la contra

Esmorzars saludables i sostenibles

Un miler d'escolars del Baix Ebre participen en la campanya Disfruita-la, que promouen el sindicat agrari Unió de Pagesos, el Consell Comarcal i la Diputació de Tarragona

Els alum­nes del CEIP Sant Miquel de Del­te­bre i els del 21 d'Abril i Maria Gar­cia Caba­nes de l'Aldea par­ti­ci­pa­ran avui en la cam­pa­nya de pro­moció del con­sum de fruita entre la població infan­til. Dis­fruita-la és una cam­pa­nya que pro­mo­uen el sin­di­cat agrari Unió de Page­sos (UP) i el Con­sell Comar­cal del Baix Ebre, amb el suport de la Dipu­tació, i que ha arri­bat a un miler d'esco­lars amb l'objec­tiu de can­viar els hàbits dels més menuts i que s'acos­tu­men a por­tar fruita per esmor­zar a l'escola. «Volem pro­moure el con­sum de fruita entre els més joves i donar-los a conèixer la gran vari­e­tat de peces i gus­tos de la fruita, ja que hi ha un des­cens del con­sum», va expli­car el coor­di­na­dor d'UP a les Ter­res de l'Ebre, Joan Mon­tesó. En aquest sen­tit, un estudi de la Soci­e­tat Espa­nyola de Nutrició Comu­nitària revela que un 43% dels adults i un 57% dels joves no con­su­mei­xen les dues raci­ons de fruita diàries reco­ma­na­des, i que només un 30% dels infants men­gen dues frui­tes al dia.

Per tal de cor­re­gir el dèficit de con­sum de fruita entre els més menuts i a la vegada poten­ciar la venda de fruita de pro­xi­mi­tat, s'orga­nit­zen tas­tos guiats de fruita a les esco­les, unes ses­si­ons que s'adap­ten a l'edat. En el cas dels esco­lars d'entre 5 i 8 anys, un grup d'ani­mació infan­til els explica les qua­li­tats i els bene­fi­cis de la fruita en la seua dieta i, poste­ri­or­ment, es fa el tast de fruita. Per als majors de 9 anys, la sessió dura unes dues hores i se'ls explica més en pro­fun­di­tat la qua­li­tat i l'ori­gen de la fruita. Per fer més atrac­tiu el con­sum de fruita es repar­teix din­tre d'una car­ma­nyola en forma de poma i, evi­dent­ment, les peces de fruita ja estan pela­des. L'objec­tiu de Dis­fruita-la és que la car­ma­nyola es torne a fer ser­vir i que els esco­lars s'habituïn a por­tar fruita per esmor­zar a l'escola. «Pro­mo­vem l'ús d'un envàs reu­ti­lit­za­ble, de manera que es redu­eix la gene­ració de resi­dus en els esmor­zars de l'esbarjo, i així podem par­lar d'esmor­zars salu­da­bles i sos­te­ni­bles», va asse­nya­lar Mon­tesó. Per la seua banda, el pre­si­dent del Con­sell Comar­cal del Baix Ebre, Andreu Martí, va recla­mar la col·labo­ració dels pares per acon­se­guir que s'incre­mente el con­sum de fruita entre la població infan­til. «És fona­men­tal l'ajuda de pares mares», va dir Martí.

Unió de Page­sos recorda que l'Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut (OMS) va esta­blir el 2003 que la quan­ti­tat mínima de fruita i ver­dura per man­te­nir una dieta equi­li­brada i pre­ve­nir l'obe­si­tat, malal­ties cardíaques, càncers i dia­be­tis és de 400 grams, el que equi­val a dues raci­ons de fruita i tres de ver­dura, que apor­ten vita­mi­nes, mine­rals, fibra, aigua i anti­o­xi­dants. Tot i que la fruita que se ser­veix als esco­lars din­tre la car­ma­nyola està pelada, en el tast s'insis­teix en els bene­fi­cis de con­su­mir la fruita sense pelar sem­pre que es pugui.

Els esco­lars de l'Aldea i Del­te­bre seran els últims de la comarca a par­ti­ci­par en el tast guiat de fruita. La cam­pa­nya Dis­fruita-la va començar dimarts pas­sat al CEIP Sant Jordi de l'Amet­lla de Mar i en els últims dies s'ha pre­sen­tat en esco­les de Tor­tosa, Roque­tes, Tivenys, Xerta i Del­te­bre. Ara, el repte és que aques­tes car­ma­nyo­les en forma de poma viat­gen cada dia de casa a l'escola ple­nes de fruita. I si pot ser, de fruita de tem­po­rada i de pro­duc­tors locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.