Societat

El cap d'explotació d'Ascó 1 es nega a declarar per la fuita radioactiva del 2007

La jutge suspèn la declaració del quart imputat pel cas, l'inspector resident del CSN a la planta Antonio G.R.

Declara un dels dos perits citats com a testimoni

El cap d'explotació de la central nuclear Ascó I, Jordi Sabartés, s'ha negat a declarar aquest divendres davant la jutge de Gandesa que investiga el cas de la fuita de partícules radioactives de la central al novembre de 2007. Sabartés ha demanat fer-lo més endavant, com ja van fer dos altres imputats pel cas, l'exdirector de la central nuclear, Rafael Gasca i l'excap de servei de protecció radiològica Francesc González, a mitjan març.

A la sortida dels jutjats, una portaveu de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) s'ha limitat a declarar que Sabartés li hauria manifestat a la jutgessa la seva intenció de declarar més endavant, un cop es coneguin els resultats de les proves pericials i s'aportin els documents pendents. El mateix subterfugi que ANAV ja va utilitzar la setmana passada en el cas de Gasca i Gonzàlez, per intentar evitar transmetre el missatge que els responsables de la central s'han negat realment a declarar.

Per altra banda, la titular del jutjat de Gandesa ha suspès sine die per falta de temps la declaració del quart imputat per l'emissió de partícules radioactives. Es tracta de l'inspector resident del Consell de Seguretat Nuclear a Ascó 1 quan es va produir la fuita, Antonio G.R., a qui la jutge imputa els presumptes delictes d'exposició a radiacions ionitzants per imprudència i delicte ecològic genèric.

Qui si ha declarat aquest divendres ha estat un els dos testimonis citats per la jutge. Els dos perits que estaven citats a declarar són el radiòleg del CSIC, Eduard Rodríguez Farré i el responsable d'energia nuclear de l'organització ecologista Greenpeace, Carlos Bravo, qui ha anunciat que l'entitat es personarà com a part interessada en el procés.

Dos anys d'investigacions

L'obertura de diligències prèvies als jutjats de Gandesa va tenir lloc després que Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona presentés una denúncia contra els quatre imputats arran d'una investigació que es va allargar durant més de dos anys.

Segons el fiscal, l'emissió de partícules radioactives tant a l'interior com a l'exterior del recinte de la central no va ser fruit d'errades mecàniques o tècniques, sinó per “negligències, imprudències i omissions”. A més, l'incident, que va tenir lloc novembre de 2007, no va ser comunicat oficialment al CSN, com és preceptiu, fins abril de 2008.

Aquest fet ja li va ocasionar a la planta la imposició d'una multa de 15,39 milions d'euros per part del ministeri d'Indústria, la més alta de la història nuclear espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.