Els CAP de deu municipis del Camp ja prescriuen la pràctica esportiva als pacients

El 24% de la població és totalment sedentària, un 16% té problemes d'obesitat i un 40%, sobrepès. Amb aquestes dades a la mà i partint de la base que la primera causa de mort són les malalties cardiovasculars, «qualsevol acció que afavoreixi l'activitat física i perdre pes serà beneficiosa per a la Salut», explica el director dels serveis territorials de Salut a Tarragona, Joaquim Pallejà. I en aquest sentit, ja hi ha quinze àrees bàsiques de salut del Camp de Tarragona, de deu municipis, que participen del Programa d'Activitat Física, Esport i Salut (PAFES), un programa pioner a través del qual els professionals d'atenció primària aconsellen i prescriuen la pràctica esportiva des del mes de febrer passat. L'objectiu és que fins al 2010 s'estengui a tots els centres de primària catalans, i el duen a terme la Generalitat i els ajuntaments dels municipis on s'implanta. En la majoria de casos es faran recomanacions generals, és a dir, s'aconsellarà augmentar l'activitat física i s'informarà de l'oferta d'activitats del municipi. També es farà prescripció d'activitat física assessorada, és a dir, es planificaran rutes saludables per les ciutats. I a una petita part de la població –es calcula que 2 o 3 per cada mil– se li aconsellarà exercici físic supervisat, amb la qual cosa es derivaran a un programa d'exercici físic dirigit per tècnics esportius, en un equipament esportiu del municipi.

Durant tot l'any passat es van formar els professionals implicats en el pla, ja que els metges i les infermeres són els encarregats de fer la prescripció des dels centres de salut, i els metges de l'esport intervenen en els casos en què cal una valoració funcional prèvia. També hi prenen part els tècnics esportius que supervisen l'exercici als equipaments i el disseny dels programes. Ara es continuaran formant especialistes per ampliar el programa a tots els municipis.

Prevenció cardiovascular

La pràctica esportiva evita malalties cardiovasculars, les que generen més mortalitat. Precisament avui a la llar de jubilats i pensionistes de la zona centre de Tarragona s'ha organitzat una jornada de prevenció cardiovascular que impulsen la fundació Agrupació Mútua i l'Ajuntament de la ciutat. Durant el matí es faran tallers de detecció dels factors de risc, i es prendrà la mesura de la pressió arterial, tests d'avaluació de l'hàbit de fumar, de l'estrès i del sedentarisme. També es faran tallers per determinar el risc cardiovascular actual i dels pròxims deu anys, i es faran anàlisis del colesterol i el sucre a la sang a la rambla Nova. Durant el matí s'organitzen xerrades sobre la hipertensió, el colesterol, la diabetis i la dieta, entre altres temes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.