Societat

LLUÍS BATET,

CAP DE LA SECCIÓ D'ENGINYERIA NUCLEAR DE LA UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA (UPC)

“En degradar-se el combustible, les coses es compliquen molt”

“La situació de Fukushima és molt complicada i cal estar atent a l'evolució”

“No es permet la construcció d'una nuclear en zones amb risc sísmic”

“No poden escollir l'emplaçament”

Reobrint el debat de l'energia nuclear després d'aquest accident, es corre el risc d'esbiaixar-lo

Mentre una cinquantena d'operaris treballen a la planta japonesa de Fukushima per impedir una catàstrofe, l'enginyer nuclear Lluís Batet ens il·lustra sobre les causes i les possibles conseqüències de l'emergència nuclear al Japó, i analitza si una situació així és extrapolable al nostre país.

L'alarma al Japó ha revifat el record de Txernòbil. Quines són les principals diferències?

A Txernòbil, es va fer una prova amb el reactor en marxa que no s'hauria d'haver fet mai i que va provocar que el vas del reactor rebentés per un excés de pressió del vapor. Va ser una explosió tan violenta, i seguida d'un incendi, que la meitat de l'inventari radioactiu del nucli es va escampar. En el cas del Japó, el reactor es va parar a causa del terratrèmol, i ara del que es tracta és d'anar extraient la calor residual que queda per la mateixa radioactivitat acumulada. El perill és que aquesta calor comporti la fusió de nucli.

La situació empitjora a causa d'una nova explosió en un reactor i d'un augment important dels nivells de radioactivitat. Per què ha passat això? Com
es pot contenir?

L'explosió en el reactor 2 pot haver estat provocada per l'ebullició sobtada del vapor dins de la contenció. És una mala notícia perquè indica que el nucli probablement està danyat. Si la contenció no està danyada, no està tot perdut i s'ha de continuar refrigerant. Si no es recupera la refrigeració externa, s'haurien de continuar fent purgues de vapor cap a l'exterior. Pel que fa a l'incendi a la piscina de combustible del reactor 4, que ha provocat l'augment dels nivells de radioactivitat, el problema s'hauria produït per falta de refrigeració. Segons la lectura dels símptomes, és un problema seriós que es podria reproduir a les altres piscines.

Quan es podria començar a ser optimista?

De moment, la situació és molt complicada i cal estar atent a la seva evolució. No obstant això, cada hora guanyada està ben guanyada pel fet que cada cop hi ha menys generació de calor. Cada cop el perill per la quantitat de radioactivitat acumulada va decreixent i, per tant, si es manté la integritat del combustible, cada cop és més fàcil de refrigerar. Els moments més difícils són els primers. En degradar-se el combustible, com tots els indicis indiquen que ha passat, les coses es compliquen molt perquè serà més difícil de refrigerar, però continua sent vàlid el principi que cada cop
hi ha menys radioactivitat. Ara cal esperar mentre els tècnics treballen, i confiar que no apareguin més problemes.

Quina explicació té que fins dissabte al migdia no es comencessin a refrigerar els nuclis dels reactors amb aigua
de mar amb bor?

Pensem que no hi havia electricitat exterior, per unes hores van funcionar les bateries i
després van quedar a les fosques. Per tant, es necessita un mitjà que generi electricitat
per bombar l'aigua de mar fins als reactors. Amb la situació
de col·lapse del país, m'imagino que fins que no van aconseguir portar generadors externs
i començar a posar-los en
marxa, va passar temps.

La solució d'aigua de mar amb bor inutilitzarà els reactors.

La utilització d'aigua de mar contamina el circuit primari i totes les tasques de recuperació serien molt costoses. A més, hi ha la qüestió de percepció pública: quan una planta ha registrat un accident greu, tot i que pugui tornar a operar de manera segura, es decideix tancar-la.

Quin criteri se segueix en la construcció de les centrals nuclears a Catalunya? Es té en compte el risc sísmic?

Es té en compte l'emplaçament. Hi ha emplaçaments on ja no es permet la construcció d'una planta nuclear, no únicament pel risc sísmic, sinó també per altres factors, com ara les riuades. Una vegada es decideix l'emplaçament, la planta es construeix segons els criteris de seguretat determinats, és a dir, la planta aguantarà el màxim que hagi d'aguantar. Al Japó, en canvi, no podem escollir emplaçament perquè tot és zona sísmica. Tot i això, les plantes nipones afectades es van construir per suportar terratrèmols, això sí, de molta menys intensitat que el de divendres, perquè ni els registres històrics ni els estudis dels geòlegs havien previst que es pogués donar un sisme d'aquestes magnituds.

Al Japó es va debatre molt la instal·lació de centrals nuclears i, finalment, es va
decidir assumir el risc.

Es va fer per qüestions de necessitat. És una illa amb molt pocs recursos energètics, per no dir nuls. A més, un país tan densament poblat necessita fonts poderoses de generar electricitat. I ara mateix la manera de fer-ho és important gas i urani. El Japó no té més remei i, per tant, ha optat per l'energia nuclear com una de les moltes formes de generar electricitat.

Tot plegat fa que es reobri
el debat sobre l'energia nuclear. Què en pensa?

El debat és molt interessant, però reobrint-lo ara, després de l'accident, es corre el risc d'esbiaixar-lo molt, ja que aquest esdeveniment supera l'escala humana. El que ha passat al Japó no entrava en cap previsió. Això, per tant, dóna certa confiança en les plantes nuclears, ja que al Japó han aguantat més del que s'havia exigit en el disseny de construcció. Amb greus problemes, això sí, però de moment el combustible està confinat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.