Societat

50 litres en 1 hora

Els barris del Raval, el Poble-sec i Sant Antoni van registrar la màxima precipitació, i hi va haver inundacions de baixos

La ronda Litoral es va haver de tancar per la inundació d'un tram i un vaixell va perdre una plataforma que arrossegava, que va anar a la deriva

Els alumnes de l'escola Sinera d'Arenys van ser traslladats pels bombers al pavelló poliesportiu
Des de la matinada i fins a primera hora de la tarda, el Raval havia acumulat 84 litres

Els bar­ris veïns de l'avin­guda del Paral·lel van regis­trar ahir la màxima pre­ci­pi­tació a la ciu­tat de Bar­ce­lona, segons les esta­ci­ons que el Ser­vei Mete­o­rològic de Cata­lu­nya té a la ciu­tat. Fins a 47,7 litres per metre qua­drat va regis­trar l'estació del Raval de les deu a les onze del matí, i va arri­bar fins als 84 litres acu­mu­lats des de la mati­nada fins a pri­mera hora de la tarda, gai­rebé doblant els regis­tres de l'estació de la Zona Uni­ver­sitària, amb 33,2 litres des de la mati­nada. En canvi, l'Obser­va­tori Fabra també va arri­bar als 73,9 litres acu­mu­lats des de la mati­nada, amb una inten­si­tat punta de 10 litres des de dos quarts d'onze a les onze del matí coin­ci­dint amb el moment de més inten­si­tat de l'aiguat, que va anar acom­pa­nyat de cala­marsa en alguns moments. Les dades coin­ci­dei­xen amb l'anàlisi d'incidències que va fer l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, que situ­ava al nucli antic i al Paral·lel de la ciu­tat la majo­ria dels inci­dents, sigui perquè es van inun­dar bai­xos d'edi­fi­cis o apar­ca­ments sub­ter­ra­nis, sigui perquè es van acu­mu­lar grans quan­ti­tats d'aigua sobre les ter­ras­ses. Des de les onze del matí, Bom­bers de Bar­ce­lona van haver de fer 24 ser­veis fins a quarts de sis de la tarda, quan encara tenien sobre la taula i en procés d'atenció 59 peti­ci­ons de sor­tida per pro­ble­mes. Pocs minuts després del mig­dia, el govern de la ciu­tat acti­vava el pla d'emergències muni­ci­pals per insu­ficiència dre­nant perquè ja hi havia pro­ble­mes de desguàs en diver­sos car­rers de la ciu­tat i s'havia de tallar la ronda Lito­ral per una acu­mu­lació excep­ci­o­nal d'aigua que impe­dia la cir­cu­lació nor­mal de vehi­cles. De fet, el Ser­vei Català de Trànsit adver­tia que la visi­bi­li­tat per als con­duc­tors era molt reduïda al mig­dia tant a la ronda Lito­ral com a la ronda de Dalt. Al tram de ronda Lito­ral entre el Fòrum i Colom es va haver de res­trin­gir l'accés de vehi­cles apro­xi­ma­da­ment durant tres quarts d'hora i la cir­cu­lació no s'hi va nor­ma­lit­zar fins a un quart i mig de dues del mig­dia. Amb tot, els agents de la Guàrdia Urbana de la ciu­tat van man­te­nir encara força estona les res­tric­ci­ons de pas als acces­sos 22, 23, 24 en sen­tit Llo­bre­gat i 20 i 21 en sen­tit Besòs fins que es va nor­ma­lit­zar total­ment la situ­ació.

Tall a roda­lies

Entre les sor­ti­des dels bom­bers des­taca l'actu­ació a la xarxa fer­roviària de roda­lies de la Sagrera. Al vol­tant d'un quart i cinc d'una del mig­dia, s'inter­rom­pia la cir­cu­lació dels trens de les línies R2 nord i R11 per acu­mu­lació d'aigua a les vies. Con­cre­ta­ment, la cir­cu­lació es va tallar entre les esta­ci­ons de Clot Aragó i Sant Andreu Com­tal. La incidència mete­o­rològica afec­tava les línies que unei­xen l'aero­port de Bar­ce­lona i Maçanet per Gra­no­llers i els trens regi­o­nals entre Bar­ce­lona, Girona i Port­bou. Renfe va modi­fi­car el ser­vei d'aques­tes dues línies de roda­lies per fer front al tall. La cir­cu­lació es va poder res­ta­blir amb els ser­veis regu­lars a dos quarts de tres de la tarda.

