Reportatge

Caminar per la prehistòria

El mercat prehistòric de Moià ens ofereix diverses activitats per viatjar al període més llarg de la història de la humanitat

Sabeu fer foc? I farina? I ceràmica? Alguna vegada heu caçat amb arc, heu cons­truït caba­nes per viure-hi? Heu escor­xat un porc sen­glar amb un sílex? Segu­ra­ment que no, perquè cap de nosal­tres no ha vis­cut en la pre­història. Aquest cap de set­mana, però, podem fer un salt en el temps i apro­par-nos a aquest període –que va des del paleolític infe­rior fins a l'edat de bronze– de manera lúdica però amb tot el rigor científic. El mer­cat pre­històric de Moià ens ofe­reix diver­ses acti­vi­tats per viat­jar al període més llarg de la història de la huma­ni­tat: tallers, expo­si­ci­ons, con­ferències i cur­sos s'afe­gei­xen a l'encant arqueològic d'aquest magnífic paratge natu­ral.

Tot i que des de fa una set­mana Moià viatja en el temps, l'acte cen­tral de la festa tindrà lloc diu­menge amb el mer­cat. Des de les deu del matí i fins a les tres de la tarda, un cen­te­nar de tallers i acti­vi­tats didàcti­ques es repar­ti­ran entorn del parc muni­ci­pal. D'entre les pro­pos­tes des­ta­quen talles de sílex, encesa de foc, tir amb arc i pro­pul­sor, trac­ta­ment de la pell i el tei­xit, de l'os, arque­o­lo­gia expe­ri­men­tal, pin­tura rupes­tre, ritu­als d'enter­ra­ment, jocs de cuca­nya, un esmor­zar pre­històric... i s'escor­xarà un sen­glar amb bifaços de sílex a la zona on hi haurà els gegants pre­històrics de la vila. De tant en tant, el Toll i la Toi­xo­nera faran els seus balls pre­històrics i un grup d'actors ama­teurs repre­sen­ta­ran com vivien les tri­bus.

Per novè any hi haurà la Tro­bada de Museus i Coves rela­ci­o­nats amb la Pre­història, amb la presència d'una vin­tena de museus i cen­tres d'inter­pre­tació de la pre­història d'arreu de Cata­lu­nya. Amb les seves tretze edi­ci­ons, el mer­cat s'ha con­ver­tit en una referència obli­gada per a la divul­gació de la pre­història, en un punt de reunió i d'inter­canvi d'experiències entre per­so­nes, empre­ses i ins­ti­tu­ci­ons vin­cu­la­des a la pre­història a Cata­lu­nya, a la Península Ibèrica i a Europa. És un esde­ve­ni­ment únic d'aques­tes carac­terísti­ques a Cata­lu­nya i a Espa­nya. De fet, Moià té una de les coves pre­històriques euro­pees més riques en fauna del qua­ter­nari. Res­tes de foc i uns pocs sílexs demos­tren la presència de l'home nean­der­tal a la comarca.

Les coves del Toll

Es tro­ben a uns sis quilòmetres de la vila, en direcció a Vic per la car­re­tera N-141-C, uns dos quilòmetres abans d'arri­bar al poble de Coll­sus­pina. Sem­bla ser que a les coves del Toll s'hi varen refu­giar els pri­mers pobla­dors de la pre­història. S'hi han tro­bat nom­bro­ses res­tes de fauna qua­ternària (ossos, lle­ons, rino­ce­ronts, hipopòtams...) i indi­cis de presència humana des del paleolític mitjà. Con­te­nen també abun­dants res­tes cor­res­po­nents al neolític i un con­si­de­ra­ble nom­bre d'enter­ra­ments d'aquest període.

