Societat

infraestructures

Els primers TAV travessaran el Pertús aquest diumenge

Fa gairebé dos anys que el tram Figueres-Perpinyà està fet però no hi passen trens

De moment hi haurà quatre trens diaris fins que el 2012 entri en servei tot el tram d'alta velocitat des de Barcelona

S'ha hagut d'espe­rar gai­rebé dos anys per veure pas­sar els pri­mers trens d'alta velo­ci­tat pel túnel del Pertús. Una espera que aca­barà aquest diu­menge 19 de desem­bre, data en què les com­pa­nyies Renfe i SNCF s'han posat d'acord per posar en ser­vei el TAV, de moment amb qua­tre trens dia­ris de Figue­res a Per­pinyà. De fet, aquesta és una solució pro­vi­si­o­nal men­tre no entri en ser­vei tot el tram d'alta velo­ci­tat des de Bar­ce­lona, pre­vi­si­ble­ment a finals del 2012 o prin­ci­pis del 2013. Aquesta opció s'ha tirat enda­vant per evi­tar que s'hagi de pagar més com­pen­sa­ci­ons a la com­pa­nyia TP Ferro, que ha cons­truït la via i que n'ha de por­tar la gestió, pel retard de l'obra. I és que la cons­trucció del túnel, però, es va aca­bar el 17 de febrer del 2009, jun­ta­ment amb els 44 quilòmetres de via que unei­xen Figue­res amb Per­pinyà. I des de lla­vors la via és a punt però no hi han pas­sat trens.

Com­pen­sació milionària

La com­pa­nyia TP Ferro –cre­ada per ACS i Eif­fage–, va sig­nar un con­veni amb els governs espa­nyol i francès, segons el qual l'empresa es com­pro­me­tia a tenir feta l'obra el febrer del 2009 i se li ator­gava una con­cessió per ges­ti­o­nar la via durant cin­quanta anys. La manera de recu­pe­rar la inversió ini­cial –de mil mili­ons d'euros– és el peatge que cobrarà pel pas dels trens. TP Ferro té pre­vist cobrar per cada tren de pas­sat­gers 1.350 euros i 550 per cada tren de mer­ca­de­ries, que també començaran a cir­cu­lar aquest mes. Però com que el retard en les obres a la resta del traçat fins a Bar­ce­lona ha ajor­nat gai­rebé dos anys l'entrada en fun­ci­o­na­ment del túnel, TP Ferro va ser indem­nit­zada per com­pen­sar-li la pèrdua d'ingres­sos que ha tin­gut. En con­cret, han estat 128 mili­ons d'euros i una ampli­ació de la con­cessió de tres anys.

Per evi­tar, doncs, que la xifra aug­menti, final­ment diu­menge començaran a pas­sar trens pel tram inter­na­ci­o­nal, encara que sigui pro­vi­si­o­nal­ment, ja que TP Ferro cal­cula que, quan tota la línia esti­gui en ser­vei, tra­ves­sa­ran el túnel 34 trens de pas­sat­gers cada dia, i ara només ho faran qua­tre com­bois.

El pri­mer TAV comer­cial amb pas­sat­gers que tra­ves­sarà el Pertús sor­tirà pocs minuts després de les onze del matí de l'estació Figue­res-Vila­fant, en direcció a Per­pinyà, i arri­barà a París cinc hores i mitja més tard. Per als pas­sat­gers que vul­guin aga­far el tren des de Bar­ce­lona, Renfe posarà un semi­di­recte que anirà fins a l'estació del TAV a l'Alt Empordà, on els viat­gers hau­ran de fer trans­bord i s'hau­ran d'espe­rar uns vint minuts per pujar al com­boi d'alta velo­ci­tat.

Aquest serà el pri­mer viatge però no està pre­vist cap acte ofi­cial. Tot fa pen­sar que al gener sí que hi haurà una gran inau­gu­ració d'aquest moment històric, amb la presència d'alts repre­sen­tants dels governs espa­nyol i francès. Men­tres­tant, la curi­o­si­tat per l'entrada en fun­ci­o­na­ment del TAV fa que el ritme de ven­des sigui molt bo i fins i tot que per als pri­mers dies els bit­llets barats ja s'hagin esgo­tat.

Els temps es redu­ei­xen

La com­pa­nyia TP Ferro ha fet una pre­visió del temps que es tar­darà a fer els tra­jec­tes quan tota la via sigui a punt. Seran 50 minuts per anar de Bar­ce­lona a Per­pinyà, dos hores i deu minuts fins a Mont­pe­ller, dues hores i tres quarts fins a Tolosa i cinc hores i mitja fins a París. Ara, per fer un tra­jecte de Bar­ce­lona a París es tarda vuit hores i qua­ranta minuts i, per tant, la reducció del temps serà con­si­de­ra­ble.

Un doble túnel

La cons­trucció del tram inter­fron­te­rer entre Figue­res i Per­pinyà va començar l'any 2005, amb el túnel del Pertús com a obra prin­ci­pal. És un túnel de dos tubs, un per a cada sen­tit de cir­cu­lació, de 8,2 quilòmetres de lon­gi­tud, la major part en ter­ri­tori nord-català. Per cons­truir-lo ha cal­gut extreure 1.500.000 metres cúbics de mate­rial, que s'ha reci­clat per a l'obra, i s'han fet ser­vir 11.000 anells per reco­brir-ne les parets. S'hi han fet 42 gale­ries, que comu­ni­quen els dos túnels cada 200 metres i que ser­vei­xen de sor­tida d'emergència. La per­fo­ració del tub s'ha fet amb dues immen­ses tune­la­do­res, la Tra­mun­tana i la Mis­tral, que pesa­ven 2.300 tones i feien 150 metres de llarg. Hi han tre­ba­llat uns 600 pro­fes­si­o­nals, de fins a divuit naci­o­na­li­tats. Les con­di­ci­ons del ter­reny van pro­vo­car en alguna ocasió que apa­re­gues­sin alguns esvo­rancs a la mun­ta­nya.

La cons­trucció d'aquest tram inter­na­ci­o­nal no ha estat exempt d'algu­nes polèmiques, sobre­tot cen­tra­des en els pri­mers mesos, a causa del baix preu que es va pagar per les expro­pi­a­ci­ons, i després pel via­ducte de Pont de Molins, ja que al començament estava pre­vist fer un gran talús, a pocs metres del poble.

5,30
hores
es tardarà a a anar de Barcelona a París quan tota la via del TAV sigui a punt. Ara són 8,40 hores.
8,2
quilòmetres
és la longitud del túnel del Pertús, que forma part de la línia de TP Ferro, de 44,4 quilòmetres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.