Acces­sos al metro ento­llats

La xarxa de metro va poder fun­ci­o­nar amb nor­ma­li­tat tot i que, a l'estació d'Arc de Tri­omf de l'L1 es va pro­duir una incidència per l'acu­mu­lació d'aigua. Diver­sos acces­sos de via­nants a les esta­ci­ons sub­terrànies de metro esta­ven ento­llats i les línies 102 i 111 de bus es van haver de des­viar del recor­re­gut per sal­var car­rers on la cir­cu­lació es feia molt difícil. Un cop pas­sat el gros de l'aiguat, l'Ajun­ta­ment va rebai­xar a alerta la fase d'emergència, al vol­tant de les dues del mig­dia. Un cop nor­ma­lit­zada la situ­ació en vies i trans­ports de la ciu­tat el pla es va desac­ti­var, a dos quarts i mig de qua­tre de la tarda.

A l'àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona des­ta­quen les res­tric­ci­ons que es van haver de fer al trànsit de la C-58 a l'altura de Mont­cada i Rei­xac en sen­tit Ter­rassa, tot i que la via no es va haver de tallar en cap moment del matí segons el Ser­vei Català de Trànsit. També a Osona, un des­pre­ni­ment cau­sat per l'aigua va obli­gar a fer un pas alter­na­tiu a la car­re­tera BV-4341 a l'altura del muni­cipi de Lluçà. Una eslla­vis­sada també va obli­gar a donar pas alter­na­tiu a la C-1413a a Rubí i tres acci­dents van com­pli­car la cir­cu­lació a la C-1414 a Espar­re­guera, que es va haver de tallar en ambdós sen­tits; a la C-17 a la Gar­riga, on es va tallar el car­ril en sen­tit Bar­ce­lona, i a la C-58, quan a la tarda ja s'hi havia de tallar un car­ril a Vaca­ris­ses per un acci­dent.

Crei­xe­ment de risc del riu Besòs

La direcció gene­ral de Pro­tecció Civil de la Gene­ra­li­tat man­te­nia a la tarda acti­vada l'alerta de l'Inun­cat i avi­sava que el nivell del riu Besòs a Santa Coloma de Gra­me­net havia aug­men­tat molt pel crei­xe­ment dels seus aflu­ents i dema­nava extre­mar la pre­caució als acces­sos a la llera, als guals i als punts bai­xos de Mon­tornès del Vallès, Mar­to­re­lles, Mollet del Vallès, la Lla­gosta, Sant Fost de Campsen­te­lles, Mont­cada i Rei­xac, Santa Coloma, Bar­ce­lona i Sant Adrià. A la regió metro­po­li­tana, els Bom­bers de la Gene­ra­li­tat van fer 71 ser­veis a la zona nord i només dos a la zona sud. A Arenys de Mar, la pluja va donar un ensurt als alum­nes i mes­tres de l'escola Sinera, que es van que­dar sense clas­ses a la tarda. A la una del mig­dia, els infants que es que­da­ven al men­ja­dor van ser tras­lla­dats amb els cot­xes de bom­bers i de la poli­cia al pavelló poli­es­por­tiu com a mesura de pre­caució i seguint les direc­trius dels tècnics en vista de la quan­ti­tat d'aigua que entrava al recinte pro­vi­nent de la penya que hi ha al cos­tat. Segons va expli­car la regi­dora d'Edu­cació, Assum Balliu, l'aigua que bai­xava a doll per la penya s'hau­ria acu­mu­lat en una antiga mina de la plana del Paraiso, a la finca de Can Cas­telló. Tot i que els murs de con­tenció van atu­rar l'aigua, aquesta va sobre­ei­xir i va inun­dar els patis de l'escola.

Pla­ta­forma marina a la deriva

Un vai­xell pro­ce­de­dent d'Anda­lu­sia i que es tro­bava al davant de la costa bar­ce­lo­nina va per­dre la pla­ta­forma que remol­cava com a con­seqüència del tem­po­ral marí. La pla­ta­forma va anar a la deriva durant unes hores fins que es va poder tor­nar a engan­xar a un remol­ca­dor i es va amar­rar a l'escu­llera situ­ada entre els muni­ci­pis de Sant Adrià de Besòs i Bada­lona. Per avui el Ser­vei Mete­o­rològic de Cata­lu­nya pre­veu que les plu­ges con­tinuïn, sobre­tot a l'oest del país fins al mig­dia, encara que es regis­tra­ran quan­ti­tats menors, de fins a 20 litres en vint-i-qua­tre hores, tot i que podrien arri­bar als 50 de manera pun­tual i loca­lit­zada.

A les rondes no s'hi veia
El Servei Català de Trànsit va advertir al matí de la falta de visibilitat per als conductors a les dues rondes barcelonines.
2
línies
de rodalies van quedar tallades per l'acumulació d'aigua a les vies.
24
sortides
van haver de fer els Bombers de Barcelona fins a les sis de la tarda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.