Societat

La contra

Fesols ben amanits amb oli

Santa Pau i Espolla s'omplen de visitants que volen degustar les catorze propostes gastronòmiques amb fesols, i comprar oli dels trulls del municipi altempordanès

Sense des­merèixer els guar­do­nats de les edi­ci­ons ante­ri­ors, el Fesol d'Or, el dis­tin­tiu que l'asso­ci­ació de cul­ti­va­dors de fesols de Santa Pau con­ce­deix a algú que hagi con­tribuït a difon­dre aquest lle­gum mimat per la terra volcànica, que es va lliu­rar ahir va ser espe­ci­al­ment encer­tat. Es va con­ce­dir a Josep Colom i Pagès, l'home més dis­cret del món, segons el pre­si­dent de l'enti­tat, Lluís Sunyer. Com a prova d'això va dema­nar que el por­tes­sin fins a l'enta­ri­mat de la plaça por­xada medi­e­val on se cele­brava la fira de Sant Antoni amb la tra­di­ci­o­nal Feso­lada, perquè, en cas con­trari, ell tot sol no hi ani­ria. En Josep és qui va idear la màquina d'arren­car fesols, un estri que ha estal­viat mol­tes hores de feina als pro­fes­si­o­nals del camp que con­reen fesols i sobre­tot molts mals d'esquena. I l'home dis­cret, visi­ble­ment emo­ci­o­nat, que només va poder donar les gràcies pel guardó, va haver d'escol­tar dalt de l'esce­nari que era tot un refe­rent pels feso­lai­res i, fins i tot, que era un geni que sem­pre sabia estar al lloc ade­quat en el moment oportú.

Ahir, es va cele­brar la tren­tena edició d'aquest fira que va tor­nar a omplir la plaça de visi­tants que van voler tas­tar les cre­a­ci­ons de dotze res­tau­rants locals i dos de con­vi­dats, sem­pre amb els fesols de la terra com a pro­ta­go­nis­tes. Els tas­tets –qua­tre degus­ta­ci­ons per cinc euros– van fer xalar els pala­dars de tot­hom. Només una mos­tra: fesols amb bacallà i alls ten­dres; vol­ca­nets dolços de fesols; fesols amb carn de perol i can­sa­lada; fes-xups de fesols; fesols amb gam­bes, amb sen­glar, amb boti­farra espar­ra­cada i bolets, amb sèpia, amb boti­farra negre, amb can­sa­lada ibèrica, amb carn picada i trom­pe­tes del mort, i fesols gra­ti­nats amb morro i con­fit d'ànec. Lluís Sunyer va expli­car que la collita ha estat bona pel que fa a la quan­ti­tat (60 tones), i a la qua­li­tat. Ahir es venien a vuit euros el quilo. La fira va ser apa­dri­nada per Bruno Oro, del Polònia de TV3. L'alcal­dessa, Est­her Badosa, va des­ta­car que la terra volcànica dóna caràcter a la història i al pai­satge de Santa Pau, i també la sin­gu­la­ri­tat dels fesols.

A Espo­lla, l'oli d'oliva (a cinc euros el litre) va ser el pro­ta­go­nista de la fira que ahir va fer omplir de gent els car­rers del poble. Hi havia para­des amb tru­llai­res i arte­sans altem­por­da­ne­sos. Entre les acti­vi­tats que es van fer des­taca l'expo­sició de fotos que la mai­nada del poble va rea­lit­zar sobre el procés d'obtenció de l'oli; la mos­tra de trac­tors i eines anti­gues, i la mos­tra de pin­tura d'artis­tes locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.