Societat

50 litres en 1 hora

Els barris del Raval, el Poble-sec i Sant Antoni van registrar la màxima precipitació, i hi va haver inundacions de baixos

La ronda Litoral es va haver de tancar per la inundació d'un tram i un vaixell va perdre una plataforma que arrossegava, que va anar a la deriva

Els alumnes de l'escola Sinera d'Arenys van ser traslladats pels bombers al pavelló poliesportiu
Des de la matinada i fins a primera hora de la tarda, el Raval havia acumulat 84 litres

Els barris veïns de l'avinguda del Paral·lel van registrar ahir la màxima precipitació a la ciutat de Barcelona, segons les estacions que el Servei Meteorològic de Catalunya té a la ciutat. Fins a 47,7 litres per metre quadrat va registrar l'estació del Raval de les deu a les onze del matí, i va arribar fins als 84 litres acumulats des de la matinada fins a primera hora de la tarda, gairebé doblant els registres de l'estació de la Zona Universitària, amb 33,2 litres des de la matinada. En canvi, l'Observatori Fabra també va arribar als 73,9 litres acumulats des de la matinada, amb una intensitat punta de 10 litres des de dos quarts d'onze a les onze del matí coincidint amb el moment de més intensitat de l'aiguat, que va anar acompanyat de calamarsa en alguns moments. Les dades coincideixen amb l'anàlisi d'incidències que va fer l'Ajuntament de Barcelona, que situava al nucli antic i al Paral·lel de la ciutat la majoria dels incidents, sigui perquè es van inundar baixos d'edificis o aparcaments subterranis, sigui perquè es van acumular grans quantitats d'aigua sobre les terrasses. Des de les onze del matí, Bombers de Barcelona van haver de fer 24 serveis fins a quarts de sis de la tarda, quan encara tenien sobre la taula i en procés d'atenció 59 peticions de sortida per problemes. Pocs minuts després del migdia, el govern de la ciutat activava el pla d'emergències municipals per insuficiència drenant perquè ja hi havia problemes de desguàs en diversos carrers de la ciutat i s'havia de tallar la ronda Litoral per una acumulació excepcional d'aigua que impedia la circulació normal de vehicles. De fet, el Servei Català de Trànsit advertia que la visibilitat per als conductors era molt reduïda al migdia tant a la ronda Litoral com a la ronda de Dalt. Al tram de ronda Litoral entre el Fòrum i Colom es va haver de restringir l'accés de vehicles aproximadament durant tres quarts d'hora i la circulació no s'hi va normalitzar fins a un quart i mig de dues del migdia. Amb tot, els agents de la Guàrdia Urbana de la ciutat van mantenir encara força estona les restriccions de pas als accessos 22, 23, 24 en sentit Llobregat i 20 i 21 en sentit Besòs fins que es va normalitzar totalment la situació.

Tall a rodalies

Entre les sortides dels bombers destaca l'actuació a la xarxa ferroviària de rodalies de la Sagrera. Al voltant d'un quart i cinc d'una del migdia, s'interrompia la circulació dels trens de les línies R2 nord i R11 per acumulació d'aigua a les vies. Concretament, la circulació es va tallar entre les estacions de Clot Aragó i Sant Andreu Comtal. La incidència meteorològica afectava les línies que uneixen l'aeroport de Barcelona i Maçanet per Granollers i els trens regionals entre Barcelona, Girona i Portbou. Renfe va modificar el servei d'aquestes dues línies de rodalies per fer front al tall. La circulació es va poder restablir amb els serveis regulars a dos quarts de tres de la tarda.

Accessos al metro entollats

La xarxa de metro va poder funcionar amb normalitat tot i que, a l'estació d'Arc de Triomf de l'L1 es va produir una incidència per l'acumulació d'aigua. Diversos accessos de vianants a les estacions subterrànies de metro estaven entollats i les línies 102 i 111 de bus es van haver de desviar del recorregut per salvar carrers on la circulació es feia molt difícil. Un cop passat el gros de l'aiguat, l'Ajuntament va rebaixar a alerta la fase d'emergència, al voltant de les dues del migdia. Un cop normalitzada la situació en vies i transports de la ciutat el pla es va desactivar, a dos quarts i mig de quatre de la tarda.

A l'àrea metropolitana de Barcelona destaquen les restriccions que es van haver de fer al trànsit de la C-58 a l'altura de Montcada i Reixac en sentit Terrassa, tot i que la via no es va haver de tallar en cap moment del matí segons el Servei Català de Trànsit. També a Osona, un despreniment causat per l'aigua va obligar a fer un pas alternatiu a la carretera BV-4341 a l'altura del municipi de Lluçà. Una esllavissada també va obligar a donar pas alternatiu a la C-1413a a Rubí i tres accidents van complicar la circulació a la C-1414 a Esparreguera, que es va haver de tallar en ambdós sentits; a la C-17 a la Garriga, on es va tallar el carril en sentit Barcelona, i a la C-58, quan a la tarda ja s'hi havia de tallar un carril a Vacarisses per un accident.

Creixement de risc del riu Besòs

La direcció general de Protecció Civil de la Generalitat mantenia a la tarda activada l'alerta de l'Inuncat i avisava que el nivell del riu Besòs a Santa Coloma de Gramenet havia augmentat molt pel creixement dels seus afluents i demanava extremar la precaució als accessos a la llera, als guals i als punts baixos de Montornès del Vallès, Martorelles, Mollet del Vallès, la Llagosta, Sant Fost de Campsentelles, Montcada i Reixac, Santa Coloma, Barcelona i Sant Adrià. A la regió metropolitana, els Bombers de la Generalitat van fer 71 serveis a la zona nord i només dos a la zona sud. A Arenys de Mar, la pluja va donar un ensurt als alumnes i mestres de l'escola Sinera, que es van quedar sense classes a la tarda. A la una del migdia, els infants que es quedaven al menjador van ser traslladats amb els cotxes de bombers i de la policia al pavelló poliesportiu com a mesura de precaució i seguint les directrius dels tècnics en vista de la quantitat d'aigua que entrava al recinte provinent de la penya que hi ha al costat. Segons va explicar la regidora d'Educació, Assum Balliu, l'aigua que baixava a doll per la penya s'hauria acumulat en una antiga mina de la plana del Paraiso, a la finca de Can Castelló. Tot i que els murs de contenció van aturar l'aigua, aquesta va sobreeixir i va inundar els patis de l'escola.

Plataforma marina a la deriva

Un vaixell procededent d'Andalusia i que es trobava al davant de la costa barcelonina va perdre la plataforma que remolcava com a conseqüència del temporal marí. La plataforma va anar a la deriva durant unes hores fins que es va poder tornar a enganxar a un remolcador i es va amarrar a l'escullera situada entre els municipis de Sant Adrià de Besòs i Badalona. Per avui el Servei Meteorològic de Catalunya preveu que les pluges continuïn, sobretot a l'oest del país fins al migdia, encara que es registraran quantitats menors, de fins a 20 litres en vint-i-quatre hores, tot i que podrien arribar als 50 de manera puntual i localitzada.

A les rondes no s'hi veia
El Servei Català de Trànsit va advertir al matí de la falta de visibilitat per als conductors a les dues rondes barcelonines.
2
línies
de rodalies van quedar tallades per l'acumulació d'aigua a les vies.
24
sortides
van haver de fer els Bombers de Barcelona fins a les sis de la tarda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.