Societat

Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Clotxa de tonyina

La diada d'ahir va ser l'inici de les XII Jornades de la Tonyina de l'Hospitalet

Des de fa 12 anys serveixen per reivindicar l'antiga pesca local

A l'Hospitalet de l'Infant es pescava, temps enrere, molta tonyina. Tot i que ara es pesca més cap al sud, el municipi ha continuat reivindicant-la com a producte amb tradició. Per fer-ho, fa dotze anys que s'hi organitzen les Jornades de la Tonyina que, des de fa sis anys, comencen amb la Diada de la Clotxa de Tonyina. La idea va sorgir “després d'estudiar moltes possibilitats”, explica Francesc Blanch, de la botiga de menjars preparats Deviteca. Segons Blanch, “és un homenatge als tractes que es feien entre mar i muntanya”, ja que s'ha adaptat la típica menja de pagès a la pesca tradicional de l'Hospitalet. A més, Blanch sosté que, amb la tonyina, la samfaina “hi combina molt bé”, tant pel gust com pels colors vius.

Durant la jornada d'ahir es van distribuir les 850 racions de clotxa acompanyades de la corresponent degustació de vi. Les clotxes les van preparar els cuiners dels nou restaurants de l'Hospitalet, Tivissa i Pratdip que van participar a la Diada i la botiga de Blanch. A la plaça de la Marina també hi van tenir presència vuit entitats i establiments de la contrada amb els seus estands. Tal com és habitual, durant els quinze dies que duren les Jornades de la Tonyina, el consum d'aquest producte augmenta a l'Hospitalet, en gran part perquè els restaurants n'ofereixen un menú especial. A més, Natàlia Mataix, del Patronat de Turisme, considera que “la primavera i la tardor són les millors èpoques per menjar-ne”. “Durant aquests sis anys, s'ha fet un camí, i la tonyina ens l'hem feta nostra”, hi afegeix Blanch, per la seva banda.

Entre els assistents, el grup d'animació Pirates de Secà va ambientar la jornada des de l'escenari. Mentre els veïns de l'Hospitalet i els visitants de fora feien cua per aconseguir la seva clotxa, els pirates entretenien els nens i les nenes que hi havia a la plaça de la Marina. Tot i que va costar arrancar i que el públic s'hi afegís, petits i grans van acabar seguint les coreografies que els membres del grup anaven indicant. Al final, la responsable del Patronat de Turisme va valorar la jornada com un “èxit”, tant per haver acabat les 850 clotxes com per l'ambient que s'hi va viure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.