Societat

OPINIÓ

El “Bon dia” d'un porc senglar

Penso veritablement que hem de defensar totes aquestes espècies dites salvatges que tenen una llibertat natural que no hem sabut preservar.

Quan escriu una crònica, l'autor –avui jo mateix– vol dir “quel­com”. No tin­guem por dels mots, té un mis­satge, sovint molt, molt humil a lliu­rar. Si és vanitós pensa que el mis­satge és impor­tant, si és com el mis­satge, molt humil, pot ima­gi­nar que algú entendrà el seu propòsit. Això ho pensa amb un som­riure que vol dir que si ningú no té cap reacció, quina importància?

Avui vull can­viar de tona­li­tat, tan­car els ulls, obli­dar les pre­o­cu­pa­ci­ons de l'ins­tant. Uns moments de pas­se­jada pel terme de Sant Feliu d'Amunt m'han donat aquesta ocasió. Fa uns dies em tro­bava cap al mas Camo amb, a l'esquerra, el soroll tran­quil·lit­za­dor de l'aigua del rec de Per­pinyà. A la dreta un con­junt d'unes vint mimo­ses que aca­ba­ven de flo­rir però que tenien encara un groc tri­om­fant i una olor que no es pot con­fon­dre. Abans de mar­xar de casa havia sen­tit la ràdio i pen­sava en aquesta mania que tenen els nos­tres diri­gents –per nos­tres vull dir els de tot­hom, de tots els països– de fer la guerra dient... que no fan la guerra. A Líbia un ter­ri­ble dic­ta­dor viu pot­ser els seus dar­rers moments i seria una bona cosa. Però també un cert nom­bre de per­so­nes que no són dic­ta­dors, que són el que la savi­esa popu­lar ano­mena “bones per­so­nes“, viuen igual­ment llurs dar­rers moments. I no han fet res per merèixer aquesta mort que s'anun­cia per a ells. “Pèrdues col·late­rals ine­vi­ta­bles”, penso que es diu així. Pen­sa­ments del moment!

Uns metres abans, cap al camp que en dèiem nosal­tres, “la vinya del mas Comte“ –ara no és més vinya sinó una cate­dral moderna d'hiver­na­cles de vidre–, un coni­llet havia tra­ves­sat la car­re­tera amb la por al ven­tre quan em va des­co­brir. És almenys el que vaig pen­sar, pot­ser ell no pen­sava en altra cosa que en la fari­gola de l'altre dia o en els eflu­vis, fi d'hivern prin­ci­pis de pri­ma­vera, d'un altre coni­llet de sexe dife­rent. Era la pri­mera etapa poètica d'oblit de pre­o­cu­pa­ci­ons que tenen totes a veure amb la idea de la mort. Ara la vida, una vida sen­zi­lla es pre­sen­tava. De sobte vaig sen­tir un soroll que no era el del rec. Un porc sen­glar tra­ves­sava ell també la car­re­tera. A uns metres de jo. Qui tenia por ara? Pro­ba­ble­ment més jo que ell. Ell pas­sava tran­quil, sense pressa i el vaig mirar que es per­dia entre els pres­se­guers, seguint el seu camí, pot­ser el seu camí de cada dia. I, ho afirmo tan sols si pot sem­blar estra­fo­lari, vaig sen­tir un gru­nyit que vaig inter­pre­tar com un “Bon dia, Jep”. No vaig res­pon­dre, no cal exa­ge­rar la deso­ri­en­tació poètica! Tot em sem­blava lluny: les guer­res, el soroll dels trac­tors que s'opo­sa­ven al del rec, les quei­xes del meu veí que es moria len­ta­ment, la moto d'un altre veí que em des­per­tava cada dia a les sis...

Els dos ani­mals encon­trats, el conill poruc i el porc sen­glar quasi solemne en el seu cami­nar, noble diré, em van fer obli­dar per un moment el nos­tre món que sovint qua­li­fi­quem, no sé per què, de civi­lit­zat. Vivim en un uni­vers refi­nat –almenys ho diem nosal­tres–, orga­nit­zat, quasi mate­ma­tit­zat, almenys comp­ta­bi­lit­zat i ava­luat, amb ordi­na­dors, telèfons que trans­for­men el nos­tre entorn en un món “des­re­a­lit­zat” si puc uti­lit­zar aquest mot que em sem­bla pro­ba­ble­ment un magnífic neo­lo­gisme. I de sobte la vida, la veri­ta­ble vida es mos­tra. Un conill i un sen­glar! Dues espècies lliu­res, sovint dramàtica­ment lliu­res –han de llui­tar per pre­ser­var llur vida–, però lliu­res. Una lli­ber­tat dels temps d'abans, això dit sense cap con­ser­va­do­risme. I penso veri­ta­ble­ment que hem de defen­sar totes aques­tes espècies dites sal­vat­ges que tenen una lli­ber­tat natu­ral que no hem sabut pre­ser­var. Fent això no tenim una reacció limi­tada de defen­sors d'unes espècies en vies de des­a­pa­rició, no, som tan sols defen­sors de la lli­ber­tat, d'una lli­ber­tat que escapa a les estadísti­ques, que no es pot comp­ta­bi­lit­zar. La força de la pri­ma­vera nas­cuda d'un conill que fuig, d'un supo­sat bon dia d'un porc sen­glar que no fuig, ell, sinó que passa, digne i noble. La lli­ber­tat –i és clar la seva defensa– és l'única cosa que ens pot donar dig­ni­tat i noblesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.