Societat

universitat

Tres escoles de doctorat de referència internacional

El CEICS les posa en marxa en els àmbits de la química, la prehistòria i l'arqueologia i la matrícula serà activa el curs 2012

L'associació aprova els primers projectes del campus d'excel·lència

El campus d'excel·lència internacional de la Catalunya del Sud (CEICS) posa en marxa tres escoles de doctorat de referència internacional especialitzades en química, arqueologia clàssica i prehistòria. Les escoles estan vinculades als subcampus d'excel·lència de química i energia i de patrimoni i cultura. L'aprovació i definició de les escoles es farà de manera que la matrícula sigui activa al setembre del 2012.

El rector de la Universitat Rovira i Virgili, Francesc Xavier Grau, detallava que es tracta de centres de “definició acadèmica que ofereixen programes de formació en postgrau de major atractiu internacional” i que, a més a més, afegia, “pel seu disseny estableixen aliances estratègiques amb altres escoles de doctorat que existeixen altres països”. Grau definia les escoles com els projectes estrella del CEICS i no descartava impulsar-ne altres en la resta dels àmbits del coneixement del campus: nutrició i salut, enologia i turisme.

L'associació Pol del Coneixement de la Catalunya del Sud va aprovar ahir el desenvolupament del projecte, el més madur dins l'entorn acadèmic i d'investigació de la URV. “És visualitzarà una realitat que ara mateix està difosa”, feia veure el rector, i que no té la repercussió internacional que li correspondria. L'escola de doctorat possibilitarà la creació d'un claustre que definirà un programa de formació, el màster i les línies de recerca associades i que farà la crida internacional i s'identificarà com a tal.

El rector posava com a exemples les aliances que la URV té amb l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) i la Universitat de Barcelona (UB) en oferta de màster i amb l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ).

Acord estratègic

En aquest sentit va anunciar que el mes vinent se signarà el primer acord internacional amb el clúster d'excel·lència en catàlisi (UniCat), amb seu a Berlín, que va definir com una “confederació amb el mateix esperit, que propiciarà l'intercanvi entre doctorats” i amb el qual es desenvoluparan programes acadèmics i accions de recerca conjuntes.

En una segona etapa es podria donar un escenari similar per a la creació d'escoles de doctorat en els àmbits del CEICS de la nutrició i la salut i l'enologia. Francesc Xavier Grau va concretar que es poden impulsar en ciències biomèdiques relacionades amb la salut, on ja es disposa d'una base científica molt àmplia i, pel que fa a l'enologia, va comentar que la facultat de la URV és un dels pocs centres de l'Estat on es pot cursar el doctorat i disposa d'aliances internacionals molt sòlides i, per tant, “està en l'agenda desenvolupar-hi escoles de doctorat”.

Els territori com a promotor del campus

L'associació es va constituir el setembre passat com a promotora del CEICS, la fórmula escollida per la URV basada en una proposta de territori en comptes de fer aliances amb altres universitats. La conformen 25 organismes i disposa de 57 membres col·laboradors.

Centre de ciències òmiques al CT de Nutrició i Salut de Reus

Si bé les escoles de doctorat constitueixen un projecte central del CEICS, l'associació va aprovar la posada en marxa d'un centre de ciències òmiques –l'estudi del conjunt dels gens, proteïnes i metabòlits que constitueixen un organisme–. El centre se situarà al Centre Tecnològic (CT) de Nutrició i Salut de Reus i formarà part de la cartera de serveis del CT. Hi participaran els hospitals universitaris, el centre de recerca Pere Virgili i l'IRTA. També es va acordar participar en el projecte Zèfir que impulsa l'Institut de Recerca de l'Energia (IREC) i al 2012 es posarà en marxa una Summer School al campus.

Participació de premis Nobel al Fòrum internacional

El Fòrum Internacional del CEICS se celebrarà al novembre i tindrà caràcter anual. El format del fòrum, on també es programarà una de les tres reunions anuals de l'associació, serà de congrés o seminari científic on es propiciaran trobades amb premis Nobel. En la primera edició es convidaran guardonats de l'àmbit de la química, fent coincidir l'esdeveniment amb l'Any Internacional de la Química. L'associació va aprovar ahir l'organització del fòrum que es definirà, com va explicar Francesc Xavier Grau, d'acord amb les aportacions que es facin des dels consells consultiu, empresarial i internacional de què disposa l'associació. El rector també va avançar que per al finançament del fòrum s'aspirarà a la convocatòria del subprograma d'Enfortiment, del Ministeri d'Educació, que preveu subvencionar les trobades amb premis Nobel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.