Societat

tribunals

La jutgessa d'Horta descarta acusar d'obstrucció l'anterior direcció d'Interior

Considera que les presumptes pressions de Saura i Boada a l'alcalde d'Horta no estan provades i no afectarien el procés judicial

La jutgessa de Gandesa que instrueix el cas de l'incendi d'Horta de Sant Joan ha decidit el sobreseïment de l'acusació contra l'exconseller Joan Saura i l'exsecretari d'Interior Joan Boada per haver pressionat presumptament l'alcalde d'Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs, perquè canviés les seves declaracions públiques sobre la descoordinació que havia observat en l'operació de l'incendi. També ha decidit deixar el sobreseïment de l'acusació contra tres alts càrrecs del cos de bombers de la Generalitat a qui l'acusació també assenyalava com a possibles culpables d'haver pressionat un dels bombers, Vicent Creus, a la cafeteria del Parlament, on segons Creus el van amenaçar de no treballar mai més per a la Generalitat per les seves crítiques a l'operatiu des de la comissió parlamentària que va investigar el cas.

La jutgessa interpreta que aquests episodis, la veracitat dels quals tan sols se sosté per una de les parts, no entren dintre del que s'hauria de considerar un delicte d'obstrucció de la justícia, ja que les pressions, si són certes, no van modificar la situació processal ni la seva actuació com a testimonis, ja que es van fer arran de les declaracions públiques de Ferràs com a alcalde i la intervenció de Creus en un procediment parlamentari. A més, tots dos testimonis van confirmar les seves impressions sobre l'incendi en seu judicial quan van ser cridats a fer-ho al jutjat de Gandesa.

La decisió ha estat molt celebrada des d'ICV. En declaracions a l'agència ACN el secretari general d'aquest partit, Joan Herrera, va dir ahir que la denúncia contra Saura i Boada i els comandaments de bombers per obstruir la justícia “no tenia fonament” per prosperar i que “la jutgessa ha dit que ni tan sols hi ha indicis”.

En canvi, l'advocat de familiars de tres dels cinc bombers morts en l'incendi, Pau Simarro, ha anunciat que discrepa de la decisió de la jutge, “ja que es tracta d'un delicte de mera actuació, no de resultat”. Tot i això, i després d'analitzar ahir la resolució amb els seus clients, a la tarda va anunciar que no presentaran recurs. De moment, continuen imputats en la instrucció els dos joves acusats d'haver provocat l'incendi, en el qual van morir cinc bombers de la unitat GRAF Lleida, i també continua imputat cap de l'operatiu dels bombers, Carles Font, conegut en l'argot com a Delta Zero.

No presentarem recurs, perquè volem concentrar les nostres forces en el procés de l'incendi, on tenim molta feina a fer
Pau Simarro.
adv. acusació
Ni tan sols hi ha indicis. Ha passat el que vam dir: la denúncia no tenia fonament ni base perquè s'obrís
Joan Herrera.
sEcr. gral. icv

L'acusació reclama que no s'allargui el procés

Aquest estiu es compliran dos anys de l'incendi d'Horta de Sant Joan però el cas encara es troba judicialment en la situació d'instrucció. I encara pot passar força temps en aquesta situació. La imputació de Carles Font decretada per la jutgessa instructora el gener del 2011 ha portat el seu advocat a reclamar una llarga llista de declaracions. Se citarà 31 testimonis, la majoria dels quals ja han comparegut durant el procés instructor. Però ara hi podrà ser present l'advocat de Carles Font i interrogar-los, donada la nova situació d'imputat del seu client. L'advocat de l'acusació, Pau Simarro, confia que les possibles pràctiques dilatòries no allarguin en excés el procés d'instrucció “per tal d'enllestir en un termini raonable i poder encarar el judici”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.