Societat

Gastronomia

Cuina tarragonina “Km 0”

L'associació Slow Food España ha lliurat a quatre restaurants tarragonins el distintiu “Km 0”; La Grava del Morell, La Quinta Forca de Nulles, el Celler de l'Àspic i el Quinoa de Falset, posant en valor la seva cultura alimentària

Fa una vin­tena d'anys de l'existència del movi­ment slow food (men­jar sense pres­ses) –l'antítesi del fast food (men­jar ràpid)– que mou a la xarxa cent mil socis de tot el món, asso­ci­ats a Con­vi­vium o grups de pro­xi­mi­tat, defen­sors de la cul­tura ali­mentària local, lli­gada també a una manera de viure més tran­quil·la o slow life. Entau­lar-se sense pres­ses, gau­dir d'un àpat redes­co­brint pro­duc­tes locals que s'han per­dut o poc valo­rats, en defi­ni­tiva, ali­men­tar-se bé, és una pràctica cada vegada més estesa, també entre els pro­fes­si­o­nals del món de la cuina com­pro­me­sos a ela­bo­rar pro­duc­tes seguint cri­te­ris de sos­te­ni­bi­li­tat, pro­xi­mi­tat i tem­po­ra­li­tat, dins el pro­jecte “Km 0”.

L'asso­ci­ació Slow Food España, que agrupa segui­dors no necessària­ment pro­fes­si­o­nals de la cuina, sinó defen­sors de la cul­tura ali­mentària, fa dos anys que publica la llista de cui­ners i res­tau­rants inclo­sos en el dis­tin­tiu “Km 0”. De la vui­tan­tena de can­di­da­tu­res que s'han pre­sen­tat en aquesta segona edició, un total de vint-i-cinc res­tau­rants pro­ce­dei­xen de Cata­lu­nya, –lide­rant el rànquing a l'Estat espa­nyol– entre ells, qua­tre res­tau­rants de la demar­cació de Tar­ra­gona; La Grava del Morell, La Quinta Forca, de Nulles, el Celler de l'Àspic –per segon any con­se­cu­tiu– i el Res­tau­rant Qui­noa, tots dos de Fal­set, que s'han com­promès a difon­dre els prin­ci­pis slow food.

El pro­jecte “Km 0” ha permès als res­tau­ra­dors tar­ra­go­nins adhe­rits a l'asso­ci­ació eco­gas­tronòmica pro­moure al llarg de l'any la seva can­di­da­tura mit­jançant el Con­vi­vium Slow Food més pro­per. Ger­son Ribal, de la Grava, Xavier Fabra, de la Quinta Forca, així com Toni Bru, del Celler de l'Àspic, i Maties Fernàndez, del Res­tau­rant Qui­noa, seguint els cri­te­ris esta­blerts, han introduït plats a la carta –com a mínim han de ser cinc–, que es carac­te­rit­zen per haver estat ela­bo­rats amb ingre­di­ents adqui­rits per pro­duc­tors de la zona. Els plats con­ce­buts sota el con­cepte “Km 0” també reque­rei­xen la uti­lit­zació de pro­duc­tes ecològics o que esti­guin inclo­sos en el catàleg de pro­duc­tes de slow food per la Diver­si­tat. El gall del Penedès, que ha entrat a for­mar part recent­ment de l'Arc del Gust, és un dels pro­duc­tes emprats a la cuina del Res­tau­rant Qui­noa de Fal­set. El xef d'aquest res­tau­rant a Fal­set, Maties Fernàndez, asse­nyala que “s'han de poten­ciar els pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat i també els de tem­po­rada”. La cabra blanca de Cabacés és un clar exem­ple d'un pro­ducte poc valo­rat a la zona del Pri­o­rat –segons indica, es ven a 4 euros– la qual cosa “és into­le­ra­ble”, diu.

El pro­pi­e­tari i cui­ner del res­tau­rant del Celler de l'Àspic, Toni Bru, impul­sor del Con­vi­vum Pri­o­rat, empra aquest ani­mal autòcton de la zona, i també hi està d'acord: “Els res­tau­ra­dors vivim d'aquests pro­duc­tes, per això s'ha de tor­nar a la nor­ma­li­tat i anar a bus­car un pro­ducte digne, per dig­ni­fi­car també el pro­duc­tor". Com a pro­ducte balu­ard, fa cons­tar a la carta “Km 0” la mon­geta del gan­xet.

El pro­pi­e­tari de La Quinta Forca a Nulles, Xavier Fabra, fa temps que per­tany al grup Slow Food. Con­si­dera que “a la cuina cada vegada és més difícil retro­bar-hi els gus­tos de la infància”. Per Ger­son Ribal, pro­pi­e­tari del res­tau­rant La Grava del Morell, és tan impor­tant recu­pe­rar “els pro­duc­tes que s'estan per­dent, com poten­ciar els locals". La seva carta “Km 0” inclou pro­duc­tes pro­ce­dents del seu hort ecològic.

Els restaurants “Km 0”
introdueixen a la carta com a mínim cinc plats, seguint criteris de sostenibilitat, proximitat i temporalitat. El compromís; la recuperació de la cuina i els productes del territori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.