Societat

La contra

Altres alternatives d'economia

Aquest diumenge el Mercat d'Intercanvi de Passanant i Belltall farà entrar en circulació la moneda social, una alternativa d'economia que posa en valor els productes de proximitat

Cada pri­mer diu­menge de pri­ma­vera, el muni­cipi de Pas­sa­nant i Bell­tall (Conca de Bar­berà) orga­nitza el tra­di­ci­o­nal mer­cat d'inter­canvi, que enguany, coin­ci­dint amb la cin­quena edició –aquest diu­menge–, se cele­brarà sota el lema “Fem un pas enda­vant. Sents que tu també els vols fer?”

L'objec­tiu “és donar a conèixer una forma alter­na­tiva d'eco­no­mia i de rela­ci­ons soci­als que ja està fun­ci­o­nat a altres indrets de Cata­lu­nya, com és fent entrar en cir­cu­lació la moneda social ECO”, asse­nyala la impul­sora, Olga Pont, mem­bre de l'equip de fes­tes de l'Ajun­ta­ment de Pas­sa­nant i Bell­tall. En aquest sen­tit, con­si­dera que “la incor­po­ració de la moneda social en aquest tipus de mer­cats i fires és necessària, perquè reforça els pro­duc­tes d'inter­canvi local, obre un espai a petits pro­duc­tors per donar-se a conèixer i afa­vo­reix la cre­a­ti­vi­tat i l'arte­sa­nia”.

La plaça Major del muni­cipi obrirà les por­tes, de deu del matí a sis de la tarda, als visi­tants i a tots aquells que vul­guin par­ti­ci­par-hi acti­va­ment, mun­tant una para­deta amb objec­tes de casa que no es fan ser­vir, pro­duc­tes de l'hort, con­ser­ves caso­la­nes i ofe­rint ser­veis diver­sos, des de tallar els cabells, clas­ses de shi­ashu, música, etc. Alhora, es con­vida els para­dis­tes que for­men part de les eco­xar­xes cata­la­nes, ofe­rint-los la pos­si­bi­li­tat de mos­trar i inter­can­viar els seus pro­duc­tes eco­cons­ci­ents, fent partícips tant pro­duc­tors, pro­su­mi­dors i con­su­mi­dors ecològics d'una ini­ci­a­tiva que compta amb el suport de l'Eco­xarxa de Tar­ra­gona i la Coo­pe­ra­tiva Inte­gral Cata­lana.

El mer­cat d'inter­canvi de Pas­sa­nant i Bell­tall comp­tarà amb dues moda­li­tats d'inter­canvi; l'inter­canvi directe de pro­ducte per pro­ducte, com s'ha vin­gut fent en dar­re­res edi­ci­ons i l'inter­canvi amb eco­fi­res, que ges­ti­o­narà des de les tau­les de canvi l'Eco­xarxa de Tar­ra­gona, essent aquest el pri­mer mer­cat a la demar­cació que es fa ínte­gra­ment amb moneda social. Les eco­fi­res –una eco­fira equi­val a 1 euro– és una moneda espe­cial amb valor de canvi només per a aquest mer­cat d'inter­canvi, que es poden con­ver­tir amb ecos en paper o ecos vir­tu­als. Si no es gas­ten totes les eco­fi­res gua­nya­des inter­can­vi­ant-les a les para­des de la fira, és neces­sari tenir obert un compte al CES –sis­tema d'inter­canvi vir­tual que regis­tra i ges­ti­ona tots les inter­can­vis entre els seus mem­bres– per poder con­ver­tir-les en euros (75%) i en ecos el 25%, per la qual cosa els mem­bres de les eco­xar­xes seran a la vela infor­ma­tiva que s'habi­li­tarà al mer­cat, per tal d'apro­fun­dir en el fun­ci­o­na­ment de la moneda social, i també es duran a terme diver­ses xer­ra­des a càrrec d'Enric Duran, coor­di­na­dor de la Coo­pe­ra­tiva Inte­gral Cata­lana, i de Jordi Flo­res, coor­di­na­dor de la Eco­xarxa de Tar­ra­gona, en què intro­duirà els assis­tents en aspec­tes diver­sos com: Per què apa­reix una moneda social, impli­ca­ci­ons soci­als, econòmiques, polítiques, ecològiques; L'inter­canvi. La pràctica de la moneda social.

La jor­nada d'inter­canvi de diu­menge inclourà altres acti­vi­tats paral·leles, com ara jocs nòmades amb la Com­pa­nyia Qui­sapquè, un dinar vege­tarià i un taller de colla­rets de paper reci­clat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.