Societat

França, un model pioner ara a debat

revisió

París estudia reformar el calendari escolar pel cansament i la falta de rendiment de l'alumnat

La setmana blanca, que ha servit per reactivar el turisme d'hivern, no s'hauria de suprimir

El país que fa cinc dècades va inventar les vacances a mig trimestre es planteja alterar la repartició del calendari escolar, en el marc d'una reforma que el govern estudia aprovar el mes de juny, destinada a combatre el cansament i la falta de rendiment dels alumnes. Amb tot, poques veus demanen la supressió de la setmana blanca que els estudiants francesos fan a finals de febrer, i que en els últims anys ha servit per reactivar el turisme d'hivern i l'activitat a les estacions d'esquí.

França va posar en funcionament la setmana blanca a començament dels anys seixanta, quan les llargues vacances d'estiu, que duraven dotze setmanes, van ser retallades per poder crear períodes de recés més curts repartits durant la resta de l'any. La setmana blanca francesa, que en realitat dura catorze dies, va ser creada entorn de la festa religiosa del dimarts gras, l'equivalent en la tradició religiosa francesa al dijous llarder de Catalunya.

Des d'aleshores, els alumnes francesos fan uns dies de vacances cada set setmanes de mitjana. L'any escolar francès està format per 36 setmanes lectives, amb deu dies de vacances per Tots Sants, dues setmanes per Nadal, dues més al febrer i dues per Setmana Santa, a banda de l'aturada de dos mesos a l'estiu.

De París a Niça

Les vacances de febrer i d'abril s'organitzen en dates sensiblement diferents i estan repartides en tres zones que comprenen punts diferents de la geografia francesa. Per exemple, els estudiants que viuen a París acabaran demà les dues setmanes de vacances que van començar el 12 de febrer. En canvi, a Lilla o a Niça acabaran el 7 de març. Aquest sistema pretén evitar que l'activitat econòmica del país es paralitzi.

Les famílies organitzen el temps d'oci en funció d'aquest calendari. Els treballadors en règim de 35 hores laborals a la setmana, com permet la llei francesa, tendeixen a acumular dies de vacances per fer-los coincidir amb les dels alumnes. Quan no ho desitgen o no se'ls permet, disposen d'altres opcions, com ara centres de dia que organitzen activitats de lleure per als estudiants, classes de repàs per als alumnes amb dificultats o l'ajuda dels avis.

El govern es planteja ara una reforma de les vacances que s'anuncia complicada, pel fet que afecta uns dotze milions d'alumnes i les seves famílies, així com un milió de mestres i treballadors de l'ensenyament, tots ells amb interessos diversos. Però també al sector turístic, el dels transports i el de la cultura, estructurats en relació amb aquests períodes breus de recés.

Les primeres orientacions aportades per un comitè d'experts insinuen que l'única solució viable seria acurtar les vacances d'estiu una o dues setmanes més, que puguin ser redistribuïdes durant la resta de l'any. L'objectiu no és crear altres recessos intertrimestrals, sinó dilatar el nombre de dies lectius, que a França són 144 a l'any, molt per sota dels 190 d'Alemanya i del Regne Unit, tot i fer un nombre d'hores similar. Amb tot, els experts no es plantegen modificar la setmana blanca del febrer, potser conscients de l'oposició ferotge que engegaria el sector turístic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.