Infraestructures

Dividits per la normativa

Residents de l'entorn de la C-31 a Badalona diuen que la limitació de velocitat no ha fet reduir la contaminació acústica

Per a molts veïns, la via subterrània és l'única solució

Fa dos anys, quan el govern ante­rior de la Gene­ra­li­tat va començar a apli­car la nor­ma­tiva de limi­tar la velo­ci­tat a les entra­des de Bar­ce­lona a 80 km/h, Flora Núñez, veïna del barri de Can Cla­ris de Bada­lona, va pen­sar que era la fi dels seus pro­ble­mes de son. “Sense doble vidre, és com si tin­gues­sis el trànsit rodat a un centímetre de l'oïda. Es fa difícil dor­mir”, pun­tu­a­lit­zava. Però per a ella, la nor­ma­tiva, en lloc de millo­rar els nivells de con­ta­mi­nació acústica –“a l'estiu, el des­cans és impos­si­ble”–, li va frus­trar encara més les pos­si­bi­li­tats de gua­nyar qua­li­tat de vida. “No vaig notar cap diferència. Se'n va par­lar molt i se'ns va ven­dre la moto de que amb el canvi de velo­ci­tat s'acon­se­gui­ria reduir el soroll, però no ha estat així”, va asse­gu­rar la veïna, que viu a un dels blocs situ­ats al vial de la C-31.

Per a José Ruíz, veí del car­rer Ramon Llull, paral·lel a l'auto­pista, la reducció de velo­ci­tat tam­poc no ha supo­sat cap millora subs­tan­cial. “Con­ti­nua havent-hi soroll. El que sí que hem notat és que es fan fotos a dojo”, va asse­gu­rar. Per sort o per desgràcia, des del men­ja­dor d'aquest jubi­lat es veu el radar que enxampa els con­duc­tors que sobre­pas­sen els 80 quilòmetres per hora. “Ho nota­ran els polítics, que segur que han vist com ha aug­men­tat la recap­tació de les mul­tes”, va dir amb to crític.

La solució, per a la majo­ria de veïns dels trams per on passa l'auto­pista, és fer la via sub­terrània i apro­fi­tar l'espai per fer-hi jar­dins o parcs. “Això del soroll es resol­dria amb el cobri­ment. És l'única manera”, va adver­tir Valen­tina Vera. Per a ella, el soroll del trànsit rodat per l'auto­pista no s'ha reduït, però no el con­si­dera insu­por­ta­ble. “Deu ser que fa més de 40 anys que visc al barri i una ja hi està més que acos­tu­mada”, va dir. La sort que té és que el seu dor­mi­tori dóna a l'altra banda de l'auto­pista, amb la qual cosa el soroll no li molesta tant per des­can­sar. “A casa no noto el soroll. Tot depèn de l'altura del pis i de l'ori­en­tació. En el meu bloc, hi ha veïns que sen­ten soroll i d'altres que no notem res”, va expli­car.

En l'asso­ci­ació de veïns (AV) de Can Cla­ris, que va rei­vin­di­car solu­ci­ons per reduir el nivell de soroll, van asse­gu­rar que la vari­ació de la velo­ci­tat sí que ha fet millo­rar la situ­ació. “Des que es van treure les jun­tes de dila­tació, es va crear l'espai inso­no­rit­zat i es va limi­tar la velo­ci­tat, s'ha millo­rat molt”, va dir la pre­si­denta, Pilar Vali­ent, que no entén l'opinió d'alguns veïns seus. “Ara es pot par­lar per la fines­tra amb el teu veí”, argu­menta. Va dir que l'enti­tat llui­tarà perquè es man­tin­gui la norma. “L'AV de Can Cla­ris no per­metrà que es modi­fi­qui”, va con­cloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.