La part visi­ta­ble de les coves és de 158 metres i es divi­deix en dos sec­tors: la gale­ria sud, que és la zona ocu­pada per l'home pre­històric, i la gale­ria est. Diu­menge es podran visi­tar de 10.30 a 18.30 hores. També res­tarà obert el Museu Arqueològic de Moià, ubi­cat a la casa natal de Rafael Casa­nova. La casa on va néixer l'any 1660 en Rafael Casa­nova, con­se­ller de la Ciu­tat de Bar­ce­lona i heroi de la defensa d'aquesta durant el setge de la ciu­tat per les tro­pes borbòniques el 1714, res­tarà oberta de 10 a 13.30 h i a la tarda de 16 a 19 hores.

El mateix dia del mer­cat i amb la col·labo­ració de l'empresa Riven­del, s'orga­nitza una cami­nada popu­lar per des­co­brir parat­ges inèdits de la pre­història del Moianès, ter­ri­tori ric en res­tes arqueològiques. S'hi han comp­ta­bi­lit­zat més d'una vin­tena de dòlmens, però també hi ha bal­mes i coves que van ser­vir de refugi als pri­mers pobla­dors del lloc.

Camí de pas entre la plana de Vic i el Bages, el Moianès ens mos­tra la pet­jada humana durant tota la pre­història. Moià és la capi­tal de la ine­xis­tent comarca del Moianès, entre Vic i Man­resa. El muni­cipi és un esce­nari ideal per a nom­bro­ses acti­vi­tats de turisme actiu, com el sen­de­risme, les excur­si­ons amb BTT, el vol amb ultra­lleu­ger o el golf. Pels vol­tants hi ha l'incom­pa­ra­ble mones­tir de Santa Maria de l'Estany, o el poble de Gra­nera, o bé el de Cas­tell­cir, amb cas­tells i natura, tot a la ple­gada.

La con­fi­gu­ració de les ter­res moia­ne­ses, amb abun­do­ses rie­res, amb bal­mes ben ori­en­ta­des, amb cavi­tats ade­qua­des per a l'assen­ta­ment dels humans i amb pla­nes on, prèvia des­fo­res­tació, resulta fàcil la implan­tació del con­reu dels cere­als, va fer que l'ocu­pació durant tota la pre­història fos força contínua.

Entre les res­tes més des­ta­ca­des d'aquests períodes es tro­ben nom­bro­sos dòlmens –alguns en bon estat de con­ser­vació–, coves –molt espe­ci­al­ment la Cova del Toll– i mol­tes bal­mes. Al Museu de Moià es poden veure, en una expo­sició per­ma­nent, mol­tes de les tro­ba­lles rea­lit­za­des durant les exca­va­ci­ons: res­tes d'ani­mals i humans, eines...

PER ARRIBAR-HI

En cotxe. Per l'autopista AP-7, sortida 16. Continuar per la carretera C-59 fins a Moià
En autocar. Castellà arriba fins a Moià a través de la línia Manresa-Vic. Sagalés, línia Barcelona-Santa Maria d'Oló

DADES D'INTERÈS

Ajuntament de Moià. Plaça de Sant Sebastià, 1 Telèfon 93 830 00 00 ajuntament@moia.cat www.moia.cat
Coves del Toll i Museu Arqueològic de Moià. Crta. N-141 km 32 info@covesdeltoll.com Telèfon 93 820 91 34 www.covesdeltoll.com
Museu Casa Natal de Rafael Casanova. Al carrer Rafael Casanova, 8. El museu tanca tots els dilluns no festius
Arxiu històric. A la planta baixa de la casa natal de Rafael Casanova

Fa més de 50.000 anys

M.J.R.

Els primers humans van passat pel Toll fa més de 50.000 anys. Amb una visita al Museu Arqueològic ens apropem a aquella manera de viure. A través de les diferents seccions ens brinda un recorregut pel llocs on vivien, pel treball, la cacera i la recol·lecció, l'agricultura i la ramaderia, l'artesania i els intercanvis, la malaltia i la mort al Toll, els dòlmens... El 1952 Francesc Rovira i la seva mare s'introdueixen a la cova prehistòrica; el 1954 es descobreix i reobre l'entrada actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.