VERGES (Baix Empordà)
La processó i la ‘Dansa de la mort'
Religiositat i dramatúrgia
La processó de Verges, que s'escenifica la nit de dijous sant, acabarà de consolidar aquest any la línia de renovació i millora encetada fa un parell d'anys, en què Lluís Llach va assumir la direcció i la coordinació escènica d'un acte que reuneix uns 10.000 visitants repartits i concentrats en els carrers estrets de la localitat. Els actes s'iniciaran a les 5 de la tarda amb una desfilada de manages (romans), que fan un recorregut pels carrers del poble sortint i acabant a l'ajuntament. A les 10 del vespre, en un escenari elevat habilitat al bell mig de la plaça Major, s'hi representarà el Misteri de la Passió: part de la vida pública de Jesús, la condemna de Pilat i l'inici del camí del calvari.
Acabada la representació a la plaça, cap a les 12 de la nit, començarà la processó itinerant pels carrers del poble on tenen lloc algunes escenificacions. És destacable el pas de la processó pel carrer dels Cargols per la singularitat de la seva ambientació i el final de la Processó, amb la reverència de la Dansa de la mort davant el quadre de la crucifixió, una joia única de la cultura popular.
Festa patrimonial
A.VENTURALa processó de Verges, juntament amb les Festes de la Mare de Déu del Tura d'Olot i la festa major de Sant Feliu de Pallerols, va ser requalificada el novembre passat pel govern de la Generalitat com a festa patrimonial d'interès nacional (fins ara estava qualificada com a festa d'interès nacional). La Dansa de la mort és l'aspecte rellevant que ha contribuït decisivament a aquesta distinció.