Societat

Un informe ocult del tripartit va veure viable tancar les centrals nuclears

El coautor de l'estudi diu que les opcions de tancament eren “perfectament raonables” si s'apostava per les energies renovables

Afegeix que no va sortir a la llum pública pels “forts interessos de les grans companyies” en el pastís energètic del país

L'anterior govern de la Generalitat, l'executiu format pel PSC-ERC-ICV, va encarregar el 2008 un estudi, que no es va fer públic, que apuntava la viabilitat energètica de poder tancar les tres centrals nuclears que existeixen a Catalunya, segons ha assegurat el doctor en Enginyeria Industrial de la UPC, Josep Puig.

Puig, coautor de l'informe adjudicat a l'empresa ECOFYS, ha dit aquest dimecres en declaracions a Catalunya Ràdio recollides en un comunicat que l'estudi veia factible clausurar de mica en mica les plantes de producció del sistema de generació “a través de la descentralització, l'ús massiu de plantes de cogeneració i una aposta decidida per les energies renovables que permetés reduir les pèrdues i aprofitar l'energia tèrmica sobrant”.

L'informe, encarregat a finals del 2008 pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible —dependent del departament de vicepresidència dirigit en aquell moment per Josep-Lluís Carod-Rovira— plantejava tres estratègies per a les tres plantes abans de 2045.

Puig ha afegit que les opcions que plantejava l'estudi eren “perfectament raonables” i que per tant es podria haver posat en marxa un pla per clausurar definitivament les centrals a Catalunya.

Malgrat això, l'informe complet mai no va sortir a la llum pública, cosa que el doctor en enginyeria industrial atribueix als “forts interessos de les grans companyies” en el pastís energètic del país.

Puig, especialitzat en tècniques energètiques i portaveu del Grup de Científics i Tècnics per a un Futur sense Nuclears, creu que la decisió del govern espanyol d'allargar de forma indefinida la vida de les centrals és comparable “a jugar a la ruleta russa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.