Societat

Alt Camp

Joc de democràcia

Alumnes de primària han simulat un procés electoral amb la creació de diversos partits polítics i n'han dipositat la documentació a l'arxiu

Esco­lars de primària de Valls i del Pla de Santa Maria (Alt Camp) han par­ti­ci­pat en un procés elec­to­ral fic­tici, però no tant. Ahir mateix van lliu­rar tota la docu­men­tació (actes, logo­tips dels par­tits polítics que han creat, balanç de la cam­pa­nya i resul­tats de l'escru­tini) a l'Arxiu Comar­cal perquè en quedi constància per a la poste­ri­tat. I el Con­sell Comar­cal de l'Alt Camp, artífex d'aquesta escola de democràcia, experiència pilot fins ara mai vista a Cata­lu­nya, va rebre els alum­nes que hi han pres part –els de sisè de primària dels col·legis Lledó i Sant Ramon–, els quals van pre­sen­tar el pro­grama con­junt de govern.

Els infants han après el sen­tit de la democràcia com a sis­tema polític i de valors, i el sis­tema elec­to­ral i de par­tits, majo­ries i mino­ries, ses­si­ons for­ma­ti­ves que han estat impar­ti­des per Carme Man­si­lla, pre­si­denta del Con­sell Comar­cal, i Maria Teresa Ferré, regi­dora de l'Ajun­ta­ment del Pla de Santa Maria. L'ela­bo­ració de tot el procés ha estat real; els esco­lars van deta­llar els prin­ci­pis ideològics bàsics i els objec­tius fun­da­ci­o­nals dels par­tits que van crear i els van iden­ti­fi­car amb un nom i un logo­tip: Par­tit de la Justícia, Lli­ber­tat Ambi­en­tal, Par­tit Inde­pen­dent Vallenc, Cata­lu­nya Inde­pen­dent Unida, Tot per Cata­lu­nya, Inde­pen­dents amb Seny o Amics de l'Entorn han estat les for­ces polítiques que s'han pre­sen­tat a les elec­ci­ons. I els vots dels elec­tors van deci­dir que siguin governs d'entesa els esco­llits per gover­nar els dos muni­ci­pis on viuen aquests esco­lars. “Les urnes han par­lat i han permès fer un govern d'entesa. Espe­rem que l'experiència ser­veixi per a altres esco­les”, expli­cava en el seu dis­curs un dels estu­di­ants.

Sorprèn la inten­si­tat i el rigor amb què els esco­lars han tre­ba­llat tot el procés i també la pers­pec­tiva amb la qual han redac­tat els pro­gra­mes elec­to­rals.

Al Pla de Santa Maria, on es van alçar amb la victòria Tot per Cata­lu­nya i Inde­pen­dents amb Seny, els qua­tre regi­dors recla­ma­ven per al muni­cipi coses tan diver­ses com col·locar pla­ques infor­ma­ti­ves als monu­ments del poble, crear un museu per poder divul­gar la història del muni­cipi, cons­truir una pis­cina i una estació d'auto­bu­sos, habi­li­tar una espla­nada per posar-hi atrac­ci­ons el cap de set­mana i crear un cen­tre comer­cial; un punt, aquest últim, que “ha estat clau per acon­se­guir la victòria”, decla­ra­ven la Judit i l'Ànnia, regi­do­res fictícies. Mateu Mont­ser­rat, alcalde del Pla de Santa Maria, que ahir va assis­tir a la pre­sen­tació con­junta del pro­grama de govern, els va dir: “Totes les pro­pos­tes són molt ambi­ci­o­ses, però heu pen­sat quin cost tin­dria el man­te­ni­ment i si us en podríeu fer càrrec?” Els repre­sen­tants de les dues for­ma­ci­ons polítiques van res­pon­dre a l'uníson que “sí, i tant que sí”, molt con­vençuts, tant com alguns dels estu­di­ants que ahir con­fes­sa­ven als repor­ters que ja tenen clar que volen estu­diar ciències polítiques, men­tre uns altres deien de molt a prop: “No sabem què cobren els polítics, però segur que molt i molt, perquè, si no fos així, no s'hi pre­sen­ta­rien”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.