Societat

Torna el llop

L'animal ha estat vist a diverses comarques de muntanya

Un llibre adverteix de la més que probable expansió del depredador

L'expansió abastarà les zones boscoses i menys poblades

Torna el llop a Cata­lu­nya, i un lli­bre del natu­ra­lista banyolí Josep Maria Mas­sip n'acaba d'aixe­car acta. El tre­ball, El llop i els humans. Pas­sat i pre­sent a Cata­lu­nya, és un estudi molt exhaus­tiu sobre el lle­gen­dari depre­da­dor que està de retorn als bos­cos i mun­ta­nyes del país després que a les pri­me­res dècades del segle XX s'hi va donar per extin­git. Els dar­rers anys ja se n'han tor­nat a veure –explica el lli­bre– en punts con­crets del Ripollès, l'Alt Urgell, el Ber­guedà, la Cer­da­nya, el Sol­sonès i també el Vallès Ori­en­tal.

El tre­ball va més enllà, i, tenint en compte que al llop li calen zones bos­co­ses i poc pobla­des, s'atre­veix a fer un mapa de l'expansió més pro­ba­ble a curt i mitjà ter­mini. A par­tir de les impres­si­ons reco­lli­des pel geògraf Martí Boada, els natu­ra­lis­tes Ernest Costa i Jordi Sar­ga­tal, i els biòlegs Jordi Gar­cia-Petit, Fer­ran González-Prat, Carme Rosell i Deli Saa­ve­dra, i el coor­di­na­dor del segui­ment del llop a Cata­lu­nya, Gabriel Lam­pre­ave, l'autor asse­nyala que això es pro­duirà en deter­mi­nats espais de la Gar­rotxa, l'Alt Empordà, el Pla de l'Estany, la Selva i el Baix Empordà. Més enllà de la demar­cació de Girona, el llop arri­barà a Osona, el Bages, el Vallès Occi­den­tal i la mei­tat sep­ten­tri­o­nal de la demar­cació de Lleida. El tipus de llop que ha de tor­nar a les comar­ques giro­ni­nes i bar­ce­lo­ni­nes serà l'ita­lo­francès, men­tre que a la part més occi­den­tal del país hi arri­barà l'ibèric. “Estem par­lant d'uns pocs exem­plars en àrees molt con­cre­tes d'aques­tes comar­ques”, acla­reix l'autor, que mira d'evi­tar que es creï alar­misme, “i el més pro­ba­ble és que la immensa majo­ria dels seus habi­tants no el vegin mai”.

Edi­tat per Arola, el volum tracta d'aquest mamífer des de tots els ves­sants ima­gi­na­bles, com ara els orígens de l'espècie, la lle­genda que l'envolta o la seva tur­bu­lenta relació amb els humans. És una obra sense pre­ce­dents des­ti­nada, sens dubte, a ser el refe­rent per qual­se­vol que esti­gui interes­sat en aquest depre­da­dor.

També ser­virà per ajus­tar a la rea­li­tat la per­cepció que en se'n té, sovint esbi­ai­xada per la mala fama que el pre­ce­deix. Josep Maria Mas­sip, un prolífic autor de tre­balls de recerca i divul­gació sobre la fauna, prin­ci­pal­ment de la comarca del Pla de l'Estany, ha reco­pi­lat i orde­nat el mate­rial par­cial que ja s'havia edi­tat i hi ha afe­git molta infor­mació fins ara inèdita, com ara docu­ments sobre cace­res mas­si­ves i casos d'atacs, o el tes­ti­moni oral reco­llit arreu del ter­ri­tori.

El llibre es presentara en societat a Girona

De llop pròpiament dit, les restes més antigues trobades a Catalunya són de fa uns 200.000 anys i es van desenterrar a les coves de Serinyà i al Cau del Duc, al terme d'Ullà. Si parlem de restes d'un cànid –la família del llop–, la troballa més antiga és del plistocè inferior (fa aproximadament 1,5 milions d'anys). Es tracta de dos fragments ossis, pertanyents a un húmer i un fèmur. Es van trobar al cèlebre jaciment d'Incarcal de Crespià.

Collar

de gos amb punxes contra el llop


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.