo­ren arte­sa­nal­ment als forns tra­di­ci­o­nals. Cal tas­tar les igua­les, fetes amb amet­lla, farina i cane­lla; les dobla­des, ela­bo­ra­des amb farina, ous, sucre, oli i anís i, per des­comp­tat, les tor­ta­des, rea­lit­za­des amb sucre, amet­lla, llima i cane­lla.

La loca­li­tat també fa gelats per a l'estiu. Mol­tes famílies xixo­nen­ques són, per tra­dició, fabri­cants de gelats, orxa­tes i gra­nis­sats. Quan arriba l'època esti­val, es tras­lla­den a altres pobles i ciu­tats penin­su­lars per ela­bo­rar-los arte­sa­nal­ment.

Deri­vada de les seues dues acti­vi­tats econòmiques més des­ta­ca­des, Xixona és seu del Con­sell Regu­la­dor de la Deno­mi­nació d'Ori­gen Xixona i Torró d'Ala­cant i de l'Asso­ci­ació Naci­o­nal de Gela­ters Arte­sans i Comer­ci­ants de Gelats i Orxa­tes.

La casa dels Rovira

Al bell mig de la vila, al car­rer prin­ci­pal de Xixona, hi ha situ­ada una de les fàbri­ques arte­sa­nals de torró més anti­gues de la loca­li­tat. Fun­dada l'any 1850, l'actual direc­tor i gerent és la sisena gene­ració al cap­da­vant d'una indústria que pre­serva les espe­ci­a­li­tats tor­ro­ne­res més genuïnes del poble. Es tracta d'ela­bo­ra­ci­ons garan­ti­des de màxima qua­li­tat, a base d'amet­lla, mel, clares d'ou, sucre i molta estima pel pro­ducte que hi fabri­quen fins arri­bar a les 35 tones cada any.

Només tras­pas­sar la porta d'entrada, les fragàncies d'aquest dolç nada­lenc inun­den la pituïtària i con­vi­den a tas­tar qual­se­vol de les múlti­ples vari­e­tats tor­ro­ne­res que s'hi fabri­quen. N'hi ha de crema de Xixona, d'Ala­cant impe­rial, de xoco­lata amb amet­lla mar­cona, de cro­cant, de neu, de rovell d'ou amb cane­lla... i un gra­pat de pro­duc­tes més.

Quan t'endin­ses en la ins­tal·lació, sem­pre amb estric­tes nor­mes sanitàries, es poden obser­var els grans sec­tors en què està seg­men­tada la fàbrica, segons es tracte de l'ela­bo­ració de la línia de torró, de xoco­lata i de dolços fabri­cats amb paciència, dedi­cació i estima.

Es tracta d'un lloc abso­lu­ta­ment visi­ta­ble prèvia cita, en què les bigues de fusta de la casa emmar­quen 160 anys de dedi­cació de la nis­saga dels Rovira als tor­rons i els dolços pre­pa­rats amb la paciència necessària, el temps exacte i les mans dels millors mes­tres tor­ro­ners i pas­tis­sers que ocu­pen els seus obra­dors.

No es tracta de qual­se­vol cosa, no. Es tracta d'endol­cir el Nadal a milers de llars de tot l'àmbit ter­ri­to­rial català i més enllà, amb uns pro­duc­tes genuïnament xixo­nencs, fets de la forma i manera amb què el cos­tum i la norma dic­ten per als tor­rons que es fan a Xixona i que tenen volada inter­na­ci­o­nal.

La fira de Nadal

El segon cap de set­mana de desem­bre la població viu una impor­tant fira on el torró i els dolços nada­lencs com­par­tei­xen lloc amb regals, deco­ració nada­lenca, gas­tro­no­mia popu­lar, ali­men­tació en gene­ral, aixa­mes, nada­les, música, balls típics i actu­a­ci­ons folklòriques.

És aquesta una fira que reprèn un cos­tum per­dut fa més de dos segles, que enguany se cele­bra durant els dies 10, 11 i 12 de desem­bre i en la qual s'aple­guen per­so­nes arri­ba­des de tota la comarca de l'Ala­cantí i més enllà, que gau­dei­xen d'un mer­cat a l'aire lliure on fer les com­pres nada­len­ques.

Un poble del segle XIII

Xixona té el seu ori­gen en el segle XIII, en plena època almo­hade, encara que al seu ter­ri­tori hi ha res­tes arqueològiques de comu­ni­tats huma­nes de l'edat del bronze. El seu nom ve del llatí saxum, que sig­ni­fica penya. Està situ­ada a 453 metres sobre el nivell del mar i el seu terme muni­ci­pal és el cinquè en extensió del con­junt dels exis­tents a la demar­cació d'Ala­cant. Quasi un terç de la seua superfície total és zona fores­tal.

Situ­ada a 25 quilòmetres d'Ala­cant, la seua geo­gra­fia està mar­cada per la mun­ta­nya i, en par­ti­cu­lar, per la serra de la Car­ras­queta, camí natu­ral entre Ala­cant i Alcoi.

És un ter­ri­tori envol­tat d'un pai­satge de car­ras­ques, de plan­tes flai­ro­ses que la per­fu­men i de con­reus de secà, llau­rats i aban­ca­lats. L'entorn natu­ral ofe­reix àmplies pos­si­bi­li­tats per a les acti­vi­tats a l'aire lliure i els esports d'aven­tura, com ara sen­de­risme, esca­lada, rutes...

FITXA DE LA RUTA

Per arribar-hi. Es pot arribar a Xixona des de l'AP-7 i l'A-7, per l'N-340, segons hi accedim per la costa o per l'interior.
Oficina de Turisme. Carrer Alcoi, 12. Tel. 965610300 www.xixona.es turismo@xixona.es
Ruta del torró. Al llarg de tot l'any, els visitants poden conèixer els distints processos que es duen a terme per elaborar el torró, així com les qualitats dels productes. Disposa d'un Museu del Torró al quilòmetre 1 de la carretera Xixona - Busot. info@museodelturron.com Tel. 965612103
Ruta cultural. Al nucli antic del poble, amb visites a una dotzena d'indrets interessants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.