Ciència

innovació

Tarragona esdevé referent mundial en recerca sobre la potabilització de l'aigua

Dow estrena el Centre Global de Desenvolupament de Tecnologia de l'Aigua, on ha invertit 10 milions per investigar tècniques per millorar la dessalinització

La indústria petroquímica de Tarragona ja és també, des d'ahir, referent mundial en recerca i desenvolupament. La nord-americana Dow Water and Process Solutions, unitat de negoci de The Dow Chemical Company, va estrenar al seu complex de la Canonja el Centre Global de Desenvolupament de Tecnologia de l'Aigua, pioner al món, en què ha invertit 15 milions de dòlars (poc més de 10 milions d'euros) per convertir-se en un referent en la investigació de processos de potabilització. El centre, on treballaran uns 35 investigadors, està dotat amb les darreres tecnologies per estudiar tècniques que permetin netejar i reutilitzar tant l'aigua residual com, sobretot, la salada. Les fites, de fet, se centraran a millorar la qualitat de l'aigua dessalinitzada i reduir el consum energètic que cal per obtenir-la, a més de millorar l'eficiència de materials, com ara les membranes, i tècniques ja en ús, com és l'osmosi inversa. I és que, tal com sosté l'empresa, el proveïment d'aigua en condicions a la població que ara en queda al marge –avui, una de cada set persones– serà un dels grans reptes de la humanitat al segle XXI. El president de Dow Ibérica, Antón Valero, remarcava en aquest sentit les “condicions òptimes” que reuneix Tarragona per a la recerca, per la proximitat al mar, les “fructíferes relacions” amb la universitat, les xarxes d'aigua i instal·lacions existents i el suport de les autoritats. Tot plegat ha fet que en el darrer decenni Dow ja hagi invertit uns 600 milions a Tarragona, i que ja hi projecti un altre centre de desenvolupament, aquest en l'excel·lència de films plàstics. De fet, tant la ministra de Ciències, Cristina Garmendia, com el conseller de Territori, Lluís Recoder, que han aportat fons al projecte, ja van renovar ahir el suport a l'empresa per a les noves inversions que pugui plantejar.

LA FRASE

(El centre) serà font de creació d'ocupació i riquesa per a la regió, on Dow ja està plenament integrada
Cristina Garmendia
ministra de ciències i innovació

Candidats a fer les membranes

L'alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, va tancar el parlament llançant la candidatura per rebre una hipotètica futura fàbrica de membranes de Dow a Europa. Fonts de l'empresa aclarien que ara només en tenen una als Estats Units, i si bé no es tracta d'un projecte a curt termini, en un període de cinc anys se'n poden plantejar una a Europa, si hi noten una demanda. Per si de cas, i fent valer el centre estrenat ahir, la Canonja ja s'ha situat a la graella de sortida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA